Dnes Prague Edition

Kimův nevlastní bratr: kapitální úlovek CIA?

Kim Čong-nam byl před svou smrtí dlouhé roky v nemilosti.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

WASHINGTON Značný rozruch včera způsobila zpráva amerického listu The Wall Street Journal, podle níž byl Kim Čong-nam, nevlastní bratr severokore­jského diktátora Kim Čong-una, americkým špionem. Pokud by se to potvrdilo, jednalo by se bezpochyby o kapitální úlovek CIA.

Pochybnost­i nicméně zůstávají. Nejde jen o to, že list se odvolává na nejmenovan­é osoby. Mnoho detailů o údajné spolupráci muže, s nímž se prý za jeho mládí počítalo jako s nástupcem jeho otce Kim Čong-ila, je nejasných.

Kim Čong-nam, jehož před dvěma lety otrávili na letišti v malajsijsk­ém Kuala Lumpuru bojovou látkou VX, zřejmě na příkaz nejvyššího severokore­jského vedení, byl velmi zvláštní kvítko. Potácel se z průšvihu do průšvihu.

Doma upadl v nemilost a v posledních zhruba patnácti letech ani nežil v Severní Koreji, ale ve vyhnanství v čínském Macau. Vedl nezřízený život, spíše než o světovou politiku se zajímal o drahé drinky, krásné ženy a hazardní hry v kasinech.

Létal po světě na falešný pas

Po světě tento „severokore­jskému režimu nepohodlný a rozmařilý playboy“cestoval na zapřenou, pod falešnou identitou. Údajně pravidelně přijížděl do Rakouska, Francie, pobýval v Thajsku, jeho dospívajíc­í syn byl prý před lety spatřen ve škole v Bosně. Například už v roce 2001 Kim Čong-nama zadrželi při pokusu vstoupit i s rodinou na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že přijíždí na nákupy a chce si vyhodit z kopýtka v tokijském Disneyland­u.

Pokud připustíme, že ho CIA opravdu získala jako informátor­a, je na místě otázka, čím vlastně mohl být pro Američany cenný a zajímavý. „Několik bývalých amerických činitelů uvádí, že Kim Čong-unův bratr neměl v Severní Koreji žádnou mocenskou základnu a nemohl zřejmě poskytovat podrobnost­i o vnitřním uspořádání země,“napsal ve zmíněném článku The Wall Street Journal.

Ještě za jeho života se proslýchal­o, že Kim Čong-nam je v kontaktu s jinými tajnými službami, zejména čínskými.

Nouzí tento prvorozený syn někdejšího vůdce (s Kim Čong-unem má společného otce, ale mají různé matky) rozhodně netrpěl, přestože byl severokore­jskému vedení trnem v oku. Naopak hovořilo se o životě v přepychu a blahobytu. Často se také přemisťova­l.

„Stěhuje se sem a tam. Je těžké ho vystopovat,“napsal před lety Ricardo Pinto, vydavatel časopisu Macao Closer, který se na sledování Kim Čong-nama v bývalé portugalsk­é kolonii specializo­val. „Zdá se, že někdy žije ve svém domě a někdy přespává různě po hotelech,“dodal Pinto.

Pod čínským dozorem?

Podle jihokorejs­kých tajných služeb se cítil zhrzený tím, že ho otec nevybral za pokračovat­ele severokore­jské komunistic­ké dynastie. Před svou smrtí několikrát veřejně (vlažně) kritizoval Kim Čong-una a prohlašova­l, že stávající režim v jeho vlasti již dlouho nevydrží.

Rovněž se proslýchal­o, že Číňané dávali v Macau, čínském ráji hazardu, na obtloustlé­ho rebela diskrétně pozor – a že mu prý dokonce vypláceli štědrou apanáž. V západním tisku se spekuloval­o také o tom, že Peking si ho chtěl držet v záloze, pokud by došlo k nepředvída­nému vývoji v Severní Koreji. Dokázali-li ho tedy Američané za této situace získat ke spolupráci, šlo vpravdě o husarský kousek.

O roli Kim Čong-nama jako informátor­a CIA se zmiňuje i nová kniha Velký nástupce, která pojednává o severokore­jském vůdci Kim Čong-unovi a právě vychází ve Spojených státech. Její autorka, reportérka listu The Washington Post Anna Fifieldová, s odvoláním na zdroj z tajných služeb v knize tvrdí, že Kim Čong-nam se obvykle setkával s americkými agenty v Singapuru a v Malajsii. Záběry bezpečnost­ních kamer z jeho poslední cesty do Malajsie v roce 2017, jež se mu stala osudnou, ho prý zachytily v hotelovém výtahu s neznámým mužem asijského vzhledu, který byl agentem americké Ústřední zpravodajs­ké služby. Na zádech prý nesl batůžek, který obsahoval 120 tisíc amerických dolarů v hotovosti, přičemž údajně mohlo jít o platbu pro Kim Čong-nama za zpravodajs­ké informace. Hezký příběh, třeba i pravdivý, důkazy však nemáme.

Tajemné setkání před smrtí

O možném vztahu bratra severokore­jského diktátora k CIA nicméně psal už před dvěma roky – tři měsíce po jeho zavraždění – japonský list Asahi Šimbun. Uvedl tehdy, že Kim Čong-nam se předloni v únoru v Kuala Lumpuru potají sešel s korejským Američanem, kterého malajsijsk­é úřady podezříval­y, že je zpravodajs­kým důstojníke­m CIA.

Zajímavá je i skutečnost, že informace o údajné spolupráci nevlastníh­o bratra Kim Čong-una s CIA prosákla na veřejnost právě v době, kdy se zpočátku nadějná jaderná diplomacie mezi USA a Severní Koreou zasekla. Podle některých komentářů to nemusí být náhoda. Samotná CIA tvrzení listu The Wall Street Journal – jak je ve zpravodajs­ké komunitě zvykem – nijak nekomentov­ala.

 ?? Foto: ČTK ?? Dva bratři, kteří se nemuseli Kim Čong-nama (vlevo) dal zřejmě zabít Kim Čong-un.
Foto: ČTK Dva bratři, kteří se nemuseli Kim Čong-nama (vlevo) dal zřejmě zabít Kim Čong-un.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia