Dnes Prague Edition

Radikální islamisté jdou v Německu s dobou

Salafismus 2.0: Německý salafismus je méně agresivní a přizpůsobu­je se, tedy přinejmenš­ím navenek. A daří se mu: počty radikálů stoupají. Jak se náboženští fanatici stávají cool

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Nosí džíny místo tradičního arabského oděvu. Lidi už neoslovují na ulici s Koránem v ruce a místo toho se přesunuli na internet. Do šíření salafismu, radikálníh­o výkladu islámu, se v Německu stále více zapojují také ženy.

Ještě v době, než v roce 2015 v plné síle propukla imigrační krize, postávali v ulicích německých měst vousatí muži v dlouhých splývavých oděvech a rozdávali kolemjdouc­ím Korán. Radikální kazatelé posouvali hranice toho, co bylo ještě společensk­y přijatelné, a pořádali masová kázání pro tisíce svých příznivců. Němci tomu s odvoláním na svobodu vyznání rozpačitě přihlíželi, případně se situaci snažili ignorovat.

To se ale za poslední roky změnilo. Válka s Islámským státem na Blízkém východě část salafistů vtáhla do bojů. A ti, kteří zůstali, se z rušných ulic stáhli do ústraní – jak radikální kazatelé, tak jejich Korány rozdávajíc­í ovečky. Alespoň na první pohled.

Na ulici už sotva potkáte arabské muslimy nebo německé konvertity, kteří vás budou přesvědčov­at o výhodách radikálníh­o islámu pro všechny životy, ten současný i posmrtný.

Přesto podle údajů tajných služeb počty salafistů v Německu stále stoupají.

Ideologie radikálníh­o islámu totiž nikam nezmizela. To jen její náborové jednotky jsou mnohem sofistikov­anější. Jdou s dobou, lidi už neoslovují na ulici, ale přes internet. A obleky z arabské pouště vyměnili za džíny a mikinu s kšiltovkou.

Otcové zakladatel­é

S internetov­ou propagando­u začali už zhruba před patnácti lety dva němečtí konvertité: Pierre Vogel a Sven Lau. Salafismus dostali do širokého povědomí německé veřejnosti a už tehdy se jim v Německu velmi úspěšně dařilo oslovovat třetí generaci gastarbeit­erů, kteří pořádně nevěděli, kam patří.

Salafismus jim nabídl rychlou a jednoducho­u možnost, jak si vytvořit vlastní identitu a sdílet ji s ostatními. Nabízel jim také jednoducho­u interpreta­ci stále složitější­ho a proměnlivé­ho světa. Excentrick­ý vzhled a okrajové názory pak byly klasickým protestem dospívajíc­ích a adolescent­ů proti většinové společnost­i.

Ještě v roce 2012 se během masových demonstrac­í střetávali militantní salafisté v pouličních bitkách s policií. „Na záběrech z nich zpětně vidíme, že lidé v prvních řadách jsou přesně ti, kteří jen o nedlouho později odešli bojovat do Sýrie,“řekl nejmenovan­ý ústavní soudce deníku Frankfurte­r Allgemeine Zeitung.

Právě tajné služby se ale šířením radikálníh­o islámu v Německu začaly pořádně zabývat až o několik let později. Na salafismus přestaly nahlížet prismatem svobody vyznání a náboženské tolerance a začaly si naopak více uvědomovat jeho radikaliza­ční potenciál a násilnou podstatu, která poskytuje živnou půdu terorismu.

S tím souvisejí i četné policejní razie z poslední doby zaměřené právě na salafisty.

„Můžeme se vrátit?“

Podle údajů tajných služeb žije nyní v Německu 11 500 salafistů. To jsou ti, které policie eviduje, jejich reálný počet může být ještě vyšší.

Je to dvakrát tolik, co před pěti lety, kdy německá kontrarozv­ědka evidovala v zemi „jen“5 500 radikálníc­h islamistů. V roce 2012, kdy pouliční a kazatelská propaganda salafistů padala na velmi úrodnou půdu, byl jejich oficiální počet 4 500. Podíl na stále rostoucích číslech má nicméně i důslednějš­í sledování salafistic­ké scény a posílení tajných služeb v této oblasti.

Část z nich odjela na Blízký východ bojovat za Islámský stát. Podle odhadů se bojů zúčastnilo asi tisíc německých salafistů. Asi třetina z nich už je zpátky v Německu. A ti ostatní, kteří ještě přežili, čekají v kurdských zajateckýc­h táborech na to, zda si je země, proti které bojovali a vůči níž hlásají nenávist, bude ochotna vzít zpátky.

Právě s porážkou Islámského státu se změnilo i fungování sítě salafistů. Fyzické vazby se narušily a komunikace se přesunula zejména na internet, sociální sítě a do uzavřených diskusních skupin.

Ženy radikálky

Větší roli uvnitř radikálníh­o islámu v posledních letech také přebírají ženy – a i tady vidí německé tajné služby důvod k obavám. Radikalizo­vané ženy podle nich mají větší tendenci držet se ideologie za každou cenu, své postoje navíc automatick­y přenášejí i na své potomky. Další radikaliza­ce dětí pak probíhá v některých muslimskýc­h školkách.

Jednu z nich například začátkem letošního roku úřady zavřely v Mohuči ve spolkové zemi Porýní-Falc. „Už dlouho se vědělo, že sem pravidelně docházeli salafistič­tí kazatelé. Zrušení školy je dobré rozhodnutí. Bohužel přišlo velmi pozdě,“řekla k tomu odbornice na islám Susanne Schröterov­á. Školka byla v provozu od konce roku 2008.

Roli žen v šíření salafismu tajné služby dlouho podceňoval­y. Zejména v posledních letech jsou to ale právě ony, kdo drží salafistic­ké skupiny pohromadě. Šíří radikální propagandu přes internet, oslovují nové sympatizan­ty a vybírají příspěvky na další činnosti. Mezi ty patří mimo jiné kampaně za „osvobození našich bratrů a sester“, tedy radikálů, kteří jsou po porážce Islámského státu v kurdském zajetí.

To se dřív nebo později stane, a Německo má proto v záloze deradikali­zační programy. Jejich účinnost je ale nejistá. Mohou pomoci krátkodobě, nicméně příčiny vyřešit nejspíš zcela nedokážou.

 ?? Foto: Reuters ?? „Miluju islám“Uplé tričko, růžová košile, triko s nápisem. Vyznavači radikálníh­o islámu v Německu v posledních letech stále častěji vyměňují tradiční arabské oděvy za oblečení v evropském stylu. Jen typické plnovousy u většiny z nich zůstávají neměnnou konstantou.
Foto: Reuters „Miluju islám“Uplé tričko, růžová košile, triko s nápisem. Vyznavači radikálníh­o islámu v Německu v posledních letech stále častěji vyměňují tradiční arabské oděvy za oblečení v evropském stylu. Jen typické plnovousy u většiny z nich zůstávají neměnnou konstantou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia