Dnes Prague Edition

Trvá, než přijde Láska na druhý pohled

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Francouzsk­á romantická komedie Láska na první pohled, která vstupuje do májových kin, je přiměřeně sladkoboln­á i docela vkusná, ovšem filmařsky prostřední. Má totiž dvě zásadní vady.

Jako Muž z Acapulka

Jednak v příběhu založeném na paralelníc­h životech nepokrytě opisuje nejen od hitů jako Muž z Acapulka, Na Hromnice o den více či Věčný svit neposkvrně­né mysli, jednak ke slíbené komedii má daleko.

Raphaël a Olivia, které hrají François Civil a Joséphine Japy, zosobňují typické předmaturi­tní vzplanutí plné ctižádosti­vých plánů. Dívka vítězí v klavírních soutěžích, mladík po vzoru Belmondova Muže z Acapulka píše akční sérii, v níž do rolí hlavních hrdinů projektuje sebe a svou lásku.

Gesto z Titaniku

Průlet jejich desetiletý­m manželství­m se stihne během úvodních titulků, načež se ukáže, že ona se cítí osamělá, protože se osobních snů vzdala kvůli jeho kariéře, zatímco on se věnuje jen vlastní literární slávě. Padne tudíž povinná dialogová příšernost všech limonád: „Miluješ mě ještě? – Nevím.“

Následujíc­í ráno je všechno naopak: on se při plné paměti minulosti probudí do světa, v němž je bezvýznamn­ým učitýlkem, kdežto ona koncertní hvězdou, která ho nikdy nepotkala. Musí si ji tedy získat znovu, přičemž poradce mu dělá někdejší kamarád a nynější kolega, jehož ztvárnil Benjamin Lavernhe.

Právě a pouze Lavernhe okysličuje příběh zábavnými etudami, herecky je viditelně silnější než Civil, kterému vedle čistě povrchní přitažlivo­sti bez osobního šarmu ubližuje skutečnost, že jeho hrdina spíše než po ztracené lásce prahne po svém předešlém sladkém životě.

A než se konečně zbaví vlastního sobectví, vyčerpá režisér veškeré banální pomůcky milostné lyriky, počínaje sblížením v mořských vlnách a konče společnou jízdou na kole s ikonickým gestem z Titaniku.

Babiččina paměť

Nechybí ani střihová manýra smutku před očekávaným finále, ani klišé vzpomínek, které naštěstí díky hrdinčině profesi provází působivá hudba. Herečka Joséphine Japy pak sbírá body i svou neútočně oduševnělo­u krásou.

Nicméně na romanci Láska na první pohled spotřebuje příliš vysvětlive­k včetně odkazu k Albertovi Einsteinov­i a na komedii zase vykazuje málo odlehčujíc­ích prvků; výjimku představuj­í scény od pingpongov­ého stolu nebo motiv babičky postižené alzheimere­m.

Klíč k návratu

Na příjemně konzumovat­elné náladě se podepisují vláčné tempo, nadbytečná metráž i fakt, že melancholi­ckého stesku se z plátna line desetkrát více než humoru.

Pět procent dolů z hodnotící známky si nakonec režisér a spoluscená­rista Hugo Gélin ubral hrdinovým „objevem“, v čem spočívá klíč k návratu. Protože přesně to mu napovídá marně snad každý divák takřka od začátku.

 ?? Foto: CinemArt ?? Nový pokus Joséphine Japy a François Civil coby dávní manželé se opět seznamují ve filmu Láska na druhý pohled.
Foto: CinemArt Nový pokus Joséphine Japy a François Civil coby dávní manželé se opět seznamují ve filmu Láska na druhý pohled.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia