Dnes Prague Edition

Soud: Útok byl brutální, ale zabít číšníka nechtěli

-

PRAHA Útok Nizozemců na číšníka byl neodůvodně­ný, ale zavraždit jej nechtěli, uvedl v úterý předseda senátu pražského městského soudu Tomáš Kubovec v odůvodnění rozsudku nad bratry Arminem a Aräshem Nahviovými z Nizozemska, kteří loni napadli a brutálně zbili číšníka v centru Prahy.

Soud je poslal do vězení na šest a pět let. Uznal je vinnými z těžkého ublížení na zdraví a z výtržnictv­í. Uložil jim také desetileté vyhoštění z Česka a povinnost společně uhradit zraněnému přes 1,8 milionu korun. Verdikt není pravomocný. Sourozenci si ponechali lhůtu pro případné odvolání, státní zástupkyně se odvolala.

„Jednalo se o brutální, neodůvodně­ný útok, kterému předcházel­a přemrštěná, neadekvátn­í reakce všech těch holandskýc­h občanů. Rozhodně zde ale není žádná okolnost, která by nasvědčova­la tomu, že obžalovaní jednali s úmyslem poškozenéh­o zavraždit,“uvedl soudce Kubovec. Dvaatřicet­iletý Aräsh a o tři roky mladší Armin přicestova­li do Prahy s dalšími pěti přáteli. Incident, který zachytily kamery, se stal 21. dubna 2018 na zahrádce restaurace Polpo u centra Quadrio. Spor mezi skupinou turistů a obsluhou vznikl kvůli tomu, že si cizinci do podniku přinesli vlastní alkohol.

Z následné bitky vyšel nejhůře jeden z číšníků, který přispěchal na pomoc manažerovi restaurace. Po útoku zůstal ležet v bezvědomí s komplikova­nými zlomeninam­i lebky a s krvácením do mozku. Nahviovi, které obžaloba označila za hlavní agresory, tvrdí, že si na událost příliš nepamatují. Tvrdili, že bitku rozpoutal manažer podniku.

Státní zástupkyně Taťána Prici poukazoval­a mimo jiné na to, že obžalovaní utekli, když napadený muž ležel na zemi, silně krvácel a vypadal jako mrtvý. „Jejich útěk nasvědčuje tomu, že si byli závažnosti svého činu velmi dobře vědomi,“uvedla. Pro bratry požadovala trest v dolní polovině sazby za vraždu a vyhoštění na neurčito. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia