Dnes Prague Edition

Maršál Radecký už sto let odpočívá v lapidáriu

-

Pomalu a plíživě, bez hluku a praskání kamene, zmizel z pražského Malostrans­kého náměstí pomník maršála Josefa Václava Radeckého. Český šlechtic a císařský vojevůdce zosobňoval vojenskou slávu Rakouska. Po převratu byl bronzový maršál nejprve zakryt, pak kolem něj vyrostlo lešení a před sto lety byl přemístěn do lapidária Národního muzea.

Hlavní město připravuje rekonstruk­ci celého náměstí. Přestože původní návrh s návratem sousoší počítal, teď už tomu tak není. „Socha Radeckého není součástí architekto­nického návrhu, nicméně pokud na náměstí bude chtít maršála někdo v budoucnu umístit, prostorově mu nic bránit nebude,“vysvětluje mluvčí Institutu plánování a rozvoje Prahy Marek Vácha.

A jednání o návratu pomníku maršála Radeckého na pražské Malostrans­ké náměstí se zatím neposunulo. „Připravili jsme vizualizac­i toho, jak by pomník měl vypadat. Setkal jsem se s náměstkem

primátora Adamem Scheinherr­em, ten pro věc vyjádřil pochopení. Starosta Prahy 1 Pavel Čižinský se se mnou sejít odmítl. Od nové reprezenta­ce Prahy jsem čekal trochu jiný přístup,“řekl Jan Bárta, předseda Spolku Radecký, usilujícíh­o o navrácení zavržené sochy. Spolek vypsal peněžní sbírku, prostředky na návrat pomníku nechce celé žádat od města. „Sbírka se pomalu, ale úspěšně rozjíždí,“dodává Bárta.

Sousoší představuj­e vítězného maršála po bitvě u Novary, kterého nesou na ramenou jeho vojáci. Je dílem bratří Emanuela (socha maršála) a Josefa (sochy vojáků) Maxových. Pomník byl odlit údajně z kovu ukořistěný­ch děl italské armády. Na náměstí byl odhalen za přítomnost­i císaře Františka Josefa v roce 1858.

Na náměstí by se pravděpodo­bně vrátila jen kopie díla, originál je totiž muzejním exponátem. Znovu by bylo potřeba vytvořit i zničený kamenný podstavec. (row)

 ??  ?? Vojevůdce Pomník maršála Josefa Václava Radeckého na pražském Malostrans­kém náměstí na historické­m snímku.
Vojevůdce Pomník maršála Josefa Václava Radeckého na pražském Malostrans­kém náměstí na historické­m snímku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia