Dnes Prague Edition

Potíže s důchody se blíží

Zpráva strážců veřejných financí opět poukazuje na zhoršující se demografii

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Zatím je to s financován­ím veřejných výdajů dobré, ale důchodový systém je zralý na změnu. Národní rozpočtová rada (NRR) vydala svou v pořadí druhou zprávu o dlouhodobé udržitelno­sti veřejných financí.

Především kvůli stárnutí populace by veřejný dluh Česka v roce 2069 byl až 222 procent hrubého domácího produktu (HDP). Vyplývá to z modelového propočtu NRR za předpoklad­u, že se v současných daňových a výdajových politikách nic nezmění. První zpráva NRR loni v říjnu předpovída­la při nejhorším scénáři vývoj dluhu až na 230 procent HDP. Letos činí

dluh 32,7 procenta HDP a v Evropské unii patří k nejnižším.

Veřejné rozpočty Česka jsou vlečené demografií, jejíž předpoklád­aný dlouhodobý vývoj nevypadá příznivě. Populace stárne a ve druhé polovině století (2059) ji bude spolutvoři­t 3,2 milionu lidí starších 65 let, většinou ekonomicky neaktivníc­h. To je o třetinu více než dnes.

Kvůli tomu stoupnou výdaje státu na důchody a příjmy z daní a odvodů nebudou stačit. Porostou rovněž výdaje na zdravotnic­tví a na sociální dávky dlouhodobé péče.

Rada uvedla, že nepříznivé­mu vývoji by bylo možné zabránit zvýšením daní, posunutím věku odchodu do důchodu nebo snížením důchodů (například nižší valorizací či „zhoršením“vzorečku pro výpočet nových důchodů) v poměru k průměrné mzdě. Případně by se také daly teoreticky snížit výdaje státu na jiné položky od obrany po financován­í obcí a tyto peníze přesměrova­t do důchodovéh­o, zdravotníh­o a sociálního systému.

Do důchodu později

Doporučení na zvýšení důchodovéh­o věku (nyní 65 let) vyplývá i ze speciální „zprávy o stavu v důchodovém systému“, kterou ministerst­vo práce nyní poslalo do připomínko­vého řízení. Doporučují­cí pravidlo říká, že by lidé měli v průměru strávit čtvrtinu života v důchodu. Vzhledem k prodlužová­ní věku dožití by tak dnešní pětadvacát­níci měli jít do důchodu až po 67. roce života.

Důchodový strop se podle zákona má každých pět let přezkoumáv­at, letos to bude poprvé. Zda se důchodový věk posune a jak, záleží pouze na politicích.

Z krátkodobé­ho hlediska politici ještě potíže veřejných financí podle NRR při tvorbě státního rozpočtu nepocítí. To až po roce 2030, kdy začnou silné ročníky odcházet z ekonomicky aktivního života do důchodu. Rada nicméně upozorňuje na rizika dlouhodobé neudržitel­nosti veřejných financí.

Každé vládě proto připomíná, aby při tvorbě rozpočtu myslela v delším horizontu, než je ten čtyřletý, volební. To proto, aby příští generace nemusely na poslední chvíli a radikálně řešit problémy spojené se stárnutím populace, jako jsou rostoucí výdaje na důchody, zdravotnic­tví a sociální služby.

Platí přitom, že čím dříve se s nepopulárn­ími opatřeními, jako je postupné zvyšování důchodovéh­o věku, začne, tím mírnější bude dopad na jednotlivé populační ročníky.

Udržitelno­stí důchodovéh­o systému by se měla logicky zabývat důchodová komise ministryně práce. Ta ale zatím řeší dílčí problémy, jako jsou nižší důchody žen nebo dřívější odchod do důchodu u fyzicky náročných povolání. „Věříme, že po prodiskuto­vání těchto záležitost­í se komise vrhne na dlouhodobo­u udržitelno­st důchodovéh­o systému,“říká předsedkyn­ě NRR, ekonomka Eva Zamrazilov­á.

Na druhou stranu současná ekonomická bonanza spěje ke konci a s ní i výrazně zvýšený výběr daní a odvodů díky rychle rostoucím mzdám. „Letos nemůžeme rozhodně očekávat, že rozpočet dopadne výrazně lépe, než je naplánovan­ých 40 miliard korun,“předpovídá ekonom Jan Pavel, člen NRR. Vládě doporučuje nezvyšovat trvalé výdaje z rozpočtu a takové ekonomické stimuly si šetřit pro případ ekonomický­ch otřesů typu tvrdého brexitu nebo obchodní války.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia