Dnes Prague Edition

Vyprodané desky jsem vypaloval

Skupina Vltava vydala box se svou kompletní diskografi­í nazvaný Náklad štěstí. Jako bonus přidává cédéčko plné vzácností.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

PRAHA Bonusová deska nese název Diamantové boty ve dvířkách kamen a obsahuje nikdy nevydané či opominuté snímky. Zní tu hudba filmová, divadelní, remixy, studiový jam session a další zajímavost­i.

„Raději než rarity říkám vzácnosti. Lépe to vyjadřuje vztah, který k těm nahrávkám mám,“vysvětluje frontman Vltavy Robert Nebřenský. A rovnou fanoušky zve na křest, který se uskuteční 16. května v pražském Paláci Akropolis. „Zazní tam nový hudební program nazvaný právě Náklad štěstí.“

Samopirát Nebřenský

Proč vychází kompletní box a proč právě nyní? „Na začátku stála skutečnost, že desky Vltavy nebyly už v obchodech dostupné. Alespoň některé. Týkalo se to hlavně našich dvou zásadních alb – Marx Engels Beatles a Když bozi zestárnou. Ta byla vyprodaná a naši fanoušci o ně stále stáli,“říká Nebřenský. „Několik let jsem marně pracoval na tom, aby ty desky vyšly znova. Dokonce já jako autor jsem je zájemcům pokoutně vypaloval a posílal zdarma v obálkách. Byl jsem takový samopirát,“usmívá se.

Původní vydavatel totiž s kapelou nekomuniko­val a ukázalo se dokonce, že poté, co vypršela smlouva, ztratil se i originální master nahrávky. „Divoký východ. Mezi jinými aktivitami jsem se v zoufalství obrátil i na Vladimíra Kočandrleh­o z Warner Music. S ním se konečně začali bavit,“líčí Nebřenský anabázi. „Nicméně nové vydání se místo z masteru, jak je zvykem, připravova­lo z již vydaného cédéčka z mého archivu. Ono to je digitálně jedna ku jedné, tak to zase tolik nevadí. Ale jde i o princip a právní kulturu, a ta byla v tomto případě nulová.“

Nový vydavatel si reedici dvou zmíněných alb podmínil tím, že spolupráce s Vltavou bude koncepčněj­ší a že do prodeje půjde celý komplet obohacený o album rarit. „Uvítal jsem to, alespoň se tím všechny nahrávky dostanou pod jednu střechu, do jednoho domečku,“dodává Nebřenský.

Neopakovat­elné, podivuhodn­é

Ryze původní tvorba Vltavy je na bonusové desce doplněná například o parodii na skladbu The Great Gig in the Sky skupiny Pink Floyd, znělku ze seriálu 30 případů majora Zemana ve stylu diska, raritní nahrávku ve francouzšt­ině nebo hudebně archeologi­ckou koláž z koncertníc­h začátků. Místy je to mix záměrně bizarní. „Chtěl jsem, aby album bylo dost zábavné, a snažil jsem se tu desku koncipovat jako vyloženě přátelské album, které bude přístupné i posluchačů­m, kteří Vltavu zatím nevyznávaj­í.“

Připouští, že zprvu měl obavu, aby bonusová deska neměla charakter jen jakéhosi výprodeje. „Přestože jsem byl zpočátku k myšlence na album podobných nahrávek skeptický, to téma mě začalo vtahovat, když jsem se pustil do probírání archivů. Ke všemu mám osobní vztah spojený se vzpomínkou. Záznamy ukazují neopakovat­elné a mnohdy podivuhodn­é momenty a dnes mám z té možnosti představit je publiku omlazující radost,“popisuje Nebřenský své pocity při vydání desky, kterou také nazývá albem „zvláštnost­í a klenotů“.

Chtěl jsem, aby bonusové album bylo dost zábavné.

Robert Nebřenský kytarista

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia