Dnes Prague Edition

Z koníčku byznys. Turistům ukazuje Chile

- — Martin Petříček

MONTE CARLO Ještě před

30 lety do Chile nikdo moc nejezdil. Ani za obchodem, ani za turistikou, vypráví čtyřiasedm­desátiletý otec šesti dětí Pedro Ibanez (na snímku). Byznysmen, který přicestova­l do Monaka jako chilský vítěz na světové finále soutěže EY Podnikatel roku, vzpomíná, že v té době s přáteli rád na koni nebo po svých objevoval odlehlé oblasti své vlasti.

„Byl to můj velký koníček. A napadlo mě, že něco podobného bych mohl zprostředk­ovat i návštěvník­ům. Chtěl jsme otevřít Chile turismu, ale ne běžným způsobem,“říká Ibanez. V roce 1993 založil společnost Explora Chile, najal průvodce a začal návštěvník­ům ukazovat přírodu a kulturu jihoameric­ké země.

Už tehdy měl podnikatel­ské zkušenosti z různých oborů. Říká, že jeho snem bylo dělat věci nějak jinak. „Chtěl jsem hostům nabídnout něco, aby vzdálené oblasti prozkoumáv­ali, ne jen navštěvova­li,“dodává. Návštěvník­y bral do míst, kde kromě nádherné přírody a místních obyvatel „nic nebylo“.

Začali na jihu, v Patagonii, kde později také postavili první hotel. „Bez toho se to neobešlo, nebyla tam žádná turistická infrastruk­tura. A turisté se museli někde najíst a někde vyspat,“říká Chilan.

Po několika letech se posunul na sever země k poušti Atacama, později také na Velikonočn­í ostrov a do peruánskéh­o Valle Sagrado. Nyní plánuje otevřít další hotel v argentinsk­é části Patagonie.

Explora se nezaměřuje na „batůžkáře“, ale spíše na movitější klienty. „Chile je hodně vzdálená země, zabere dlouho, než se tam někdo dostane, a je to docela drahé. Vyloučili jsme klientelu, která nemá dostatek prostředků, aby mohla přijet. A zaměřili se na vyšší segment. Nejsou to však žádní milionáři,“dodává.

Právě oslovování klientů bylo v začátcích to nejtěžší. Tehdy ještě neexistova­l internet, Ibanez se prý snažil dát o sobě vědět prostředni­ctvím cestovatel­ských magazínů. Nyní je více než 95 procent klientů ze zahraničí, nejvíc z USA, z Velké Británie a dalších evropských zemí. Zůstávají obvykle kolem sedmi dnů.

Hotely mají prý „nepostrada­telný luxus“, jsou ale postavené z přírodních materiálů. „S námi nejdete, abyste zůstali v hotelu, ale abyste co nejvíc času strávili na vzduchu. Nejsme hotelový řetězec,“říká. V každé lokalitě si návštěvníc­i mohou vybrat ze seznamu expedic, například v Patagonii jsou to čtyři desítky výprav na různá místa.

 ??  ?? Los Glaciares National Park in Argentina. Sunny summer day. Colossal Perito Moreno glacier in Lake Argentino Foto: Sutterstoc­k
Los Glaciares National Park in Argentina. Sunny summer day. Colossal Perito Moreno glacier in Lake Argentino Foto: Sutterstoc­k
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia