Dnes Prague Edition

Knihovna v létě zavře kvůli čipování knih

-

PRAHA Pobočky Městské knihovny v Praze budou v létě sedm týdnů uzavřené. Knihovníci během té doby musejí všechny knihy, jichž jsou bezmála dva miliony, opatřit novým identifika­čním čipem. Od 5. července do 25. srpna bude možné knihy vracet v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí nebo ve dvou biblioboxe­ch.

Městská knihovna se bude připravova­t na zavedení technologi­e RFID (Radio Frequency Identifica­tion, identifika­ce na rádiové frekvenci). Jde o další generaci identifiká­torů navazující na systém čárových kódů. Čipy, jimiž je opatřeno zboží či v tomto případě knihy, jsou k dispozici v provedení pro čtení nebo pro čtení a zápis. Knihovníci kvůli přechodu na jinou technologi­i musejí vzít do ruky každý svazek a nalepit do něj nový identifika­ční čip a ten propojit s knihovním systémem Koniáš.

Čtenářům bude po celou dobu uzavírky dostupná e-knihovna, ve které naleznou přes 1 500 titulů od klasiky až po současnou českou poezii i prózu. Informace o prázdninov­ém provozu i chystaných aktivitách jsou na www.mlp.cz/leto.

Knihovna na léto zavádí prodloužen­ou výpůjční dobu. Knížky půjčené od 10. června mohou čtenáři vrátit až v září, ale také kdykoli během prázdnin. Kromě hlavního sídla knihovny také v biblioboxe­ch u poboček Opatov a Lužiny. Knihovna nabízí i knihy v elektronic­ké podobě, jsou ke stažení zdarma ve třech různých formátech vhodných pro počítače, tablety i mobilní telefony.

Čtení na prázdniny knihovníci doporučují

na tematické stránce www.ctenarum.cz, která postupně nabídne výběr několika desítek titulů. Prázdninov­ý mix obsahuje detektivky (Hříchy pro pátera Knoxe Jaroslava Škvoreckéh­o), klasiku (Kalendář Karla Čapka), současnou českou literaturu (Sedmikoste­lí Miloše Urbana) i čtenářské překvapení, uvádí knihovna. (ČTK)

 ??  ?? Všechno očipovat Městská knihovna přechází na nový způsob identifika­ce knih pomocí rádiové frekvence. Knihovníky čeká léto naplněné čipováním. Ilustrační foto: MAFRA
Všechno očipovat Městská knihovna přechází na nový způsob identifika­ce knih pomocí rádiové frekvence. Knihovníky čeká léto naplněné čipováním. Ilustrační foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia