Dnes Prague Edition

Zdražilo hlavně bydlení a brambory

-

PRAHA Bydlení a některé potraviny v květnu meziročně zdražily. Naopak levnější byly oproti loňskému pátému měsíci oděvy a poštovní a telekomuni­kační služby. Celkově spotřebite­lské ceny zrychlily růst na 2,9 procenta. Analytici přitom očekávali zpomalení.

Na meziročním zvyšování cenové hladiny se podepsalo zejména bydlení, kde zdražilo o 3,3 procenta nájemné, o 2,6 procenta vodné a stočné a o 12,5 procenta elektřina. Meziročně dražší bylo také pojištění, finanční služby, alkohol, tabák a stravovací a ubytovací služby.

Jakub Seidler z ING Bank ale připomněl, že ceny bydlení začaly zrychlovat citelněji v druhé polovině loňského roku, srovnávací základna tak bude postupně zpomalovat meziroční růst inflace. Stejně to bude u pohonných hmot.

Ceny potravin byly proti loňskému květnu vyšší o 2,8 procenta, přičemž nejvíc zdražily brambory (o 88,4 %), pivo (7,2 %) a maso

(2,2 %). Naproti tomu oděvy meziročně zlevnily o 3,1 procenta a ceny za poštu a telekomuni­kace o 1,3 procenta.

Analytici s tak výrazným růstem cen nepočítali, očekávali zpomalení meziroční inflace na 2,6 procenta.

Vysoké ceny zemědělský­ch výrobků jsou podle nich ovlivněny špatnou loňskou úrodou. Předpoklád­ají, že vlna zdražování v dalších měsících opadne, druhá polovina roku bude klidnější a inflace se vrátí ke dvěma procentům.

„Ukazuje se, že české zemědělstv­í není dostatečně připraveno na problémy způsobené suchem,“zmínil hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Do obchodů se podle něj postupně dostávají rané brambory, které utlumí skokový nárůst v cenách. Podle Patrika Rožumbersk­ého z UniCredit Bank je cena brambor nyní natolik vysoká, že s nástupem raných brambor na trh nemůže dále stoupnout, jak to bývá obvyklé.

Analytik Petr Dufek z ČSOB upozornil, že dalším faktorem generující­m inflaci byly opět náklady na bydlení. „Nájemným počínaje, vodou a energiemi konče. Zvlášť extrémní je 12,5procentní nárůst cen elektrické energie, který je odrazem vysokých cen silové elektřiny v zahraničí,“uvedl. Guvernér České národní banky Jiří Rusnok agentuře Bloomberg řekl, že za vyšší květnovou inflací stojí volatilní ceny potravin a že žádnou změnu trendu v inflačních datech nevidí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia