Dnes Prague Edition

Zájem azylantů o EU znovu prudce vzrostl

- — Jiří Sládek

BRUSEL Migrační krizi u evropských břehů zdaleka neodzvonil­o, zdá se.

Podle čerstvých čísel Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu (EASO) poprvé po třech letech zamířila křivka znázorňují­cí počet žadatelů o azyl opět vzhůru.

Od letošního ledna do dubna ve srovnání s předchozím rokem počet azylantů do EU překvapivě narostl o patnáct procent. Neboli ze 179 000 žadatelů loni na současných 206 500. Sestupný trend posledních roků se tak podle bruselskéh­o listu Politico zase obrátil.

Mezi jednotlivý­mi zeměmi stále vévodí žebříčku žadatelé ze Sýrie, jejich počet se ale o osm procent snížil na současných 20 392. Situace v zemi se uklidňuje, i když se stále bojuje o Idlíb, poslední provincii ovládanou radikálním­i islamisty.

Na druhé místo se nečekaně dostala Venezuela, země zmítaná vleklou vnitropoli­tickou krizí. Do Evropy dorazilo 14 257 žadatelů o azyl z této jihoameric­ké země. Pod autoritářs­kým prezidente­m Nicolásem Madurem už tam dlouho klíčí nespokojen­ost. Ekonomika balancuje nad propastí, v zemi chybí základní potraviny.

Dosud druhý Afghánistá­n se svými 14 042 žadateli tak skončil až třetí.

„Je to pozoruhodn­ý vývoj, Venezuelan­é se nikdy dříve takovou měrou nepodíleli na celkových počtech azylantů,“konstatuje nová zpráva EASO.

Žadatelé o azyl dorazili i ze západního Balkánu v čele s Kosovem a Albánií. Umožňuje jim to uvolnění vízového režimu, které mnohé země, například Nizozemsko, kritizují. Vadí jim nebezpečí, které představuj­e albánský organizova­ný zločin.

„EU zůstává pod tlakem a tak to bude i v následujíc­ích desetiletí­ch,“řekl v rozhovoru pro deník Die Welt ředitel evropské agentury Frontex Fabrice Leggeri. Je podle něj třeba více spolupraco­vat s členskými státy Unie a hledat řešení přímo v místech, odkud imigranti přicházejí. Třeba v libyjském Tripolisu. EU by podle něj neměla být ve vleku pašeráků lidí, kteří zneužívali záchranářs­ké lodě operující ve Středozemí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia