Dnes Prague Edition

Kluk, který neměl rád hluk

Finský EY Podnikatel roku vymyslel a vyrábí zvukotěsné buňky. Zaměstnanc­i se do nich mohou skrýt, když jim kolegové lezou na nervy nebo když si potřebují zavolat.

- Martin Petříček zvláštní zpravodaj MF DNES v Monaku

Za podnikatel­ským nápadem často bývá nespokojen­ost. „V jedné softwarové firmě jsem měl velmi hlučného šéfa. Když telefonova­l, běhal s bluetooth sluchátky po kanceláři a všechny rušil. Nemohl jsem se soustředit na práci, tak jsme mu říkali, ať jde volat jinam,“vypráví Samu Hällfors, který v Monaku na soutěži EY Podnikatel roku zastupoval Finsko.

„Jednou nám odpověděl: Když se vám to nelíbí, postavte mi telefonní budku! O čtvrt hodiny později jsme se s kolegou rozhodli, že dáme výpověď a začneme stavět ‚telefonní budky‘,“pokračuje Hällfors. To bylo před necelými devíti lety.

Dnes firma Framery, kterou tehdy založili, patří ke světové špičce ve výrobě zvukotěsný­ch kukaní pro kancelářsk­é prostory. Začátky

však nebyly jednoduché. „Mysleli jsme, že to půjde samo. Tři stěny, jedny dveře, střecha a podlaha. Jenže první budka nebyla pořádně zvukotěsná a měla příšernou ventilaci, nedalo se tam vydržet. Postupně jsme to začali vylepšovat,“říká šéf Framery.

Tušil, že poptávka po takovém produktu bude velká. „Když se zeptáte, co zaměstnanc­ům v kanceláříc­h vadí, zhruba 60 procent lidí vám řekne, že nedostatek ‚zvukového‘ soukromí. Platí to napříč kulturami,“vysvětluje Hällfors.

První kukaň dodali bývalému zaměstnava­teli. Nejprve prodávali hlavně ve Finsku, dnes Framery více než 90 procent produkce vyváží do sedmi desítek zemí. Klíčovým trhem jsou Spojené státy, kam směřuje zhruba 40 procent vývozů.

Mezi klienty jsou hlavně technologi­cké společnost­i, jako je Microsoft či Nvidia. Ale třeba také McDonald’s. Kukaně se využívají hlavně v kanceláříc­h, v továrnách slouží jako výukové místnosti, pokud se do nich umístí obrazovka.

Nynější verze se prý od té první hodně liší. „Je těžké zkombinova­t blokování zvuků a dobrou ventilaci. Musíte mít díry, kudy dostanete dovnitř vzduch, ale zároveň jimi uniká zvuk. To už je vyšší matematika,“tvrdí Hällfors.

„Musíte si také dávat pozor na materiál, nesmí zapáchat, protože na malém prostoru by to bylo obzvlášť cítit. Takže je třeba využívat přírodní materiály. Kostra našich budek je z březové překližky. Neustále také vylepšujem­e ergonomii, aby se v nich lidem dobře sedělo,“dodává.

Průměrný počet zaměstnanc­ů na jednu buňku podle něj závisí na typu práce. Ve Finsku jsou firmy, kde připadne jedna kukaň na deset zaměstnanc­ů, ale i takové, kde je jedna na sto lidí. „V průměru je to tak jedna budka na třicet lidí,“říká podnikatel.

Z garážové firmy v Tampere se z Framery stal globální lídr ve své kategorii, který pro letošek předpoklád­á obrat ve výši 74 milionů dolarů. Ve Finsku zaměstnává 250 lidí.

„Máme se ještě kam rozšiřovat, prostor k dalšímu růstu je obrovský. Ve Finsku tvoří budky zhruba 10 procent celého nábytkářsk­ého byznysu, ale v jiných zemích je to sotva polovina podílu. Někde ještě mnohem méně,“říká.

Existuje prostor i přesto, že v nově vznikající­ch kancelářsk­ých budovách už architekti na izolované prostory myslí? „Je to pro nás pochopitel­ně konkurence. Když jsme začínali, nic takového nebylo. Ale na druhou stranu, zabudované prostory jsou dražší a nemůžete je přesouvat, jako naše produkty,“tvrdí Hällfors.

Z konkurence však příliš obavy nemá. „Existuje už nejméně 90 firem, které dělají něco podobného, a vznikají další. Těch, které přímo kopírují náš design, se moc nebojím. Je opravdu těžké vytvořit dobrý produkt. Zatím utíkáme i těm, které mají vlastní nápady a vlastní design,“dodává.

 ?? Foto: EY, Framery ?? Finskou společnost Framery založil Samu Hällfors před necelými devíti lety. Přišel jako jeden z prvních s nápadem zvukotěsný­ch buněk, v nichž najdou zaměstnanc­i firem klid na práci. Od té doby se obrat výrobce nezvyklých kukaní vyšplhal na 74 milionů dolarů.
Foto: EY, Framery Finskou společnost Framery založil Samu Hällfors před necelými devíti lety. Přišel jako jeden z prvních s nápadem zvukotěsný­ch buněk, v nichž najdou zaměstnanc­i firem klid na práci. Od té doby se obrat výrobce nezvyklých kukaní vyšplhal na 74 milionů dolarů.
 ??  ?? Hlavně klid
Hlavně klid
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia