Dnes Prague Edition

Kometa, která posílá rakety

Obranu mají Češi komplet. Teď ji jen proškrtat. Filip Hronek by na MS neměl chybět.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Jeho česká mise nezačala příjemně. „Přiletěl jsem v úterý, ale nepřišla mi hokejová taška,“líčil Filip Hronek. Logisticko­u chybu letištní zaměstnanc­i stihli za necelý den napravit. A tak mladý vousáč mohl včera před polednem v Brně navléct výstroj, ve které se ještě v neděli potil na farmě Detroitu. „Trošku unavený jsem, ale dobrý,“ujistil Hronek poté, co zvládl první reprezenta­ční trénink.

Dnes už nastoupí v přípravě proti Finsku (17.30). Šampionát na Slovensku začíná za osm dní.

„Je nás tady hodně, musím se o to porvat,“prohodil mladý bek.

Po Hronkově příletu a připojení třineckého Davida Musila, jemuž po mistrovský­ch oslavách ještě včera párkrát přeskočil hlas, má nyní reprezenta­ční trenér Miloš Říha k mání stále ještě dvanáct zadáků! „Pokud se zázračně neuzdraví Kempný nebo Šimek, další už nemáme,“zavtipkova­l Říha.

Obrana je první postem, kde bude už jen škrtat.

Ačkoli Říha i o borcích ošlehaných sezonami v NHL tvrdí, že nemají nic jistého, bylo by trestuhodn­é Hronka do slovenské výpravy nezařadit. Vždyť i reprezenta­ční manažer Petr Nedvěd o něm prohlásil: „Je to obrovský talent, který nám vzadu pomůže. Taková naše kometa, která vystřelila.“

Hronek už loni na šampionátu v Dánsku jako neznámý bažant z AHL příjemně překvapil. Tvrdá rána, skvělý pohyb, podpora ofenzivy.

Od podzimu svoje přednosti jinoch

z Hradce Králové ukazoval v nejslavněj­ší lize světa. Kouč Red Wings Jeff Blashill jeho rakety od modré využíval při přesilovká­ch, Hronek nastupoval proti nejlepším lajnám soupeře a sezonu zakončil s bilancí 5+18, což mu se 46 starty vypočítalo solidní průměr půl bodu za zápas.

Na takovou hodnotu se za posledních pět let v NHL nevydrápal žádný český obránce, což jen číselně vyjadřuje dlouhodobý nedostatek kvalitních ofenzivníc­h beků.

Hronek je v jedenadvac­eti letech příslib pozitivněj­ších zítřků.

„Ty body jsou super. K nějakým vítězstvím jsem přispěl, ale raději bych byl, kdybychom častěji vyhrávali,“řekl Hronek.

Z farmy se vrací silnější

Ani on se v trápícím Detroitu nevyvarova­l chyb, které byly mnohdy logickou daní za jeho mládí. Navíc Red Wings je silně konzervati­vní organizací, kde v defenzivě prim hrají (pokud jsou zdraví) třicátníci.

I proto Hronek několikrát v sezoně sedl do auta a odřídil 250 kilometrů do Grand Rapids, kde sídlí farma Detroitu a kde se potkával s krajany Šulákem, Frkem nebo Zadinou. „Nebylo to lehké, nebyl jsem na stejném místě. Cestování bylo trošku náročnější, ale zvládal jsem to za dvě hodinky,“líčil Hronek. „V Grand Rapids jsem měl byt, v Detroitu jsem spával na hotelu.“

Příští sezonu by se to mohlo změnit a Hronek si klidně může hledat stálé bydlení ve městě automobilů. Testy odolnosti zvládl. „Posílali jsme ho dolů, ale pokaždé se vrátil lepší než předtím,“řekl kouč Detroitu Blashill. Red Wings také mají nového generálníh­o manažera – klubovou ikonu Steva Yzermana, který musí po třech sezonách bez play off udělat změny.

„Uvidíme, co se stane,“pokrčil Hronek rameny. „Odlétal jsem hned druhý den po vyřazení z AHL, s nikým jsem moc nemluvil. Budeme se bavit až po mistrovstv­í světa.“

Trenér Říha včera Hronka na tréninku postavil k Janu Kolářovi, který je ve 32 letech třetím nejstarším borcem širokého výběru. „Nejen obranu stavíme tak, aby v ní byli zkušení, střední generace a mladší hráči, kteří to oživí,“nastínil reprezenta­ční trenér.

Uchazeče o šampionát už na turnaji Euro Hockey v Brně prověří švédský talent Pettersson nebo ruské superkoman­do Ovečkin, Malkin, Kučerov. „Je dobré vědět, že jdete na led proti takovým hvězdám. Musíte si na ně dát pozor,“řekl Hronek. „Ale nepřipravu­ju se na ně nějak extra.“

Na rozdíl od řady reprezenta­čních kolegů z obrany si už zvykl, jaké to je proti nim hrát. byl Hronkův průměrný čas na ledě v premiérové sezoně NHL. startů v NHL si Hronek připsal, nasbíral 23 bodů (5+18). hokej.idnes.cz

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Voráček,
Michael Frolík, Dominik Simon, Dmitrij Jaškin.
Filip Chytil Gudas, Jan Rutta
Ondřej Palát, Jakub Radko Filip Hronek. Jakub Vrána.
Program Čechů Carlson Hockey Games v Brně Dnes Sobota Neděle Na druhém světovém šampionátu?
Filip Hronek debutoval před rokem na mistrovstv­í světa v Dánsku. Bylo by překvapení­m, kdyby v letošním výběru chyběl.
Foto: Profimedia.cz Voráček, Michael Frolík, Dominik Simon, Dmitrij Jaškin. Filip Chytil Gudas, Jan Rutta Ondřej Palát, Jakub Radko Filip Hronek. Jakub Vrána. Program Čechů Carlson Hockey Games v Brně Dnes Sobota Neděle Na druhém světovém šampionátu? Filip Hronek debutoval před rokem na mistrovstv­í světa v Dánsku. Bylo by překvapení­m, kdyby v letošním výběru chyběl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia