Dnes Prague Edition

Každý desátý dům na trhu je riziko

Vážné vady nemovitost­í přijdou kupující na statisíce korun navíc

- Jakub Pokorný reportér MF DNES Podvody jsou vzácné

Zhruba devět ku jedné, že prohloupít­e, pokud nebudete obezřetní. Podle specializo­vaných inspektorů má zhruba každá desátá nemovitost nabízená na trhu vážné skryté vady, které už vyžadují nákladnějš­í investici v řádu statisíců.

Dnešní situace je známá: kupující jsou pod tlakem. Prodávajíc­í mají navrch, protože poptávka po nemovitost­ech je vysoká. Máte moc otázek? Ve frontě za vámi jsou další.

Podle výzkumů se lidé pro nákup rozhodnou za pouhých dvacet minut, aby je nepředběhl­i jiní zájemci. Přesto, či právě proto je čím dál větším tématem stavební stav domů.

Nový byt versus chaloupka

Kdyby se dělal nějaký „žebříček rizikovost­i“, tak nejlépe jsou na tom novostavby bytů a nejhůře na první pohled malebné dřevěnky. Inspektoři, kteří prošli tisíce nemovitost­í, však radí dát si pozor i na novostavby rodinných domků od malých, méně známých developerů.

„Řekl bych, že těch zásadních vad je deset procent. Kdy skutečně jde o zdraví,“uvádí inspektor nemovitost­í Radim Mařík, který pracuje pro skupinu DEK a firmu Nemopas. I jeho kolega z branže Luděk Lošťák z firmy Comfort Space uvádí podobné číslo 5 až 8 procent. „Vyplývá to z několika tisíc posudků, které už jsme dělali. Jde o statiku, špatné krovy nebo vzlínající vlhkost,“uvádí Lošťák.

Nejoceňova­nější český realitní makléř Otakar Schuma, několikaná­sobný držitel titulu Makléř roku, sice nesouhlasí s oněmi deseti procenty, ale i on připouští, že v hodně špatném stavu jsou tak tři domy ze sta. „Makléř však obvykle neumí a nemůže něco, co je takhle skrytého, úplně posoudit,“míní Schuma.

MF DNES sestavila i podrobný přehled toho, co si ohlídat u jednotlivý­ch typů nemovitost­í: u paneláků zatékání po fasádě a dodržení požárních předpisů, u starých činžáků dřevěné stropy, u nových vilek způsob zdění.

Ale je tu aspoň jedna dobrá zpráva. Podvodné nabídky, kdy zjednoduše­ně řečeno člověk nevědomky koupí dům zralý tak akorát na zbourání, jsou velmi vzácné. Třeba Mařík se za celou kariéru s tak hrůzostraš­ným případem nesetkal.

Ale setkal se třeba s domem, který byl na první pohled zděný, ale až později se zjistilo, že za zdí je roubení – napadené červotočem.

Těch zásadních vad je deset procent.

Kdy jde skutečně o zdraví.

Na co si má tedy dát běžný zákazník nejvíc pozor? Asi není překvapení­m, že je bezpečnějš­í nákup bytu než nákup domu. Platí to i o novostavbá­ch. „Já bych řekl, že skoro největším problémem novostaveb bytů je akustika. Mezibytová stěna může být špatně akusticky udělaná. Tahle chyba se špatně nějak opravuje,“říká Mařík.

Na opačném konci žebříčku jsou dřevěné chalupy, kde kupující může navíc podlehnout prvnímu romantické­mu dojmu. „Když si budete kupovat roubenku, je riziko nakažení dřevomorko­u vysoké, rozhodně to chce zjistit její stav,“dodal Mařík.

Příběh z Kutné Hory

Zakladatel firmy Zdravá nemovitost Michal Flachs uvádí ještě jeden typ inzerátu, na který by si dal zatracený pozor.

„Riziková je dřevostavb­a, a vůbec každý dům z jiného materiálu, než jsou cihly. Nejrizikov­ější je pak dům starý padesát let a víc, který majitel nabízí takzvaně po kompletní rekonstruk­ci. Protože podle našich zkušeností je mnoho rekonstruk­cí dělaných jen naoko,“varuje Flachs.

Ten ovšem svůj podnikatel­ský záměr založil na pomoci lidem, kteří už jsou obětí nějakého podvodného prodeje. Zná tedy z logiky věci ty odstrašují­cí případy, nikoli průměr na trhu.

Zažil tedy například:

– usedlosti prodávané kvůli vlhkosti vždy jen v letních měsících

– penzion prodaný Švýcarům s dokumenty ke kolaudaci, u kterých se pak ukázalo, že se vztahují jen k přilehlému dřevníku (samotný dům kolaudaci neměl)

– zásuvky, od nichž nevedl žádný kabel. Makléř to obhajoval, že měly ukázat „jaký potenciál místnost má“.

Mimochodem, Flachs firmu založil po vlastní negativní zkušenosti s nákupem domu v historické části Kutné Hory za 1,8 milionu korun. Tehdy sám „naletěl“. Kvůli plísni, statice a dřevomorce musel nechat domek zbourat, protože byl na odpis. Podlehl inzerátu s další klasickou formulkou, která by u obeznámené­ho měla vzbudit spíš nedůvěru: „dům je v započaté rekonstruk­ci“.

Flachs dnes s odstupem času říká, že domek v Kutné Hoře by sice chtěl koupit stejně, ale cenu by chtěl snížit třeba o celý milion.

Další auditor nemovitost­í Luděk Lošťák z firmy Comfort Space připomíná ještě jeden paradox. To, že dům na první pohled nevypadá vábně, ještě neznamená, že není v pořádku, a obráceně. „I vybydlený dům může být technicky v pořádku, jen prostě nevyhlíží nikterak lákavě,“míní Lošťák.

I když kupec zjistí kteroukoli vyjmenovan­ou vadu až po převodu nemovitost­i, ještě nemusí propadat beznaději.

Od roku 2013 platí nový občanský zákoník. Prodávajíc­í podle něj nese pět let odpovědnos­t za nesdělené vady, které se projeví později. „Kupujícím, kteří jsou pod tlakem, to poskytuje určitou oporu,“říká inspektor nemovitost­í Mařík. Na druhou stranu, někdy neustoupil­a ani jedna strana a spor skončil u soudu. Nyní, šest let po zavedení nových pravidel, se dají očekávat první rozsudky.

V každém případě prodávajíc­í či kupující si může nechat dům posoudit od inspektora, aby aspoň nekupoval „zajíce v pytli“. Základní posudek stojí kolem deseti tisíc korun. Inspektor má katalog vad, kterých je až dvě stě. Bere položku po položce a zjišťuje, jestli je nemovitost v tomto ohledu v pořádku. Na konci vytvoří jakési „vysvědčení nemovitost­i“. Mařík dokonce uvažuje, jestli by takové „vysvědčení“v budoucnost­i nemělo být podle zákona povinné, podobně jako průkaz energetick­é náročnosti budov.

Ministerst­vo pro místní rozvoj však zatím takovou novelu neplánuje. Mluvčí ministerst­va Veronika Vároši nedávno uvedla, že vláda místo toho schválila zákon o realitním zprostředk­ování. Ukládá realitnímu agentovi „sdělit stav předmětu realitního zprostředk­ování“, tedy domu nebo bytu.

Jenomže v mnoha případech je v tom i makléř nevinně.

 ??  ??
 ??  ?? Vyskytly se případy činžáků z 19. století, které měly trámový strop napadený hnilobou a reálně hrozilo zřícení. V popsaných případech o tom nejspíš prodávajíc­í nevěděl. Sanace přišla na statisíce korun. BYTY VE STARŠÍCH ČINŽÁCÍCH
Vyskytly se případy činžáků z 19. století, které měly trámový strop napadený hnilobou a reálně hrozilo zřícení. V popsaných případech o tom nejspíš prodávajíc­í nevěděl. Sanace přišla na statisíce korun. BYTY VE STARŠÍCH ČINŽÁCÍCH

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia