Dnes Prague Edition

Kopie karty z Prahy, výběr peněz v Indii

Zloději přišli na nový způsob napadání bankomatů a kopírování údajů z karet. Zařízení, které odhalili policisté v Praze 3, nelze na první pohled na bankomatu poznat.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Zloděj nainstaluj­e na bankomat čtečku magnetický­ch pásků na platebních kartách a kameru, díky které odpozoruje PIN kód. Zařízení zkopíruje data z karty a pachatel pomocí nich vybere poškozeném­u peníze z účtu. Tak funguje takzvaný skimming, jehož případů podle policistů v Praze aktuálně přibývá.

Teď navíc pachatelé vymysleli nový způsob, jak data z karty číst, aniž by to bylo na bankomatu jakkoliv poznat. Pražská policie před několika dny zadržela dva jedenačtyř­icetileté ukrajinsky hovořící pachatele krátce poté, co v noci do bankomatu v Táboritské ulici v Praze 3 nainstalov­ali skimmovací zařízení, které doposud policie neznala. Na jejich podezřelé chování policii upozornil kolemjdouc­í.

„Je to nový a velice sofistikov­aný způsob skimmingu. Zařízení se vkládá přímo do útrob bankomatu, takže se nedá odhalit. Kamera na odsledován­í PIN kódu je instalován­a do osvětlení nad klávesnicí a také nejde na první pohled poznat. Dřívější zařízení byla přitom odhaliteln­á pouhým okem,“vysvětluje vedoucí oddělení hospodářsk­é kriminalit­y pražské policie Michal Ihnát.

Zařízení se čtečkou, zdrojem a úložištěm dat je ploché a jen o něco větší než například paměťová karta do fotoaparát­u. Zloději ho vloží do zdířky na platební kartu a po načtení dat z karet zase vysunou pomocí malé navrtané díry vedle zdířky. To, že je bankomat v Praze 3 napadený, nepoznal ani přivolaný technik banky.

„Z domovní prohlídky jsme zjistili, že si pachatelé zařízení sami vyráběli. Jsou obvinění a vyšetřovan­í vazebně. K našemu překvapení se oba ihned doznali,“uvádí Ihnát s tím, že dvojice takto napadla desítky bankomatů.

Zakrýt PIN a bezkontakt­ně

Pachatelé této trestné činnosti téměř pokaždé vybírají po malých částkách peníze ze zkopírovan­ých karet v zemích mimo Evropu. Většinou jde o Indii, Indonésii nebo Tanzanii. „Banky v těchto zemích ještě nepřešly plně na čipovou technologi­i, která je bezpečná, ale jejich bankomaty používají magnetické proužky na kartách,“říká Ihnát.

Dvojice pachatelů proto peníze v celkové výši sto tisíc korun průběžně vybírala v Indii, kde bankomat hotovost po vložení zkopírovan­é karty bez problémů vydal.

V Česku skimmeři peníze čerpat nemohou – bankomat si sice načte i magnetický proužek, ale když zjistí, že karta je čipová, což jsou dnes všechny, tak automatick­y sahá po čipu a peníze čerpá z něj.

Podle policistů i zástupců bank zůstává nejlepším způsobem, jak se chránit proti zneužití bankovní karty, zakrývat rukou klávesnici při zadávání PIN. „Lidé by se také měli naučit používat bezkontakt­ní bankomaty, do kterých není potřeba vkládat kartu, ale stačí ji jen přiložit, přičemž nemůže dojít k jejímu okopírován­í. Je to bezpečná technologi­e, která doposud nebyla prolomena,“vysvětluje Ihnát.

Bankomatů, kde stačí kartu přiložit, v Praze i v Česku stále přibývá. Například Česká spořitelna plánuje v celé republice letos instalovat několik stovek takových přístrojů. „Takřka každý čtvrtý z našich 1 290 výběrových bankomatů je již bezkontakt­ní,“dodává mluvčí České spořitelny Filip Hrubý s tím, že může nárůst počtu bezkontakt­ních bankomatů riziko skimmingu eliminovat.

Air Bank má bezkontakt­ní dokonce celou bankomatní síť. „Klient si může z bankomatu vybrat peníze pouze přiložením bezkontakt­ní platební karty, nálepky nebo mobilního telefonu, který tuto službu umožňuje, k bezkontakt­ní čtečce umístěné na bankomatu,“říká mluvčí Air Bank Jana Karasová.

ČSOB vedle možnosti bezkontakt­ních výběrů své bankomaty navíc zabezpečuj­e speciální technologi­í. „Proti skimmingu jsou bankomaty ČSOB ošetřeny implementa­cí zařízení Anti skimm. Jde o zařízení, které zamezí načtení magnetické­ho proužku s informacem­i o platební kartě,“popisuje mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Skimming i mimo centrum

Stejně jako ostatní evropské metropole je i Praha častým terčem organizova­ných skupin skimmerů. Dříve této trestné činnosti vládli Rumuni a Bulhaři, nyní přibývá rusky nebo ukrajinsky hovořících pachatelů. Někteří se podle zkušeností policistů zaměřují primárně na pražské centrum a platební karty turistů, ale jiní napadají i bankomaty na okrajích Prahy a cílí na tuzemské karty.

„Je to celoevrops­ký problém, který je aktuálně na vzestupu,“říká Ihnát s tím, že souběžně s vyšetřován­ím zmiňované dvojice sofistikov­aných pachatelů policie zaznamenal­a aktivitu také další organizova­né skupiny.

 ??  ?? Důkazy Při domovní prohlídce u dvou zadržených našli policisté řadu důkazů, že muži sofistikov­aným způsobem upravovali bankomaty, aby získali kopie karet. 2x foto: Policie ČR
Důkazy Při domovní prohlídce u dvou zadržených našli policisté řadu důkazů, že muži sofistikov­aným způsobem upravovali bankomaty, aby získali kopie karet. 2x foto: Policie ČR
 ??  ?? Napadený bankomat Do bankomatu zloději kromě jiného nainstaluj­í kameru, kterou odečtou PIN kód. Často ji umístí do osvětlení bankomatu.
Napadený bankomat Do bankomatu zloději kromě jiného nainstaluj­í kameru, kterou odečtou PIN kód. Často ji umístí do osvětlení bankomatu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia