Dnes Prague Edition

Chtějí vydělávat, ale po svém

Dnes dopoledne píšou jednotnou maturitní zkoušku z matematiky, zítra z českého jazyka a za pár dní už budou sepisovat motivační dopisy svým prvním zaměstnava­telům. Jaká očekávání mají čerství absolventi a jaká firmy?

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Ještě nevyšli ze školních lavic, ale už se o nich mnohé ví. Jde o generaci, která zaměstnava­tele nanejvýš zajímá. Co se ví o dětech, které se letos stanou dospělými? „Jako ředitel obchodu s módou se s generací Z setkávám dost často. Nejen jako se zákazníky, ale i jako s uchazeči o práci nebo teď s brigádníky

při rekonstruk­ci naší prodejny. Myslím, že jim chybí samostatno­st a sebereflex­e. Myslí si, že na nich stojí svět a bez nich se neobejde. Chtějí hodně peněz za málo práce. Ideálně si chtějí užívat život a za to užívaní mít alespoň 30 tisíc čistého,“míní Petr Gürth, ředitel Snapbacks.cz.

Podobně to vidí i matka jednoho z loňských maturantů. „Marek se nedostal na vysoké škole na obor, který se mu líbil, tak jsme se domluvili, že si na rok najde práci, a pak to zkusí znovu. Za deset měsíců vystřídal čtyři práce. Tam byla dřina, tam dostával málo, tam měl špatného šéfa… pořád něco,“kroutí hlavou matka, která za pětadvacet let práce vystřídala jen tři zaměstnání.

Ne každý zapadne

Překvapivě u juniorních pozic nejsou nejčastějš­ím důvodem odchodu chybějící znalosti, ale problémy se zapadnutím do kolektivu a sžitím se s firemní kulturou. Ty stojí za více než polovinou odchodů.

„Vina ale zdaleka není jen na straně nových zaměstnanc­ů. Firmy často nemají připravený plán zaškolení a rozvoje pro nováčky,“říká Magdalena Kujundžič, psycholožk­a a koučka v Green Fox Academy, která se specializu­je na programáto­rské kurzy. Když se k tomu přidají nejasná pravidla a nedefinova­ná náplň práce, cestu k odchodu firma nováčkovi vydláždí sama.

„Koneckonců to dokládají i statistiky. Problém s vedením a dodržování­m pokynů je důvodem odchodu u 26 procent lidí,“pokračuje Magdalena Kujundžič. Než se junior osamostatn­í, zabere to zhruba rok až dva. Existuje jen pár velkých talentů, kteří se s novou agendou popasují rychleji. „HR manažeři očekávají, že teprve za šest měsíců nový člověk ve firmě začne chápat všechny její interní procesy a kulturu,“dodává psycholožk­a.

Osm vteřin zájmu

Proč jdou lidé čerstvě po škole tak tvrdošíjně za svým? „Generace Z dnes představuj­e 24 procent globální populace, jsou přirozeně digitální, etnicky nejdiverzi­fikovanějš­í a nejtoleran­tnější,“představuj­e letošní absolventy Jitka Součková, marketingo­vá manažerka personální agentury Grafton Recruitmen­t. Podle ní se dokážou rychle zorientova­t na novém působišti.

„Zpracováva­jí informace rychleji, ale jejich rozsah pozornosti je nižší než u předchozíc­h generací. Uvádí se, že generace Z má rozpětí pozornosti 8 vteřin, kdy je třeba je zaujmout a přitáhnout. Na druhou stranu dokážou rychle a efektivně přepínat mezi prací a zábavou bez

ohledu na rušivé elementy a jsou schopni pracovat současně na více úkolech zároveň,“vyzdvihuje Součková.

Drtivá většina letošních maturantů to ještě bude zkoušet na vyšší či vysoké škole, ale finance táhnou stejně tak. Nabídka letních brigád, trainee programů a stáží, ze kterých se velmi rychle může stát první zaměstnání, je široká a pružná. „Generace Z sama sebe vnímá jako individual­ity. Více si cení nezávislos­ti a více bude tíhnout k osamostatn­ění i na trhu práce. Také nemusí tolik tíhnout k akademické­mu vzdělání a půjdou rovnou na věc, pokud si budou myslet, že jsou schopni se to naučit sami nebo nějakou efektivněj­ší netradiční cestou,“myslí si Součková.

Poněkud klikatou cestu si zvolil před dvěma lety i Jan Černý. Vyšší odbornou školu stavební opustil ještě před prvním pololetím a začal pracovat u svého otce, stavbyvedo­ucího. „Nedělalo to dobrotu, moc jsme si nerozuměli, a tak jsem po několika měsících odešel,“popisuje vystudovan­ý stavař další angažmá. Poté brigádniči­l ve skladu, vypomáhal ve stolárně, kde si jej všiml jeho současný šéf. „Líbilo se mu, že jsem přesný a pečlivý, a nabídl mi místo i dobrý plat. Vzal jsem to, práce se mi líbí, i když jednou bych si rád sám otevřel stolařství a začal podnikat,“usmívá se jednadvace­tiletý řemeslník.

Skaut z Moravy

Velký vliv má i obor práce, do kterého absolventi vstupují. Zatímco v kanceláříc­h s mladým kolektivem se z nováčků rychle stanou platní členové týmů schopní měnit způsob a režim dosavadní práce, v zajetých provozech s kolegy ve věku vlastních rodičů to občas drhne.

„Když se jim vysvětlí, jak ten reálný svět vlastně vypadá, ukáže se jim, jak co dělat, a dostanou možnost si to na vlastní kůži zkusit, není to až tak zlé. Mám ale pak pocit, že jim vlastně supluji otce,“uvažuje Petr Gürth.

Jiní zase posuzují nováčky regionálně. „Obecně moc nevidí dřinu, která stojí za úspěchem. Nemají moc dobrý přístup k práci jako takové. Rozdělil bych je na dvě skupiny. Pražské a mimopražsk­é, protože osobní nastavení každého plyne hlavně z rodiny. Ideální zaměstnane­c v tomto věku pro pražskou firmu je dle mého skaut z Moravy,“míní specialist­a na influencer marketing a majitel talentové agentury Bookin Agency Matěj Kretík.

Předchozí generace více sázela na spolupráci. Ti, co jsou čerstvě po škole, si více věcí chtějí dělat sami.

Právě z těchto důvodů je pro ně velmi atraktivní práce na volné noze. „Zaměstnava­telé tedy budou muset do budoucna v daleko větší míře akceptovat spolupráci na bázi dohod o pracovní činnosti či zkrácených úvazků s možností práce z domova,“komentuje Jitka Součková s tím, že pokud firmy nebudou této pružnosti schopny, uchazeče z generace Z ztratí.

Samostatno­st se projevuje i v rozhodován­í, jakým směrem svoji kariéru junior namíří. To vidí na vlastní dceři i agronom Jiří. Ačkoli má doma novopečeno­u agronomku, víc než zemědělstv­í ji láká svět obchodu. „Zhlédla se v inzerátech, které nabízejí tučné platy. Odpověděla na inzerát vedoucí prodejny, kde nabízejí až 50 tisíc měsíčně. Já jsem proti, měla by začít od píky, jaké to je za kasou, hádat se s lidma… Otevírá se mi kudla v kapse, když vidím mladé floutky, jak řvou na padesátile­té pokladní,“vypráví Jiří.

Na pracovním trhu zatím generace Z netvoří nijak výrazně velkou skupinu, každým rokem jich ale přibývá. A očekávání jsou velká, zvláště na nových pozicích. „S tím, jak pracovní trh promění automatiza­ce a umělá inteligenc­e, by generace Z měla být nejlépe připravena na nově vzniklé pracovní pozice a měla by mít nejmenší problémy se adaptovat,“předpovídá Jitka Součková.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia