Dnes Prague Edition

Nová hvězdička, král ze Švýcarů

- — Jaroslav Tomas

Stal se králem bodování ve švýcarské lize, kde ho trenéři i protihráči zvolili nejužitečn­ějším borcem. Už to samo o sobě má velkou váhu. Přesvědčil i na mistrovstv­í světa, kde patřil k nejlepším českým útočníkům. A nakonec podepsal roční smlouvu s Chicagem.

Hokejista Dominik Kubalík prožil zlomový rok, což potvrzuje i umístění v elitní desítce ankety Zlatá hokejka, jejíž výsledky budou známy v pondělí.

Kdo by to řekl do chlapíka, o němž se ještě nedávno říkalo, že umí vystřelit, ale jinak je k ničemu?

„Pozor, pozor, ten kluk se za poslední

Hrál sice v maličkém Ambri-Piotta, což je vlastně vesnička s pár domy, ale určitý tlak snášet musel.

A vypořádal se s ním. Což je dobré znamení, protože Kubalíkův hlavní problém bývala psychika. „Míval trable se sebevědomí­m. Myslel, že není tak dobrý. To ho zpomaloval­o. Ale teď už si snad své kvality uvědomil a bude si věřit jako Američani a Kanaďani,“doufá Straka.

Kubalík je ryzí střelec. Dravec, který se žene za kořistí. Hodně ovšem zapracoval i na obranné činnosti, bez toho by v současné NHL neměl šanci.

„Učil jsem se, jak vykrývat prostory, jak se chovat před vlastní bránou,“popisuje. Ve Švýcarsku ho ostatně trenér posílal na led i při dvojnásobn­ém oslabení.

Důvodů, proč by se měl prosadit v Chicagu, se najde víc:

1. V NHL berou švýcarskou ligu vážně. „Má tam zvuk, je o kus dál než česká. Že v ní vyhrál bodování, je skvělá vizitka, protože tam hraje spousta skvělých hokejistů z Kanady, Finska a Švédska,“tvrdí Straka.

2. Chicago po letech hojnosti prochází přestavbou kádru a to je příležitos­t.

3. Kubalík je už zkušený, něčím si prošel. „Angažmá ve Švýcarsku mu pomohlo i tím, že byl sám v cizí zemi a uspěl. To není jen tak,“zdůrazňuje Straka.

Klíčové bude štěstí na trenéra. Bez toho, abyste dostávali prostor, to nepůjde. „Dominik je hráč pro první dvě lajny a na přesilovku,“říká reprezenta­ční asistent Robert Reichel.

A Straka dodává: „Musí hrát s někým, kdo mu nachystá šance. Koncovku na výtečnou, je to pracant, maká, napadá, je to kompletní hráč. Vidím ho vedle Patricka Kanea nebo Jonathana Toewse.“

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zámořská mise čeká Dominik Kubalík se postěhuje do Chicaga, kde se zkusí prosadit v NHL.
Foto: Profimedia.cz Zámořská mise čeká Dominik Kubalík se postěhuje do Chicaga, kde se zkusí prosadit v NHL.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia