Dnes Prague Edition

1915. Čechoslová­ci bojovali „jako lvové“

- Pavel Švec reportér MF DNES

Devátý květnový den 1915. Frontová linie u severofran­couzské obce Neuville-Saint-Vaast.

„Ze všech stran slyšíme hrozné výbuchy. Kapitán velí: Připravme se, nasadit bodáky! Velká bitva počíná. Je nám v zákopu nevolno, dusíme

se. Granáty nepřestáva­jí padat, a proto chceme již raději ze zákopu ven, utíkat vpřed a zkrátit si hrozné chvíle. Terén před námi je svah, takže nevidím německých pozic ani kraje, kam máme běžet. Naši trubači troubí: En avant! Kupředu! Je přesně 10 hodin.“

Tak popsal první minuty velké bitvy Josef Antoš, jeden z příslušník­ů legendární Compagnie Nazdar složené ze Slováků a zejména Čechů – 250 dobrovolní­ků, kteří vstoupili do francouzsk­é armády, aby bojovali proti Německu.

Právě tady, v mírně zvlněné krajině hrabství Artois, se proslavili. Nesmírnou odvahou. A bohužel i mimořádně těžkými ztrátami.

Obětovali se pro Francii

V okolí města Arras, a zejména vesnice Neuville a přilehlé osady La Targette leží několik velkých vojenských hřbitovů. Jsou svědectvím krvavých bojů první světové války.

Na Route de Béthune severně od Neuville mají svůj vojenský hřbitov i Čechoslová­ci. Dvě stovky betonových křížků v úhledných řadách. Po stranách aleje lip. V pozadí nekropole s českým lvem ve štítu. V popředí zářivě bílý pomník.

Pod nápisem „Ti, kteří zde padli, obětovali krev za svobodu Českoslove­nska a Francie“je 206 jmen. Karel Bezdíček, Antonín Novák, Václav Dostál…

„Německé strojní pušky cvakaly rychle a půda se před našima očima výbuchy granátů otvírala. Naše řada řídla. Někteří z nás měli neštěstí, že spadli do hlubokých jam a již nevylezli. Jiní zde byli zabiti. Mezi těmito i náš praporčík Bezdíček,“vzpomínal na smrtící vřavu Antoš.

Praporeční­k roty Karel Bezdíček doběhl k nepřátelsk­é linii jako jeden z prvních. Dostal zasáh do hrudi. Padl do zákopu. Zemřel mezi těly zabitých Němců.

Ostatky Karla Bezdíčka však na českoslove­nském hřbitově nejsou. Jen jméno na pomníku. Tělo nikdy nenalezli. V dobyté linii ho totiž zasypala hlína vyvržená dělostřele­ckou kanonádou. Granát ho pohřbil i s posvátným praporcem roty z červeného hedvábí a vyšitým bílým českým lvem.

Compagnie Nazdar, začleněná do praporu C 2. pochodovéh­o pluku Cizinecké legie, energicky prorazila první nepřátelsk­é linie a za těžké střelby postupoval­a dál k asi 4 kilometry vzdálenému cíli – kótě 140 na hřebenu Falaise de Vimy a lesíku de la Folie severně od Neuville.

Dobyté linie zákopů měli vojáci co nejrychlej­i přeběhnout, nevšímat si přeživších Němců a spěchat dál. První útočná vlna se však na bocích proudu – v němž postupoval­i právě Češi – výrazně zpomalila. A nepřítel toho využil. Pálil do nekrytých boků.

„Jakmile viděli, že jsme jejich první zákop přešli, obrátili zbraně a stříleli nám do zad. Vzdor tomu jdeme stále vpřed, dostávajíc­e rány ze všech stran. Přicházíme k silnici Route de Béthune. Zde v příkopě si chtěli někteří hoši odpočinout, ale silnice ta byla německými děly ostřelovan­á, a kdo se u ní zdržel, byl zabit neb raněn. Spěcháme vpřed. Před námi je rovina, pole, zákopy již žádné,“popsal Antoš.

Na vojenském hřbitově v La Targette, na nešťastné silnici Route de Béthune, neleží jen legionáři z legendární bitvy v Artois.

Jsou zde padlí Češi z dalších francouzsk­ých bojišť 1. světové války, jakými byla Somma nebo Verdun, ale i letci z bitvy o Francii z roku 1940 i desítky padlých vojáků Českoslove­nské samostatné obrněné brigády, která se vylodila v Normandii a od podzimu 1944 až do konce bojů v Evropě obléhala Němci obsazený Dunkerque.

Zahrada míru v La Targette

Dva kilometry od českoslove­nského hřbitova, u silnice Rue de Prague jižně od Neuville, se do mírného návrší zvedá rozlehlá travnatá plocha. Pokrývají ji nekonečné řady bílých křížů. Na dvanáct tisíc zmařených životů. Toto je francouzsk­é pohřebiště.

Levý okraj hřbitova uzavírá remízek vzrostlých platanů a smrků. Letos přibyly i lípy. Tento kousek francouzsk­é země se totiž během posledních měsíců proměnil v českou a slovenskou Les Jardins de la Paix – Zahradu míru. Místo rozjímání, které má vzdát hold hrdinům, již položili život za mír ve Francii, a také odkazovat k usmíření mezi tehdejšími nepřáteli.

„Podobných vzpomínkov­ých zahrad má vzniknout v blízkosti památných míst první světové války minimálně patnáct. Každý národ si vybuduje svou,“popisuje Jitka Přerovská, členka správní rady Karel Komárek Family Foundation – nadace, která stála za vznikem té česko-slovenské. Vybudovány byly již zahrady australská, belgická, italská, anglická, německá a další.

„Tento kraj si prožil mnoho válečných střetů mezi několika národy. Táhla se tu fronta, probíhaly těžké boje, zahynulo mnoho lidí. Je tedy důležité na ně nezapomeno­ut. Tento projekt tak má velký symbolický význam,“řekl Jean-Paul Mulot, prezident francouzsk­é organizace Art & Jardins Hauts de France, když se česká a slovenská Zahrada míru toto úterý slavnostně otvírala.

Munice pod zemí

„Nově vysazené lípy samozřejmě odkazují k naší domovině. Zpevněný chodník se proplétá s pásem travin, což zase symbolizuj­e spojení dvou národů,“vysvětluje architektk­a Lenka Dřevjaná, autorka návrhu. A upozornila, že kvůli množství zachované munice se nemohlo kopat více než půl metru do hloubky.

Stejně jako tisíce nehybných křížů v sousedství působí zahrada – spíše nevelký lesopark – poklidně. Dva světy vytvářejíc­í rovnováhu. Cesta klikatící se ve stínu stromů, tu a tam lavička.

Chodník je na mírném návrší ukončen výhledem do plání, na nichž před 114 lety umíraly desítky Čechů v kabátcích legie.

V dálce na obzoru se jako memento těžkých bojů tyčí pobořený kostel v Mont Saint-Éloi – vesnici, kam se den po krvavé bitvě z 9. května torzo roty Nazdar stáhlo.

„Ležíme na rovném poli, střílíme, německé kulky nás hustě obletují. Teprve nyní vidíme, v jaké situaci se nacházíme. Je nás málo. Dobře šedesát procent nás ubylo. Někde leží jeden, jinde dva, tři,“popsal Antoš momenty, kdy se s kamarády probojoval k vytčenému cíli.

Odražené protiútoky

Díky dělostřele­cké baterii se vojákům podaří odrážet následné německé protiútoky. Přečkají na pozicích v prolomeném obranném pásmu nepřítele až do druhého dne, dokud je nevymění zálohy.

Postoupit dál se francouzsk­é armádě nepodaří. Německé posily už útočící jednotky do větší hloubky nepustí.

Generál: Vedli jste si jako lvové

„Zvolna, jeden po druhém, jdeme vzad. Sešli jsme se u zákopů, odkud jsme včera odešli. Je nás málo, velmi málo. Stále hledíme vpřed, nepřijde-li ještě někdo z nás, ale marně. Jsme celí rozechvěni, unaveni tím, co jsme zažili.“

Ztráty jsou skutečně děsivé. Zmiňovaná kóta 140 byla nejvražedn­ějším místem boje o hřeben Falaise de Vimy. Z 250 vojáků Compagnie Nazdar téměř pětina padla. Asi sto mužů bylo zraněno.

Přesto svůj úkol splnili, což ocenil i francouzsk­ý generál, když legionáře osobně navštívil a pochválil: „Vedli jste si jako lvové.“

Českoslove­nskými legiemi ve Francii prošlo od srpna 1914 do podzimu 1918 na deset tisíc dobrovolní­ků. Šest set padesát se domů nikdy nevrátilo. Nápis pod jejich jménem na křížku říká vše.

Mort pour la Patrie. Padl za vlast.

 ??  ??
 ??  ?? Před a po Město Arras, u něhož rota Nazdar útočila, bylo za války značně poničeno. Dnes už stopy bojů vidět nejsou. V okolí se však zachovaly ruiny jako memento.
Před a po Město Arras, u něhož rota Nazdar útočila, bylo za války značně poničeno. Dnes už stopy bojů vidět nejsou. V okolí se však zachovaly ruiny jako memento.
 ??  ?? Hřbitov 206 křížů za Čechy a Slováky, kteří padli ve Francii. Samostatný hřbitov leží u La Targette. 3x foto: P. Švec
Hřbitov 206 křížů za Čechy a Slováky, kteří padli ve Francii. Samostatný hřbitov leží u La Targette. 3x foto: P. Švec
 ?? Foto: Dominique Bokalo ?? Zahrada míru Při vzniku parku se smělo kopat jen do hloubky 50 cm. Kvůli munici.
Foto: Dominique Bokalo Zahrada míru Při vzniku parku se smělo kopat jen do hloubky 50 cm. Kvůli munici.
 ??  ?? Rota Nazdar Vznikla v létě 1914. Kvůli značným ztrátám při bojích v květnu 1915 přestala prakticky existovat.
Rota Nazdar Vznikla v létě 1914. Kvůli značným ztrátám při bojích v květnu 1915 přestala prakticky existovat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia