Dnes Prague Edition

JAK SI CHRÁNIT KREDITKU

Magazín Víkend DNES: Bojovníci se smrtí

- — Jakub Pokorný

Už skoro tři měsíce se dá v pražských tramvajích platit jízdenka platební kartou. V Ostravě už je podobná služba v provozu několik let.

V metropoli severní Moravy zaplatí cestující už jednoduše tak, že přiloží kartu k terminálu. Když vystupuje, přiloží ji podruhé. Nástup, výstup.

Jenže Ostravané se začali bát, že když je někdo při strkanici ve voze natlačí na terminál, odečte se jim i nechtěná platba.

Příručka pro cestující ostravskéh­o dopravního podniku opravdu obsahuje větu, že „neúčelnou manipulací s platební kartou ve čtecí zóně terminálu se cestující vystavují nebezpečí nevyžádané­ho odbavení“.

Ve skutečnost­i by to tak snadné nebylo. Smolař by musel držet kartu méně než pět centimetrů od terminálu a déle než dvě sekundy.

Pokud se navíc přiblíží s peněženkou, kde je více karet, transakce neproběhne. Terminál nebude vědět, kterou kartu si vybrat.

„Za květen 2019 evidujeme 422 716 plateb bankovní kartou. Reklamací bylo pouhých pět,“uvedla Karolína Rycková z ostravskéh­o dopravního podniku.

Většina reklamací se navíc týká v podstatě opaku. Klient kartu přiložil, platba se neprovedla a revizor dal dotyčnému pokutu. Rycková tak všem cestujícím radí, aby sledovali displej na terminálu a ujistili se, že tam zasvítí text „karta zaevidován­a“.

Případy, kdy se peníze v Ostravě odečetly neopatrném­u člověku u

terminálu, se ale skutečně staly. Pokud zákazník platbu reklamuje, dopravní podnik v Ostravě mu poskytne speciální plastový obal, který nechtěné platby odstíní – a před placením je nutné z něj kartu vyjmout.

Mimochodem, cestující se v Ostravě obávali ještě jedné věci spojené se snadným placením kartou.

Když placená jízda začíná přiložením karty při nástupu a končí přiložením karty při výstupu, co když ji člověk zapomene přiložit podruhé? Bude mu pak karetní systém účtovat jízdné i v tramvaji, která je už dávno odstavena na noc ve vozovně? Mluvčí Rycková rozptyluje obavy – počítač nedovolí odečíst

Koluje fáma, že po metru může chodit zloděj s platebním terminálem, který by dokázal v tlačenici vybrat peníze.

z karty víc, než je 80 korun za jednodenní lístek.

Kliknout a vytisknout

V Praze funguje placení kartou v MHD trochu jinak. Cestující ji přiloží a pak si musí ještě navolit druh jízdenky, která se mu vytiskne. Takže tady je omyl skoro vyloučen. „Za skoro dva měsíce od 18. dubna do 10. června jsme dostali 21 podnětů týkajících se prodeje jízdného v tramvajích, ale vzhledem k 157 tisícům plateb za květen to není nijak závratné číslo,“uvedla mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková. Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr pouze s úsměvem poznamenal, že někteří cestující se u karetního terminálu omylem dožadují „štípnutí“jízdenky, protože si ho pletou s označovače­m.

Fáma o zloději s terminálem

Ještě malý dodatek. Po Praze koluje fáma, že po metru může chodit zloděj s platebním terminálem, který by dokázal v tlačenici vybrat peníze lidí, jimž terminál přitiskne k tašce či kapse.

Zaznamenal­i ji i bankéři, ale nikdy se s podobným případem nesetkali. Platí totéž co pro tramvaj. Zloděj by opět musel přístroj držet u karty déle než dvě sekundy ve vzdálenost­i do pěti centimetrů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia