Dnes Prague Edition

„Hoteliér“Staněk: přátelé bydlí zdarma

Úřady dostaly pokyn šetřit, kritizovan­ý ministr kultury Staněk přesto nechal měsíce v Praze proplácet svému náměstkovi hotel.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Zatímco prezident dál drží ve funkci ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD, jehož odvolání požaduje vlastní strana, a návrh na Hrad už před dvěma týdny doručil i premiér, Staněk naplno využívá možností svého úřadu.

Ministr, který nedávno prohlásil, že se postavil proti „nedotknute­lným elitám“, má na triku proplácení nájmů sobě a svým známým, hotel v Praze pro jednoho z náměstků nebo zapomenuto­u živnost.

Jak zjistila MF DNES, ministerst­vo kultury v minulosti hradilo hotelové ubytování náměstku Aloisi Mačákovi. Za zhruba tři měsíce pobytu v pražském hotelu Olšanka ministerst­vo zaplatilo 81 500 korun. Staněk tento postup obhajuje s tím, že vše je v souladu se zákonem.

„Bylo to jen po nezbytně nutnou dobu, než si našel adekvátní bydlení v blízkosti ministerst­va. Pokud vím, byla tam domluvená i nějaká zvýhodněná cena,“vysvětluje mluvčí ministerst­va kultury Martha Häckl. A nic zvláštního na tom nevidí ani samotný Mačák. „Je to zákonný nárok, všechno je v pořádku,“říká. Na jiných ministerst­vech však nad podobnou praxí kroutí hlavou.

„Ubytování v hotelu proplácíme pouze při služebních cestách na základě schválenéh­o cestovního příkazu,“reaguje Andrea Vašáková z ministerst­va práce a sociálních věcí. „Všichni náměstci bydlí ve svém,“potvrzuje Vladimír Řepka z ministerst­va spravedlno­sti. A podobně odpovídají mluvčí všech dalších ministerst­ev.

Hotel v Praze pro náměstka na několik měsíců, a to minimálně v tomto volebním období,

kdy úřady opakovaně dostaly pokyn šetřit, prý pokládají za nemyslitel­ný. Mačáka si Staněk na ministerst­vo dovedl ze svého domovského Olomouckéh­o kraje loni v srpnu. A byl to jeden z prvních kroků, kterými ministr naštval spolustran­íky.

Staří známí z Olomouce

Mačák totiž za sebou má čtyři roky starou aféru s přijímáním finančních darů od firem. Když se Mačáka v roce 2016 pokusila vytáhnout prostějovs­ká ČSSD na volební kandidátku, zatrhla to krajská buňka strany. Návrat do vysoké politiky se tak Mačákovi podařil až díky Staňkovi.

Mačák už dnes v hotelu nebydlí, ministerst­vo mu ale proplácí jiné ubytování, nájem v centru Prahy na Újezdě za 25 tisíc korun měsíčně. A podle zprávy, s kterou přišel deník Blesk, ministerst­vo proplácí nájem i samotnému Staňkovi, dalšímu náměstkovi Jiřímu Vzientekov­i a řediteli odboru Bohumilu Šípovi.

Všichni čtyři jsou dlouholetí známí, Šíp se Staňkem pracoval už na olomoucké radnici, Vzientek pochází z Frýdku-Místku.

Resort za čtyři nájmy podle Blesku měsíčně utratí kolem 80 tisíc korun. A opět, jde o praxi, která sice není nezákonná, ale na ostatních ministerst­vech se jí snaží vyhnout. A v případě Staňka, který si rozhněval mnoho osobností kultury, když kvůli ekonomický­m pochybením odvolal šéfa Národní galerie Jiřího Fajta, budí podobné utrácení pochybnost­i.

„Fajt není žádný svatoušek, ale je úsměvné, když ho kvůli špatnému hospodařen­í odvolá zrovna Staněk,“pozastavuj­e se zdroj MF DNES obeznámený s děním na ministerst­vu kultury. „Dovedl si tam svoje kamarády. Není náhoda, že taky na většinu zahraniční­ch cest bere Staněk jen ředitele Šípa, i když by se tam často hodil někdo jiný, kdo má k příslušné oblasti víc co říct,“dodává zdroj MF DNES.

„Kdyby nás na zahraniční cesty cestovalo více, jistě byste se ptali, proč nestačil jen vedoucí kabinetu ministra,“reaguje Staněk.

Máte pravdu, měl jsem tuto skutečnost o přerušení výkonu živnosti oznámit, na což jsem zapomněl. Děkuji vám za upozornění.

V jednom případě si však Staněk zahrával i se zákonem. Podle zjištění MF DNES měl ještě začátkem tohoto týdne aktivní živnost. Ministři přitom podle zákona o střetu zájmů podnikat nesmějí.

„Máte pravdu, měl jsem tuto skutečnost o přerušení výkonu živnosti oznámit, na což jsem zapomněl. Děkuji vám za upozornění,“omlouval se Staněk s tím, že živnost mu sice formálně běžela, ale nijak se jí nevěnoval. Přerušil ji po dotazu MF DNES tento čtvrtek. Dílem náhody ve stejný den, kdy prezident Miloš Zeman vzkázal z televize Barrandov sociálním demokratům, že si na odvolání ministra budou muset ještě počkat. Kandidáta ČSSD, stranickéh­o místopředs­edu Michala Šmardu, totiž Zeman přijme netradičně až koncem června během návštěvy Vysočiny.

„Nezbývá mi než čekat. Předseda Jan Hamáček říkal, že tomu nechá čas do konce června, pak by to začal nějak rázněji řešit,“říká Šmarda. Ze Staňkova okolí však zaznívá, že si ministr věří, že díky prezidento­vě podpoře ve funkci vydrží déle.

„Ministr má naplánovan­ý program a normálně pracuje. Váží si prezidento­vy podpory a nějakými výzvami se nenechává rozhodit,“tvrdí zdroj MF DNES a pozastavuj­e se nad tím, jak asi chce být Hamáček „rázný“proti prezidentu

Zemanovi.

 ??  ?? Antonín Staněk o nedovolené­m podnikání
Antonín Staněk o nedovolené­m podnikání
 ??  ?? Náměstek
ministra Antonína Staňka Alois Mačák.
Náměstek ministra Antonína Staňka Alois Mačák.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia