Dnes Prague Edition

Vyjednám lepší brexit, slibuje Johnson

-

LONDÝN Británie podle exministra zahraničí Borise Johnsona vyjedná s Evropskou unií lepší dohodu o podmínkách brexitu, zároveň ale nesmí svůj odchod z evropského bloku dále odkládat. Hlavní favorit souboje o místo lídra vládních konzervati­vců uvolněné Theresou Mayovou včera vystoupil na zahajovací tiskové konferenci své kampaně a řekl mimo jiné, že neočekává odchod z Unie bez „rozvodové dohody“.

„Po třech letech a dvou promeškaný­ch termínech musíme 31. října z EU odejít. Musíme odvést lepší práci, než je současná třikrát odmítnutá brexitová dohoda,“prohlásil.

Británie zůstává členem EU i tři roky po referendu, ve kterém se britští voliči vyslovili pro brexit, neboť končící premiérce Therese Mayové se opakovaně nepodařilo v domácím parlamentu ratifikova­t připraveno­u dohodu o podmínkách odchodu. Mnoho uchazečů o uvolněný premiérský post nyní slibuje změny této dohody, EU však takovou možnost kategorick­y odmítá.

Podle Johnsona je receptem na vyjednání jiných podmínek důsledná příprava na brexit bez dohody. Tuto mnohými obávanou variantu prý neočekává, druhá strana ale podle něj musí věřit, že Británie je ochotna se touto cestou vydat.

Abychom nenatáhli bačkory

„K výsledku se zkrátka nedopracuj­eme, budeme-li vytvářet dojem, že chceme pokračovat v odsouvání problému... budeme-li znovu záležitost natahovat, pak natáhneme bačkory,“ vzkázal stranickým kolegům. Podle Johnsona by další odklad brexitu znamenal zdrcující porážku konzervati­vců v příštích volbách.

Bývalý šéf diplomacie a starosta Londýna z let 2008 až 2016 je považován za jasného favorita volby nového lídra vládní strany, která vyvrcholí v týdnu od 22. července. Podle britských médií mu už vyjádřilo podporu přes 75 z 313 konzervati­vních poslanců, což je více než dvojnásobn­ý počet stoupenců oproti nejbližší konkurenci. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia