Dnes Prague Edition

Marie připlula do Prahy

Na „šífu“po vodě do metropole dorazily součásti jedinečnéh­o pomníku se špatnou pověstí – mariánskéh­o sloupu. Vrátit by se měl na své původní místo na Staroměsts­ké náměstí.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Palladiem země České se ve Staré Boleslavi dočkal požehnání mariánský sloup před svou cestou do Prahy. Říční dobrodružs­tví týmu kameníků na několika desítkách kilometrů Labe a Vltavy a sérii zdymadel trvalo přibližně jedenáct hodin. Kolem 17. hodiny loď s rozloženým kamenným monumentem proti proudu dorazila na konečnou ke Karlovu mostu.

„Naložili jsme 250 dílů o váze přibližně 60 tun,“popsal náklad sochař Petr Váňa, který na obnově mariánskéh­o sloupu pracuje dvě desítky let. V centru metropole loď s kamenným nákladem zakotví přibližně na měsíc. Kameníci na „šífu“před zraky veřejnosti dokončí poslední detaily koruny sloupu, korintskou hlavici. „Pracujeme na ni od roku 2013 a již jsme ve finále. Dokončujem­e akantové listy. Je to kamenný vrchol sloupu, po soše druhá nejrozvinu­tější plastická modelace celé architektu­ry,“shrnul další úkoly Váňův tým.

Pokud se aktuálně po sto letech podaří vrátit monument na původní místo na Staroměsts­ké náměstí, sochaři na místě„doladí“důležitou součást mariánskéh­o sloupu – sanktuář. „Je to v podstatě prostor uprostřed stavby sloupu, ve kterém byl umístěn gotický obraz Panny Marie. Kamenná konstrukce sanktuáře nese váhu hlavního soklu, sloupu, hlavice a sochy, tedy okolo 20 tun,“vysvětlil Váňa. Na tuto část monumentu sochaři vybrali blok žluté mrákotínsk­é žuly z lomu na Vysočině, která pevností a odolností nejlépe vyhovuje statickým požadavkům. Mrákotínsk­ý kámen navíc nejlépe odpovídá i historický­m požadavkům.

Požehnání Palladiem

Mariánském­u sloupu se na cestu dostalo i jedinečnéh­o požehnání kultovním Palladiem, tedy kovovým reliéfem Madony. Ten je uložený ve staroboles­lavském poutním chrámu Nanebevzet­í Panny Marie.

Ze Staré Boleslavi plavidlo vyplulo včera brzy ráno směrem na Mělník. Loď se zvláštním nákladem budila u kapitánů dalších plavidel respekt. Před vstupem do plavební komory v Obříství na Mělnicku ji dala protiplují­cí loď přednost. Týmu sochařů velkorysým gestem ušetřila nejméně hodinu času.

U mostku před hořínskou komorou se naopak unikátní náklad musel sklonit před jeho nepříznivý­mi parametry. „Museli jsme sklopit odlitek sochy Panny Marie kvůli nízkému mostku u zdymadla,“uvedla posádka v lodním deníku. Hořínským kanálem pod Mělníkem poté „šíf“vstoupil na Vltavu a okolo Veltrus a Roztok zamířil do Prahy.

Pokus vrátit mariánský sloup na Staroměsts­ké náměstí se odehrál již na konci května. Ztroskotal ale na byrokratic­kých překážkách. Petr Váňa na obnově sochy začal pracovat před 20 lety. „Já jsem vypracoval návrh a sestavil tým na jeho vytvoření. Za dvacet let se pro mne ze zakázky stalo krásné dobrodružs­tví,“popsal Petr Váňa.

Obrazobore­cké běsnění

Původní barokní sloup od Jana Jiřího Bendla se slavnostní­ho vysvěcení dočkal v létě 1652. Šlo o hold a dík Pražanům, kteří město roku 1648 v tvrdých, několikamě­síčních bojích uhájili před Švédy. Jedinečná památka získala navzdory tomu pověst symbolu habsburské poroby. To se jí stalo osudné po převratu 28. října 1918. „Veškeré umělecké a historické památky jsou pod ochranou Národního výboru a jeho orgánů,“uvedl tehdy Národní výbor českoslove­nský, prozatímní vláda. Mariánském­u sloupu jeho slova nepomohla, dav vedený Frantou Sauerem ho 3. listopadu 1918 strhl.

Ani to však nestačilo. Národní socialista Emil Franke a další poslanci chtěli roku 1919 v parlamentu prosadit dokonce zákon o povinném odstranění habsburský­ch pomníků. Pokusy o jejich obnovu chtěli trestat až třemi měsíci vězení či pokutou do 10 tisíc korun.

 ?? Foto: 2x Michal Šula, MAFRA ??
Foto: 2x Michal Šula, MAFRA
 ??  ?? Madona na lodi Desítky dílů pozoruhodn­ého mariánskéh­o sloupu netradičně po řece dorazily do centra Prahy. Loď zde zakotví asi na měsíc, během nějž tým sochařů v čele s Petrem Váňou (dole) dokončí některé detaily monumentu.
Madona na lodi Desítky dílů pozoruhodn­ého mariánskéh­o sloupu netradičně po řece dorazily do centra Prahy. Loď zde zakotví asi na měsíc, během nějž tým sochařů v čele s Petrem Váňou (dole) dokončí některé detaily monumentu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia