Dnes Prague Edition

Exministr radí s ekologií

Stav klimatické nouze je jen pojem, který lidem nic neříká, míní Martin Bursík.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Dvakrát řídil ministerst­vo životního prostředí, nejprve v roce 1998 působil v úřednické vládě Josefa Tošovského a pak v letech 2007–2009. Své první politické zkušenosti však získával po revoluci v pražské komunální politice. Nyní by se měl Martin Bursík do služeb města vrátit jako šéf poradců pro ekologii. Vytvoří čtyři expertní týmy, které budou mít na starosti boj s klimaticko­u změnou v různých oblastech.

Jakou formu má vaše spolupráce s magistráte­m?

To ještě vyřešené není, spolupráce je v naprostém začátku. Zatím jsme měli několik rozhovorů s náměstkem primátora Petrem Hlubučkem. A on mě požádal, abych poskytl expertizu a pomohl s koordinací komplexní politiky ochrany klimatu. Tématem se zabývám posledních třicet let, a nikoli jen na pražské úrovni. Podstatné ale bude, jestli se podaří panu náměstkovi tyto věci prosadit v městské radě.

Souvisejí vaše aktivity se stavem klimatické nouze, jehož vyhlášení pražský magistrát už avizoval?

Klimatická nouze – to je stav, který by mohl být vysvětlová­n různě. Ale přijala ho (kromě Prahy 7 – pozn. red.) města ve Velké Británii, USA či v Austrálii a Německu. A z mého pohledu je to tak, že ať už se kterékoli město nebo stát připojí a vyhlásí klimaticko­u nouzi, je to v pořádku. My tady v Praze jsme ten úmysl také krátce zvažovali. A nakonec jsme se rozhodli, že se má udělat takový buddhistic­ký úkrok stranou.

Takže stav klimatické nouze v Praze nakonec vyhlášený nebude?

Trochu se bojíme, že lidé, kteří necítí zodpovědno­st k budoucím generacím, by do toho pojmu začali střílet. Začali by říkat, že to je prázdné slovo bez obsahu. A nám přišlo zbytečné se tím vysilovat. Proto jsme pojem klimatická nouze nechali proběhnout vedle nás a raději jsme se rovnou pustili do toho, co je jeho obsahem. Je nutné udělat něco pro to, aby se dramaticky snížily emise oxidu uhličitého i dalších skleníkový­ch plynů ve finále až na nulu v roce 2050.

Čím začnete? Jaké kroky uděláte jako první?

Musíme začít analýzou původců emisí CO2. A to není úplně banální úkol. Máme sice ročenku životního prostředí, ale v ní se přepočítáv­ají emise přes různé koeficient­y, měří se, kolik projede aut nějakými místy, jakou mají spotřebu. Ale je potřebné to daleko více zpřesnit. A pak musíme udělat nákladovou křivku snižování emisí. Jedná se o to, že se porovnají různá opatření a jejich cena. Na základě toho se dají zvolit ta levnější z nich. států. Oni jednoduše přeskočí éru fosilních paliv a půjdou rovnou do obnoviteln­ých zdrojů. Já ale věřím hlavně Indii.

Proč právě Indii?

Mají 1,34 miliardy obyvatel a jsou demokratic­kou zemí. Vůle lidí po svobodě je nekonečná, i když v Číně totálně potlačená. Před více než deseti lety jsem se potkal s indickým ministrem pro obnoviteln­é zdroje energie. A on tehdy plánoval zavést obnoviteln­é zdroje v desetitisí­cích obcí. A plán dodržel.

Co říkáte na kroky našich politiků?

Racionální a zodpovědný postoj premiéra by měl být takový, že bude podporovat podniky v rozvoji platforem, které mají budoucnost. U dopravních prostředků jsou to ty s pohonem na elektřinu a vodík.

Ekologie dopravy se bude řešit i v Praze?

Ano. Město neunese, když se jezdí po jednom člověku autem se spalovacím motorem do práce. Kolony komplikují i městskou hromadnou dopravu – ta se kvůli nim zpomaluje i prodražuje. Síť nabíjecích stanic pro elektromob­ily staví PRE a ČEZ. Další pořizují jiné firmy. Chybí ale jednotná koordinace těchto aktivit.

 ?? Foto: Petr Topič MAFRA ?? Nastavit zrcadlo Podle Martina Bursíka má Praha příležitos­t ukázat zbytku republiky, jak bojovat s klimaticko­u změnou. „Bude to něco stát, ale investice jsou nezbytné,“říká bývalý ministr životního prostředí.
Foto: Petr Topič MAFRA Nastavit zrcadlo Podle Martina Bursíka má Praha příležitos­t ukázat zbytku republiky, jak bojovat s klimaticko­u změnou. „Bude to něco stát, ale investice jsou nezbytné,“říká bývalý ministr životního prostředí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia