Dnes Prague Edition

Vary ocení herečky Julianne Moore i Patricii Clarksonov­ou

Hrály spolu ve filmu Daleko do nebe, teď se podělí o karlovarsk­é pocty za přínos kinematogr­afii. Julianne Moore dostane Křištálový glóbus v úvodu, Patricia Clarksonov­á na konci festivalu.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

KARLOVY VARY Největší tuzemský filmový svátek letos přeje ženám, čestné trofeje tu převezmou hned dvě hollywoods­ké herečky.

V rytmu Beatles

Osmapadesá­tiletá Julianne Moore známá z Hannibala či Uprchlíka má pět oscarových nominací, z nichž proměnila sošku za drama Pořád jsem to já. Při zahájení festivalu 28. června uvede novinku Po svatbě, kde hraje v režii svého manžela Barta Freundlich­a po boku Billyho Crudupa, hrdiny snímků Jackie nebo Spáči; oba s ní do Varů přijedou.

Úvod 54. ročníku dozdobí ještě Český národní symfonický orchestr s programem The Beatles Night, který předznamen­á festivalov­é promítání hudební komedie s hity slavné kapely Yesterday.

Naopak závěrečný ceremoniál 6. července završí devětapade­sátiletá Patricia Clarksonov­á, která nejnovější ocenění sbírá za roli matky hlavní hrdinky v seriálu Ostré předměty. Herečka proslavená filmy Neúplatní, Dogville nebo Jumanji či seriály Dům z karet a Odpočívej v pokoji uvede ke své poctě snímek Řidičský průkaz, v němž hraje s Benem Kingsleym.

Zakončení obstará předpremié­ra komedie Late Night s Emmou Thompsonov­ou v roli televizní moderátork­y. Také o účasti britské hvězdy Lásky nebeské se spekuloval­o, podle posledních zpráv má však Thompsonov­á jiné povinnosti podobně jako Chloë Sevigny, která kvůli dalšímu natáčení nemůže doprovodit americký film Martina Krejčího Podivuhodn­á dobrodružs­tví Paula Harkera.

Pětadvacet­ileté manželství

Zato se do Varů vrátí předloňský miláček festivalov­ého publika Casey Affleck, nositel hereckého Oscara za Místo u moře, který v letošní festivalov­é novince Světlo mého života režíroval sám sebe; jeho partnerku ztvárnila Elisabeth Mossová.

Pořadatelé představil­i rovněž poroty; v hlavní soutěži Česko zastupuje scenárista Hořícího keře Štěpán Hulík, v sekci Na východ od Západu tvůrce komedie Chata na prodej Tomáš Pavlíček. Předprodej části festivalov­ých vstupenek začne 24. června v 10 hodin ráno.

Ačkoliv nejde o „kulatý“ročník, jedno jubileum letošní festival přece jen oslaví. Před čtvrtstole­tím jej převzali Jiří Bartoška a Eva Zaoralová, kteří z něj vybudovali prestižní akci. „Byla to nejlepší léta našeho života,“zažertoval­a umělecká poradkyně Zaoralová s narážkou na slavný stejnojmen­ný film a Bartoška přidal vlastní charakteri­stiku: „Pětadvacet­ileté manželství, které však stále trvá.“

 ?? Foto: SPI Film ?? Spolu před kamerou Patricia Clarksonov­á (vlevo) a Julianne Moore se potkaly ve filmu z roku 2002 Daleko do nebe.
Foto: SPI Film Spolu před kamerou Patricia Clarksonov­á (vlevo) a Julianne Moore se potkaly ve filmu z roku 2002 Daleko do nebe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia