Dnes Prague Edition

Zázrak Ajax. S koučem, kterého chtěla Sparta, dobývá Evropu

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Ta myšlenka se nabízí. Zvlášť teď, v době, kdy fotbalová Sparta opět hledá trenéra. Jen si představte: Jak by to s ní asi vypadalo, kdyby ji před čtyřmi lety převzal Erik ten Hag?

Holohlavý nizozemský kouč z juniorky Bayernu Mnichov byl tehdy reálně ve hře, ale s letenským šéfem Danielem Křetínským si neplácl. Místo Sparty převzal Utrecht, začal sbírat úspěchy a v úterý nakročil s Ajaxem Amsterdam do finále Ligy mistrů.

To je prvotřídní senzace!

Ale určitě ne náhoda.

Pokud jste Ajax sledovali, jak v osmifinále přejel Real Madrid, ve čtvrtfinál­e poslal z cesty Juventus a naposledy v úterý vyhrál 1:0 na hřišti Tottenhamu, jistě už víte, že od Ajaxu se dá v této sezoně čekat cokoli. „Fantazie! Bojovali jsme jako lvi a teď jsme napůl ve finále,“jásal ten Hag. „Tenhle tým je podobně silný jako ten z roku 1995. Cítím to,“věštil už dřív Louis van Gaal.

A jeho slova berte vážně, protože právě on před čtyřiadvac­eti lety seděl na lavičce, když Ajax vyhrál Ligu mistrů naposledy.

Letos se klidně mohou v Amsterdamu dočkat další velké slávy, i když tomu okolnosti na první pohled nenahrávaj­í.

Ajax má ze všech semifinali­stů jasně nejmenší rozpočet.

Také jasně nejmladší kádr – s věkovým průměrem pod 25 let dokonce druhý nejmladší ze všech dvaatřicet­i účastníků soutěže.

Tím taky i nejméně zkušeností s opravdu velkými zápasy: v domácí lize jich odehraje jen pár za sezonu.

Tak z čeho se zázrak jménem Ajax vlastně zrodil?

Z odvahy a sebevědomí, které do mladého týmu, tvořeného řadou odchovanců, nalil ten Hag.

Kouč, který místo honosné vily obývá byt nad amsterdams­kým supermarke­tem, poskládal mužstvo podle svých představ. Nadané teenagery usměrňují mazáci Schöne, Tadič a Blind. Dohromady to náramně ladí. A soupeře musí strašit i historická statistika, které se na první pohled

ani nechce věřit: když dal Ajax v Lize mistrů první gól,v jednačtyři­ceti případech zvítězil, osmkrát remizoval... A nikdy neprohrál!

Už devětkrát za sebou vstřelil v milionářsk­é soutěži gól ve venkovním zápase. A jako teprve třetí v historii vyhrál na hřišti soupeře v osmifinále, čtvrtfinál­e i semifinále.

Supertalen­tovaný stoper de Ligt je v devatenáct­i nejmladším kapitánem, který kdy dovedl tým do semifinále Ligy mistrů.

Gólman Onana zase prvním africkým brankářem, který v téhle fázi soutěže vůbec nastoupil.

A záložník De Jong, kterého před čtyřmi lety klub koupil z Tillburgu za symbolické jedno euro? Ten už patří Barceloně, kam po sezoně odejde s cenovkou dvě miliardy korun.

Všichni přesně zapadají do koncepce totálního fotbalu, kterou Ajax vymyslel a razí ji desítky let: hra musí stát na technice, rychlosti, prolínání řad. Nikdy nesmí nudit, být statická a předvídate­lná.

Ten Hag se zásad drží a postupně je dotahuje k dokonalost­i. Jak by se mu to asi dařilo ve Spartě?

 ?? Foto: Reuters ?? Erik ten Hag Strůjce úspěchu Ajaxu Amsterdam.
Foto: Reuters Erik ten Hag Strůjce úspěchu Ajaxu Amsterdam.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia