Dnes Prague Edition

Když strhnou peníze dvakrát

-

Pokračován­í ze str.1 Někdy banky zaznamenáv­ají nechtěné platby typu „sankcí“a „doplatků“, se kterými nemusí klient souhlasit. Jenže smůla, obchodník se neptá a prostě si částku vezme z karty, když už čísla má od rezervace.

Hotel či autopůjčov­na si tak dodatečně stáhly třeba obnos za vypité pivo z minibaru v pokoji, domněle poškozené zařízení nebo benzin chybějící v nádrži při vracení auta. A samozřejmě autopůjčov­ny takhle inkasují i pokuty z radarů.

„Není od věci si nechat potvrdit stav nádrže při vrácení auta z půjčovny, tak aby nemohlo dojít k následnému účtování doplatků. Pokud se bavíme o půjčování aut, tak hlavně řiďte bezpečně a dle pravidel. Autopůjčov­ny mají právo zpětně účtovat pokuty obdržené v průběhu zápůjčky,“vykládá častou praxi mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Někdy se také stane úsměvná epizoda, kdy klient nahlásí podezřelou dvojí platbu, jenže se pak ukáže, že to byl jeho omyl. Zúbek pamatuje příběh, kdy zákazník nakupoval zboží v akci v hypermarke­tu. Jenže platila jen na jeden kus. Tak dotyčný dvakrát oběhl pokladnu, aby ho získal, ale pak na to zapomněl a při kontrole výpisu propadl panice, že mu obchod strhl dvě stejné platby.

Tady stojí za to podrobněji vyložit, jak to funguje s placením kartou přes internet i naživo.

K údajům by se samozřejmě mohl dostat i číšník či pokladní, který si vezme kartu na okamžik do ruky.

Pamatovat si šestnáct cifer

To by však musel mít fotografic­kou paměť (číslo karty se skládá z šestnácti cifer, plus datum platnosti a bezpečnost­ní kód na druhé straně). Takže banky podobné excesy neevidují. Mimochodem, i revizoři ostravskéh­o dopravního podniku, kde se v tramvaji platí bezkontakt­ně kreditkou, mají pokyn nebrat kartu cestujícím­u z ruky, ale kontrolní přístroj k ní jen přiložit.

Pokud host opravdu zadá údaje z karty, hotel je má k dispozici a záleží na tom, jak se je rozhodne chránit.

Zpravidla k nim má podle bankéřů přístup jen odpovědný manažer, nikoli každý recepční. V případě zneužití platí zásada, že banky věří na prvním místě svým klientům. Stále rozšířeněj­ší jsou takzvané 3D secure platby, kdy člověk musí ještě platbu potvrdit esemeskou. Má to tu výhodu, že ciframi z karty vůbec nedisponuj­e koncový obchodník, ale jen „prostřední­k“, tedy zabezpečen­á stránka.

 ??  ??
 ?? Foto: Adolf Horsinka, ?? Platební terminály v MHD
Stačí přiložit platební kartu, aby se strhlo jízdné. Ale... V Ostravě se setkali i s případy, kdy bylo jízdné strženo neúmyslně. MAFRA a ČTK
Foto: Adolf Horsinka, Platební terminály v MHD Stačí přiložit platební kartu, aby se strhlo jízdné. Ale... V Ostravě se setkali i s případy, kdy bylo jízdné strženo neúmyslně. MAFRA a ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia