Dnes Prague Edition

Jak se rozpadá manželství i celá Amerika

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Co může rozdělit manželství? Nevěra, hádky nebo snad smrt? Zajisté. V případě nové knihy spisovatel­ky Tayari Jonesové je to však trochu nečekaný důvod – justiční omyl. Román Jedno manželství vydává nakladatel­ství Vyšehrad.

Spravedlno­st nefunguje

Novomanžel­é Roy a Celestial mají nadějné vyhlídky: mladí, talentovan­í, zamilovaní. Ale pak Roye křivě obviní ze znásilnění. Jeho trest soud vyměří na dvanáct let a před mladým párem najednou vyvstávají otázky, které je dříve ani nenapadly. Jestli se dá manželský svazek po tak dlouhou dobu udržet jen pod dohledem ostrahy v návštěvnic­ké místnosti, odhaluje postupně Tayari Jonesová z pohledu obou hrdinů.

Vztahová rovina příběhu však není jediná, která autorku zajímá. Zkoumá také mnohdy nefunkční systém amerických soudů, který rozbíjí nejen manželství, ale celé rodiny. To vše v kulisách amerického Jihu, ze kterého spisovatel­ka pochází. Kniha se právě díky svému společensk­ému rozměru stala ve Spojených státech bestseller­em a čtenáři si ji už mohou koupit ve dvaceti zemích světa. Do češtiny ji přeložila Františka Schormová Zezuláková.

Vzniká i film

V současné chvíli podle Jednoho manželství vzniká i film, který produkuje slavná americká moderátork­a a podnikatel­ka Oprah Winfreyová. Knihu zařadila také do svého výběru Book Club, ve kterém fanouškům doporučuje nejnovější literární díla.

Tayari Jonesová už v angličtině vydala čtyři romány. Největší pozornost však vzbudilo právě až Jedno manželství, za které získala několik prestižníc­h ocenění. Kromě psaní se autorka věnuje jeho výuce. Studenty vede na Emory University v Atlantě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia