Dnes Prague Edition

adidas – příběh dvou bratrů

-

Začalo to jako pohádka. V malém městečku v Bavorsku žili dva bratři Adolf a Rudolf Dasslerovi. Společně si roku 1924 zaregistro­vali továrnu na boty Gebrüder Dassler Schuhfabri­k a zaměřili se na vybavení pro sportovce.

1928 – Německá atletka Lina Radkeová si v botách bratří Dasslerů doběhla pro olympijské zlato v Amsterdamu. O osm let později stejně zazářil americký běžec Jesse Owens, který na letní olympiádě v Berlíně získal čtyři zlaté medaile.

30. a 40. léta – Bratři měli v podnikání jasně rozdělené role: Adolf přezdívaný Adi díky své vynalézavo­sti a šikovnosti obuv vymýšlel a vyráběl, jeho bratr Rudolf byl zase zdatným obchodníke­m. Jenže… už během války i po ní měli bratři značné neshody.

1948 – Spolupráce skončila, Adi Dassler si 18. srpna 1949 zaregistro­val svoji značku addas, posléze upravený na adidas. V názvu spojil svou přezdívku Adi a přidal k ní první tři písmena příjmení. Tentýž den si nechal zapsat i botu adidas 3-Stripes (3 pruhy). Ani jeho bratr Rudolf ale nezahálel a také si založil svou značku s názvem Puma.

1954 – Ve švýcarském Bernu se konalo finále fotbalovéh­o světového šampionátu. Němci se tehdy utkali s „neporazite­lnými“Maďary v čele s fenomenáln­ím Ferencem Puskásem. Jedinou šancí na vítězství německých fotbalistů byl déšť. Adi měl totiž v rukávu eso v podobě šroubovací­ch kolíků, které hráčům zajišťoval­y přilnavost na mokrém a měkkém trávníku. Před zápasem skutečně pršelo a Němci tak i díky Adiho vynálezu slavně zvítězili.

70. léta – adidas přišel s jednou z prvních moderních běžeckých bot s názvem Achill. Její silueta sloužila jako vzor pro všechny následujíc­í generace tohoto typu obuvi téměř až do konce desetiletí. Achill měl svršek s rychlým utahováním a odtlumenou mezipodešv­í. Vyztužený opatek chránil Achillovu šlachu a právě ta dala botě jméno.

80. léta – Běh se stal ještě populárněj­ší, a to díky vzestupu městských maratonů. Ač to tehdy nebylo běžné, společnost adidas umístila do boty počítač. Systém Micropacer, dnes známý jako miCoach, poskytoval výkonnostn­í statistiky pro sportovce.

Další technologi­í adidasu byla Torsion, na trhu se objevila s novými botami ZX1000.

2013 – Firma představil­a běžeckou botu Energy Boost, u které použila zcela nový odpružený materiál. S Ultraboost­em se běžecká obuv přesunula z čistě sportovníh­o odvětví do životního stylu.

2017 – adidas přišel se svou dosud nejlehčí, striktně závodní botou Adizero Sub2 (váží 156 gramů). Název Sub2 ukazuje na prolomení dvouhodino­vé hranice maratonu.

2018 – Novinkou jsou boty na míru. Pomocí několika vysokorych­lostních kamer se vytvoří 3D snímek chodila (statický i dynamický), z něhož pak vznikne obuv na konkrétní nohu. V botě je umístěný čip NFC, který zákazníka přes aplikaci v mobilu nebo tabletu s NFC funkcí propojí s výrobcem.

 ??  ?? Rok 1949 – nejdříve addas, posléze upravený na adidas.
Zdroj: adidas Archive/studio waldeck
Rok 1949 – nejdříve addas, posléze upravený na adidas. Zdroj: adidas Archive/studio waldeck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia