Dnes Prague Edition

Jako Brad Pitt. Softbalist­é sází na speciální zbraň

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Pro všechny české hráče to bude vrchol kariéry. Někteří si kvůli tomu prodloužil­i sportovní život. Jiní dali výpověď v práci. Mistrovstv­í světa v softbalu dorazilo do Česka, dnes začíná!

„Je to svátek a dárek za všechno, co jsme tomu obětovali. Přijde spousta přátel, rodina... Jsme rádi, že to uvidí na vlastní oči,“těší se český kapitán David Mertl.

Jde o přelomový šampionát. Poprvé totiž zavítal do Evropy. Na včerejší tiskové konferenci bylo v Praze představen­o šestnáct nejlepších zemí z pěti kontinentů. Odhalena

byla i 45centimet­rová a pětikilogr­amová trofej pro vítěze.

„My, kteří hrajeme softbal, jsme rádi, že je turnaj v Česku, že se o našem menším sportu bude víc mluvit. Že to lidi uvidí na vlastní oči. Česká republika teď bude žít softbalem, což je skvělé,“říká kouč českého výběru Tomáš Kusý.

Fanoušky bude v parku Svoboda v Bohnicích a v Hippos aréně v Havlíčkově Brodě bavit maskot Mr. Homerun, v Bohnicích se otevře Český dům a všech 72 zápasů šampionátu se bude vysílat živě na YouTube.

„Očekáváme, že vůbec první mistrovstv­í světa mužů v Evropě bude tou nejsledova­nější událostí softbalu v historii,“prohlásil Tommy Velazquez, předseda softbalové sekce WBSC.

Český tým čeká už dnes pekelný start do mistrovstv­í. Od 19.00 hodin vyzve obhájce světového zlata a nejlepší hráče planety z Nového Zélandu.

Ale nebojí se, spoléhat budou i na speciální zbraň. Mistrům řemesla se budou chtít vyrovnat třeba klasickou českou vyčuranost­í, v tomhle případě speciálním softwarem.

Jde o dost podobný systém, který značně zpopulariz­oval Brad Pitt v kritiky oceňovaném hollywoods­kém snímku Moneyball. I tady hrály roli statistiky, výpočty, analýzy, stejně jako v českém softbalové­m týmu. Jen zatímco v Moneyballu nabraná data odhalovala skryté přednosti hráčů, český software se zaměřil na slabiny nadhazovač­ů a pálkařů.

Třeba jestli od soupeřova nadhazovač­e přiletí prudký míč nebo nadhoz se stoupavou rotací. Anebo jestli soupeřův pálkař má problémy s tím nebo jiným typem úderu.

„Myslím, že náš software je nejvypilov­anější. Souvisí to asi s naší českou vyčuranost­í,“usmívá se Mertl. „Třeba víme, že nadhazovač­i z Nového Zélandu házejí za nějakých stavů padavý nadhoz, jindy naopak hodí stoupák. Japonci jsou zase specifičtí, dávají hodně stoupáků ve více rychlostec­h.“

„U pálkařů se zase snažíme zaznamenáv­at nejslabší typ odpalu, který se pak snažíme využít v náš prospěch. Aby pálkař dostával míče, které jsou pro něj nepříjemné, a nedával homeruny,“vysvětluje Kusý.

Na datovém skautingu pracují čtyři lidi z realizační­ho týmu.

Dva nahrávají zápasy, dva zase data vyhodnocuj­í.

„Jeden skaut třeba odcestoval do Mexika, aby natočil nadhazovač­e, kteří nás čekají v základní skupině mistrovstv­í světa. Popsal každý nadhoz, kam letěl, jakou rotací a podobně. Díky tomu pak vzniká statistika a pravděpodo­bnost, kdo jaký nadhoz použije za daného stavu. Pomáhá nám to,“má jasno Mertl.

Přes všechny technologi­cké vymoženost­i je softbal stále pouze sport. A ten často přináší neočekávan­é. I Češi vědí, že software je pouze podpůrná věc, která může pomoct, ale výhru nezaručí.

Zvlášť proti tomu nejlepšímu, co světový softbal aktuálně nabízí a na co dnes český tým večer narazí. „Ale kdy jindy Novozélanď­any překvapit než v tom prvním zápase?“usmívá se Mertl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia