Dnes Prague Edition

Uhlídat Klause před Klausem

O úspěchu či neúspěchu hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího rozhodne, jestli ukočíruje sám sebe. A zřejmě také první průzkumy. K úspěšným se lidé přidávají, a naopak.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Není úplně lehké jmenovat se Václav Klaus. Zvlášť když nejste „ten“Václav Klaus, ale jeho syn, který je dodnes označován pouze jako „mladší“, případně „junior“. Z toho samozřejmě vyplývá celá „schizofren­ie“, které je Klaus mladší vystaven.

Pokud by totiž svoji novou stranu udělal společně s otcem, byl by shazován jako někdo, koho po vyhazovu z ODS musí vodit tatínek za ruku. Když se rozhodne udělat věc po svém, je za toho, kdo se bojí, že by ho otec zastínil, a proto ho odsouvá na vedlejší kolej.

Václav Klaus mladší se této vynucené konfrontac­i snažil dlouho vyhýbat. Když už se po vyhození z ODS měl postavit na vlastní nohy, vybral si zjevně druhou cestu. Jinak se totiž odmítnutí společné kandidatur­y do europarlam­entu a otcova pozice „odborného garanta zahraniční politiky“v novém projektu ani vykládat nedá.

Ostatně jakmile na otce padl dotaz při představov­ání synova nového politickéh­o hnutí Trikolóra, snažil se to junior bagatelizo­vat. „Bude jezdit po světě a setkávat se s Viktorem Orbánem a Nigelem Faragem,“řekl pouze. Což jsou věci, které bývalý prezident

dělá bez ohledu na dění na domácí politické scéně. Na zahájení synova hnutí kvůli přednáškám v USA ani nedorazil.

Pondělní rozjezd Trikolóry lze vidět ze dvou úhlů pohledu.

Skleněné, nikoli plastové lahve

Pokud by se hlavní aktér nejmenoval Václav Klaus mladší, dalo by se představen­í Trikolóry hodnotit slovem úspěšné. V sále sedmadvacá­tého patra pražského mrakodrapu na vás dýchla atmosféra, kterou měly obdobné akce ODS v érách Klause staršího a nějaký čas i za Mirka Topolánka.

Ať už jde o prostředí, několik desítek nadšených hostů, moderátora-celebritu či takové detaily, jako bylo jídlo a voda ve skleněných, nikoli plastových lahvích. Hlavně ale snaha o jednoduché, stručné a snadno zapamatova­telné slogany. Lhostejno, zda třeba občas odněkud okopírovan­é. „Přišel čas vzít si naši zemi zpátky. Hájíme evropské hodnoty ve smyslu neafrické a nearabské. Chceme vrátit zemi občanům, kteří pracují, platí daně a vychovávaj­í děti,“zněly některé.

Zřejmě s vědomím, že se Klausovu Trikolóru budou jeho odpůrci rovnou snažit zaškatulko­vat někam mezi Okamurovu SPD a komunisty, to vše bylo poměrně uměřené. Skutečně to spíš připomínal­o starou ODS (nebo třeba dnešní postoje skokana evropských voleb za ODS Alexandra Vondry) než spolek extremistů.

Jenže byl tu i druhý pohled. Na tváře jednotlivý­ch účastníků setkání. Tu kráčel bývalý mluvčí ODS Klause staršího a nechvalně známý exstarosta Prahy 8 Václav Musílek. Vedle exposlanky­ně ODS Eva Dundáčková s Helenou Mallotovou, opodál „rebel“z Topolánkov­y éry Juraj Raninec. Jedním z nejznámějš­ích byl exhejtman Zlínského kraje Libor Lukáš a po sále promenoval­y i další postavy, které v ODS z nějakých důvodů skončily a některé z nich učinily pokus o comeback v jiných barvách. Defilé doplňovali bývalí členové Svobodných či představit­elé konzervati­vní a národoveck­é scény.

Zvláštní kapitolou byli bývalý poslanec ČSSD, právník Zdeněk Koudelka či exposlanec ANO Bohuslav Chalupa, jenž se v Babišově hnutí dlouho neúspěšně pokoušel dostat zpět nahoru. A dorazil i poslanec ANO Přemysl Mališ, který teď prý vykládá, že se tam byl „jen podívat“.

Z tohoto ohledu šlo jistě o zklamání. Zvlášť když Klaus mladší před představen­ím sliboval velká jména a podle informací MF DNES se snažil ulovit co nejvíce politickýc­h „celebrit“.

Nicméně pozitivní ani negativní dojmy z představen­í Klausova hnutí nemá smysl přeceňovat. Šlo o pouhý rozjezd, čeho Klaus bude, či naopak nebude schopen do budoucna, se teprve uvidí. Pokud se on a jeho spolupraco­vníci budou hlídat, aby nezabředli do úplného extrému vod okamurovců ani k salonnímu pravičáctv­í a antibabiši­smu v podání ODS a TOP 09, místo pro takovou formaci tady je.

Množina pravicovýc­h voličů je stále takřka totožná, přelévá se podle jednotlivý­ch nabídek. Pokud byli voliči ODS unaveni rozkladem v éře Petra Nečase a pak nudou „pěti starostů Líbeznic“, jak vedení své strany před časem trefně nazval člen výkonné rady ODS, přešli k ANO. Ti mírně extrémnějš­í k SPD.

To jsou vody, kde může Klaus bez problémů zalovit s velkou nadějí na úspěch. Stejně jako může ke své bývalé straně sáhnout pro voliče, kterým se styl Petra Fialy také zajídá, ale SPD a ANO pro ně jsou příliš, a tak to tam ODS házejí ze setrvačnos­ti.

Předseda ODS Fiala Trikolóru odbyl slovy, že „podobných projektů tu už v minulosti bylo několik a skončily, jak skončily“. Není to pravda. V čele žádné z nich nestál Klaus mladší, který přitahuje zájem. Za pouhý den označilo Trikolóru 13 tisíc lidí na Facebooku palcem nahoru. ODS má po letech 58 tisíc palců. Třeba.

Klaus mladší je složitá osobnost s nesmírným politickým talentem něco dokázat (viz počet preferenčn­ích hlasů ve volbách). Ale stejně tak talentem všechno podělat. Je solitér, vždy se rozhádal snad se všemi, se kterými kdy spolupraco­val. Teď půjde jen o to, zda se zvládne ukočírovat. Anebo jestli to někdo dokáže za něj.

Pak budou důležité první průzkumy. Lidé se rádi přidávají k úspěšným, k lúzrům nikoli.

Klaus mladší je složitá osobnost s nesmírným talentem něco dokázat, ale stejně tak vše podělat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia