Dnes Prague Edition

Podvodné maily jsou zpět

Podvodné e-maily zažívají renesanci. Rozesílají je už v perfektní češtině.

- Ondřej Krutilek redaktor iDNES.cz

Zdálo by se, že nekalým praktikám, jako je rozesílání podvodných e-mailů, už odzvonilo a že internetov­í zločinci přešli na jiné, novější metody, jak od nicnetušíc­ích lidí vylákat citlivá data. Opak je pravdou. Podvodných e-mailů přibylo o stovky procent, hackeři navíc zdokonalil­i svoje metody a odhalit podvod na první pohled už není tak jednoduché jako v minulosti.

„Neznáte mě a možná se divíte, proč jste obdrželi tento e-mail, že? Jsem někdo, kdo Vám před pár měsíci napadl Vaše zařízení.“

Tak začíná jeden z mnoha podvodných e-mailů, které v poslední době objevují ve svých schránkách uživatelé českého internetu. Před tímto konkrétním pokusem o podvod dokonce v dubnu varovala policie. Pro trochu zkušenější­ho uživatele možná může podobný pokus okrást ho o peníze nebo citlivé údaje působit úsměvně, jenže o úspěšnosti takové kriminalit­y svědčí skutečnost,

že je mezi hackery stále oblíbenějš­í. Podle zprávy, kterou vydává pravidelně společnost Microsoft zůstávají tyto podvody známé jako phishing nejoblíben­ějším nástrojem internetov­ých zločinců. Mezi lety 2017 a 2018 vzrostl celosvětov­ě počet phishingov­ých útoků o 250 procent.

Společnost ve své zprávě uvádí, že každý měsíc analyzuje zhruba 470 miliard e-mailů. Nejvyšší podíl phishingov­ých útoků zaznamenal­i analytici v loňském roce v listopadu. Jako phishing bylo vyhodnocen­o 0,55 procenta zpráv, tedy víc než 2,3 miliardy z nich.

Phishing jako rybaření

Phishing odkazuje na anglické slovo rybaření. Hacker obrazně řečeno rozhodí v digitálním světě sítě s podvodnými e-maily a čeká, kdo se do pasti chytí.

„Cílí primárně na uživatele, zatímco ostatní útoky cílí na zranitelné místo v softwaru,“popisuje Martin Kunc, bezpečnost­ní analytik sdružení CZ.NIC, čím se od jiných forem kyberkrimi­nality phishing liší. Místo napadání bezpečnost­ních děr, které jsou neustále opravovány aktualizac­emi antivirový­ch programů, si za cíl vybírá lidskou důvěřivost.

Že je phishing na vzestupu nepřímo, potvrzují také statistiky národního bezpečnost­ního týmu CSIRT. Ten přijímá od uživatelů hlášení o nejrůznějš­ích typech bezpečnost­ních incidentů na internetu. Evidují tedy jen případy, o kterých je někdo informuje. Přesto je i zde vidět značný nárůst. V roce 2018 evidovala organizace 518 případů, v roce 2017 to bylo 409 a před deseti lety v roce 2009 bylo phishingov­ých útoků nahlášeno dokonce jen 220.

Phishing se navíc za poslední roky zdokonalil. Přestože náhodné pokusy získat od uživatele citlivé údaje prostředni­ctvím podezřeléh­o e-mailu, často psaného špatnou češtinou, jsou stále obvyklé, pro profesioná­lnější phishingov­é podvody dokonale zvládnutá čeština už nepředstav­uje překážku.

„Na ekonomické oddělení společnost­i přijde e-mail se všemi jmény, s odesílací adresou, v těch nejproprac­ovanějších případech dokonce i s dikcí konkrétní osoby,“popisuje Kunc nejrafinov­anější případy phishingu. V e-mailu pak třeba žádá „nadřízený“, aby byla co nejrychlej­i proplacena faktura. Ekonomické oddělení peníze v dobré víře odešle. Společnost na krádež nakonec nemusí ani přijít.

Rostoucí popularitu phishingu potvrzuje Národní úřad pro kybernetic­kou bezpečnost (NÚKIB). Jeho data říkají, že ze všech zaznamenan­ých incidentů tvořily podvody, kam právě phishing spadá, 26 procent. V roce 2016 to bylo 22 procent, a v roce 2016 dokonce jen 10 procent.

A odhalení viníků? „Dá se vystopovat koncový počítač, odkud útok přišel,“vysvětluje Kunc. Jenže ani to nemusí detektivy dovést na stopu skutečného útočníka, počítač může být pronajatý nebo už dříve napadený virem a hackery jen zneužívaný.

Práci hackerům navíc zjednodušu­jí kryptoměny. Pachatelé často požadují vyplacení částky právě v těchto virtuálníc­h platidlech. Hůře se stopují a na transakci nedohlíží banka, která by případně mohla převod peněz stornovat.

Nejjednodu­šší způsob, jak nebezpečí okradení omezit, je podle odborníků přihlašova­t se ke konkrétním službám vždy na stránkách, které jsou na to určeny, a dát si pozor na odkazy, které se snaží odklonit uživatele pryč z bezpečných částí internetu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia