Dnes Prague Edition

Nebezpečné reparační hrátky s Německem

-

Německo nás zneužívá. Nejsme sice jeho „kolonie“, ale bez jeho firem a peněz se neobejdeme. A ta závislost, na které dokonce vydělává, nás štve. Tento většinou podvědomý pocit občas vytryskne na povrch v projevech národoveck­ých politiků v jižní, střední a východní Evropě. Často se při litování sebe sama zároveň vrací ke škodám, jež nacistické Německo způsobilo za druhé světové války.

A vzápětí sáhnou po nebezpečné­m slově reparace, tedy doplacení miliardový­ch škod, které způsobilo nacistické Německo. Slově, jež v minulosti pomáhalo zasévat nepřátelst­ví mezi národy a přispělo k vypuknutí druhé světové války.

Naposledy ho použil řecký premiér Alexis Tsipras před evropskými volbami. Řekové si totiž myslí, že jsou šikanováni při splácení dluhu, jehož poskytnutí­m je EU zachránila před bankrotem. Padouch je jasný, Německo, které Atény nutí k rozpočtové odpovědnos­ti.

Podobné požadavky už několikrát zazněly i z Polska. Politici z vládní strany Právo a spravedlno­st se teď nechali Řeky volně inspirovat, protože Unie, což pro Varšavu přeneseně znamená Berlín, školí Poláky z nedostatků justičního systému. Před pár lety si na reparace vzpomněli i Rusové, když EU zavedla sankce kvůli Krymu.

Náhoda? Kdepak, jde o oblíbený politický klacek, který státy vytahují, když nevědí kudy kam a mají v úmyslu v Německu vyvolat pocit viny, aby ustoupilo. Známe to i z Česka, nejhlasitě­ji se o reparacích mluvilo, když sudetští Němci chtěli vracet zabrané majetky. Prostě zbytečné a hloupé provokace.

Na druhou stranu, hrůzné nacistické zločiny se nedají vymazat – vyvražděné rodiny, vypálené vesnice, vybrané státní pokladny dobytých států, zničené továrny. Bylo to strašné. Proto se vždy ve vypjatých

chvílích v postiženýc­h státech vyčíslují ztráty. A po každém dalším rozhodnutí další komise bobtnají. Teď řecká vláda žádá 300 miliard eur. A doma jí za to lidé tleskají. Reparační kartou už Tsipras vyhrál parlamentn­í volby v roce 2015.

Jenže Řekové, Poláci i Rusové mají problém. Smlouvy uzavřené po válce Německo zbavily povinnost platit další reparace. Definitivn­í tečku udělala dohoda 2+4 (NDR, SRN + SSSR, USA, Francie, Velká Británie) z roku 1990, která schválila sjednocení Německa a všechny válečné závazky označila za vypořádané. Každá smlouva se sice dá napadnout, jenže tentokrát je to složitější, protože před žalobami zahraniční­ch soudů o odškodné za válečné zločiny Německo chrání státní imunita.

Unijní země, které si vyřizují své účty s Německem pomocí reparací, by si také měly uvědomit, že se bez něj EU neobejde. Představuj­e motor, který pohání evropskou ekonomiku. Sice na tom hodně vydělává, ale také dost přispívá do unijního rozpočtu, s jehož pomocí si Poláci postavili dálniční síť. A stěžovat si nemohou ani Řekové.

Už po 2. světové válce se přece rozhodlo, že se Německo nebude reparačně vysávat a na oplátku pomůže rozjet projekt spojené Evropy. To mělo zajistit dlouhodobý mír a zároveň udržet Berlín „v kleci“.

I proto dnes není rozumné dráždit Německo reparacemi. Mohlo by se to obrátit proti těm, kteří do něj kopou. Co kdyby Němci začali uvažovat o „jiné“Unii, z níž by vyřízli problemati­cké země a vytvořili by si zónu vlivu, kterou by drželi pevně v rukou? Evropa by se zase mohla začít dělit a handrkovat o hranice i o bolístky z minulosti. Ne, to by nikoho nepotěšilo. EU totiž plní svůj cíl, její členové spolu neválčí. Reparace by jen probudily děsy, které by měly zůstat spát. Navždy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia