Dnes Prague Edition

Znalec domů: Párkrát mě prodávajíc­í i vyhodil

- — Jakub Pokorný

Radim Mařík je hlavním inspektore­m firmy Nemopas a patří k největším expertům na vady domů a bytů v Česku. „Na dokonalou nemovitost jsme ještě nenarazili, ale není to nic strašného, že dům má nedostatky,“uklidňuje v rozhovoru případné zájemce o bydlení Mařík.

Nabízíte službu, kdy vytvoříte jakýsi audit domu nebo bytu?

My tomu říkáme technický průkaz nemovitost­i. Sděluje, že na baráku jsou takové a takové problémy. Většinu zakázek pořád realizujem­e pro kupující, i když to má smysl i pro prodávajíc­í.

Jde dům naleštit jako auto v autobazaru? Zakrýt úmyslně špatný stav?

Realitní kanceláře nabízejí službu ve stylu – vyšperkuje­me dům před prodejem. Ale setkáváme se i s vyloženými podvody. Roztrhlou zeď zakrývá zevnitř sádrokarto­n, zvenčí zateplení. Když v zimě plesniví kout, před prodejem ho majitel vyčistí savem. Když to koupíte v létě, nic nevidíte. Ale nestává se to často.

Osobně jsem se setkal s případem, kdy paní prodávala byt zdevastova­ný nájemníkem. Třeba vytrhal zásuvky. Nabízela jej se slevou, nicméně vyplatí se taková koupě?

Pokud byste se rozhodl pro byt v horším stavu, potřebujet­e stoprocent­ně technika. On by řekl: Tady to vypadá sice hrozně, ale investice do sanace není vysoká. Já si kupoval na první pohled vybydlený byt na investici, ale věděl jsem, kolik mě bude stát sanace.

Stalo se, že by vás majitel dovnitř nepustil, když jste přišel v doprovodu kupujícího?

Ano, i to se mi už stalo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia