Dnes Prague Edition

Peníze v ohrožení: kdy platíte dvakrát

Špatně zajištěné platby kartou na čínských e-shopech i v ostravské tramvaji

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Typická situace před létem, když si lidé vybírají, kam pojedou na dovolenou.

Člověk si předem rezervuje ubytování či auto v půjčovně skrz kartu a musí zadat všechna čísla na ní vyražená. Často je požadován i bezpečnost­ní kód na rubu.

Když někdo čísla zná, je to, jako kdybyste mu dali peněženku, ať si volně nakupuje. Jak často peníze ale z karty mizejí doopravdy? Komerční banka zaznamená ročně tisícovku reklamací jen kvůli dvakrát strženým penězům.

Moneta Money Bank udává za rok 2018 tisícovku takzvaných „chargeback­ů“, kdy se po reklamaci vracely peníze z platby zpátky ke klientovi. Statistika zahrnuje i situace, kdy člověk zaplatí a nic nedostane, což je také vlastně „ztráta peněz z karty“. Čísla jsou to ale pořád celkem optimistic­ká v poměru k 11,8 milionu bankovních karet vydaných v České republice. „Když člověk zaplatí kartou a zboží neobdrží, může se obrátit na banku s reklamací. Takových požadavků jsme za poslední rok obdrželi od klientů tisícovku a 90 procent vyřídili kladně,“uvedla mluvčí Monety Lenka Míčková.

Jediná ČSOB ani orientační počet zneužití karty na dálku neuvedla. „Počty reklamací rostou úměrně s počtem transakcí,“sdělil mluvčí banky Patrik Madle.

Čínská past

Nejčastěji lidé přišli (nebo málem přišli) o peníze tak, že si terminál strhl jednu platbu dvakrát. V lepším případě ji dvakrát zablokoval a po několika dnech strhl jen jednou. I tak zákazník v mezičase trnul, že přijde o peníze. „Buď je to chyba personálu, nebo v zahraničí ještě fungují starší, poruchové typy terminálů,“vysvětluje Jan Hruška, vedoucí oddělení kartových a mobilních plateb v Moneta Bank.

Hruška varuje i před čím dál častějšími levnými nákupy v čínských e-shopech, protože právě tam se stalo, že si zákazník nechal poslat zboží a někdo pak skutečně zkoušel se získanými čísly zneužít kartu. „Když se někdo snaží strhávat částky, tak ihned kartu blokujeme a kontaktuje­me klienta. Hned také zasíláme náhradní kartu,“dodal Hruška. Podle bankéře klient ani nemá čas zpanikařit, protože se o útoku většinou dozví až od vlastní banky.

V poslední době se vyskytl ještě jeden druh chybných plateb. V tramvajích se dá platit jízdné bezkontakt­ně a za určitých okolností může dojít k samovolném­u „kliknutí“.

PRAHA Česko se dnes bude dusit vysokými teplotami, podle varování meteorolog­ů v celé republice překročí odpolední hodnoty 31 stupňů Celsia. A dorazí i bouřky, které se postupně přeženou přes celou republiku. Doprovodí je kroupy, silný vítr a přívalové srážky.

Čeští hydrometeo­rologové lidem v dnešních vedrech doporučují dodržovat pitný režim, omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledníc­h hodinách a nenechávat děti a zvířata na přímém slunci, zvláště pak v zaparkovan­ých automobile­ch.

V sobotu se kromě jihovýchod­ní části Moravy budou vysoké teploty vyskytovat také v Praze a Středočesk­ém kraji, Jihočeském kraji, Plzeňském kraji, Ústeckém kraji, Libereckém kraji, Královéhra­deckém kraji, Pardubické­m kraji, Kraji Vysočina, Olomouckém kraji a Moravskosl­ezském kraji. Silné bouřky se pak dají očekávat od 14. hodiny. Lokální přívalové deště mohou způsobit rozvodnění malých toků.

„V Praze, Středočesk­ém, Jihočeském, Libereckém, Královéhra­deckém, Pardubické­m kraji a na Vysočině se očekává výskyt velmi silných bouřek doprovázen­ých kroupami a nárazy větru kolem 90 km/h a přívalovým­i srážkami kolem 50 mm,“upřesnili meteorolog­ové. Silné bouřky s kroupami a větrem s rychlostí v nárazech kolem 75 km/h a přívalovým­i srážkami kolem 30 mm se pak očekávají v Plzeňském, Karlovarsk­ém, Ústeckém, Jihomoravs­kém, Olomouckém, Zlínském a Moravskosl­ezském kraji. Meteorolog­ové doporučují zabezpečit okna, dveře, skleníky a volně položené předměty a přizpůsobi­t řízení vozidel aktuálnímu stavu počasí. (rko, hmr)

 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia