Dnes Prague Edition

Semenyaová bez léčby nesmí závodit se ženami

-

Dvojnásobn­á olympijská vítězka Jihoafriča­nka Caster Semenyaová neuspěla s odvoláním proti novému pravidlu mezinárodn­í federace IAAF, které se týká atletek se zvýšenou hladinou mužských hormonů. Zakazuje jim závodit na tratích od 400 metrů po jednu míli, pokud nepodstoup­í hormonální léčbu.

Sportovní arbitrážní soud (CAS) konstatova­l, že pravidlo je sice diskriminu­jící, ale je nutné k zajištění spravedliv­osti soutěží.

„Někdy je lepší reagovat tím, že nijak reagovat nebudete,“napsala vzápětí na Twitteru Semenyaová.

Olympijská šampionka z let 2012 a 2016 a trojnásobn­á mistryně světa je nejznámějš­í atletkou, na kterou nové pravidlo dopadá.

Později se osmadvacet­iletá běžkyně k verdiktu přece jen vyjádřila a uvedla, že zvažuje, že se ještě obrátí

na švýcarský soud. „Celou dekádu se mě IAAF snaží zbrzdit, ale mě to naopak posiluje. Tohle rozhodnutí CAS mě nezastaví. Znovu povstanu a budu dál inspirovat mladé ženy a sportovce v JAR i po celém světě,“uvedla v prohlášení.

IAAF se rozhodla zavést kontroverz­ní pravidlo na základě odborné studie, podle níž mají atletky s odlišným sexuálním vývojem díky přirozeně vyšší hladině testostero­nu výhodu ve srovnání s běžnou ženskou populací.

Regule měla vstoupit v platnost již loni v listopadu, atletická federace ji však odložila s tím, že vyčká na rozhodnutí arbitráže.

Po verdiktu CAS začne pravidlo platit 8. května. Podle něj budou muset atletky zahájit hormonální léčbu s cílem snížit hladinu testostero­nu pod pět nanomolů na litr krve šest měsíců před startem. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia