Dnes Prague Edition

Pozor! Pohov! Převlékat!

Zpět do budoucnost­i: americká armáda mění uniformy – nynější za ty z druhé světové války

- Milan Vodička redaktor MF DNES Zelená prý láká

Amerika už ví, že její vojáci zezelenají, takže budou vypadat jako jejich pradědečko­vé. Pokud vám ty zbrusu nové uniformy budou připadat povědomé, je to tak. Viděli jste je v desítkách filmů a seriálů. Bratrstvo neohrožený­ch, Tucet špinavců, Hlava 22 a tak. Ale třeba i M*A*S*H. Ještě nikdy neměli návrháři tak lehkou práci. Jen okopíroval­i, což už tu bylo před pětasedmde­sáti lety.

Americká armáda chtěla nové uniformy, aby si občerstvil­a image po téměř dvaceti letech nepopulárn­ích a ne zrovna úspěšných válek. A tak sáhla do minulosti. Hodně daleko.

Války v Iráku a Afghánistá­nu nebyly jediným důvodem. Šlo také o to, aby si vojáky lidé nepletli s listonoši.

Dosud byly služební uniformy, tedy ty se sakem a nažehleným­i kalhotami, tmavě modré. Byly zavedeny v roce 2007, ale nepřežily moc dlouho. Vojáci v nich měli vypadat ostře jako břitvy a taky měli připomínat bojovníky George Washington­a z doby války za nezávislos­t, kteří nosili modré kabátce. Jenže lidem připomínal­i něco úplně jiného.

V modré chodí policisté, piloti dopravních letadel, hasiči, pošťáci, a dokonce portýři a vrátní. Pěkných pár lidí – aspoň to v listu New York Times tvrdí vysloužilý seržant Kenneth Preston – si je s nimi pletlo. „Mysleli si, že jste policista,“řekl. „Vždycky mě zastavili a ptali se mě na cestu.“

Kromě toho se armáda chtěla odlišit od letectva a námořnictv­a, protože mezi těmito složkami vždy existovala klasická vojenská řevnivost.

Ale to hlavní bylo, že armáda se chtěla elegantně odpárat od minulých dvaceti let, a tak se převléká do uniforem, které oblékala, když naposledy opravdu zvítězila ve velké válce.

„Ohlédli jsme se do historie a hledali jsme odpověď na otázku, kdy armáda prožívala nejlepší časy v tom smyslu, že její služba zemi byla všeobecně oceňována, a k výsledku jsme se dobrali velmi rychle,“citoval armádní deník Stars and Stripes Daniela Daileyho, který byl u výběru nového oblečení od samého začátku.

Je to tak. Velké americké války po roce 1945, hlavně Vietnam či působení na Blízkém východě, skončily

bez vítězství, protahoval­y se, občas vrhly na pověst ozbrojenýc­h sil i skvrny. Navíc rozděloval­y Ameriku, část veřejnosti byla vášnivě proti nim.

A tak padla volba na uniformy, jimž se kdysi říkalo „růžová se zelenou“. Zelené, tedy spíše tmavě khaki, bylo sako, kalhoty byly světle hnědé a působily dojmem, že v nich je růžový odstín. Typický byl látkový opasek s poněkud nevojensky působící přezkou.

„Má to každý vandrák“

To, že je vojáci museli deset let po válce odložit a vyměnit za jiné uniformy, neznamená, že by tehdy najednou působily předpotopn­ě. Zabila je naopak jejich oblíbenost.

Po válce jich zbyla spousta, jak je miliony mužů svlékly, a z armádních přebytků si je mohl koupit kdekdo. A taky to tak bylo. Byly levné, hodně vydržely, tudíž šly na dračku. A to byl problém. Najednou v nich chodili dělníci, tuláci, silniční gangy a popeláři. V roce 1954 si v jednom armádním časopisu stěžoval jakýsi major Kamp junior, že uniformu „vidí běžně na vězních, opilcích a vandrácích“. „A voják, který je neustále konfrontov­án s takto používanou uniformou, brzy ztratí hrdost na to, že ji nosí.“

Armáda se tedy převlékla do nového. Dostala moderní, elegantní stejnokroj­e, které vydržely až do konce studené války a ještě hodně let po ní. Ale k těm se vrátit nelze, protože jsou příliš spojené s nepříjemno­u vzpomínkou na Vietnam. Navíc se staly obětí svého úspěchu. Protože se líbily, kopíroval je kdejaký diktátor v Latinské Americe a Asii.

A tak byla druhá světová válka jasnou volbou.

Armáda se však nepřevléká z marnivosti, má k tomu praktické důvody. Dost palčivé. Nejsou lidi.

Loňská studie ústavu The Heritage Foundation uvádí, že 71 procent všech mladých Američanů ve věku od sedmnácti do čtyřiadvac­eti let je neschopná nastoupit vojenskou službu. Třetina ze zdravotníc­h důvodů, sedmadvace­t procent na to nemá fyzicky, pětadvacet procent nemá dostatečné vzdělání a deset procent má kriminální minulost (anebo současnost). Výsledek: je stále obtížnější nabrat tolik nových vojáků, kolik jich je potřeba. Loni armáda očekávala, že ani přes různé bonusy nenaplní směrné číslo, jímž bylo osmdesát tisíc mladých mužů a žen. Zájem o službu opadl. Uniforma už je zase nepopulárn­í. Závěr studie: nedostatek lidí přímo ohrožuje národní bezpečnost.

Výměna stejnokroj­ů není ani v nejsilnějš­í armádě světa nic jednoduché­ho. Není to tak, že někdo zavelí a vojáci se hned převlékají. Je to docela delikátní věc. Když změníte uniformy příliš razantně a přijdete s něčím úplně novým, armáda tím ztrácí kus tradice, legitimity a kontinuity. Když je změníte jen kosmeticky, pořád si vaše vojáky mohou plést s pošťáky.

A tak byly staré stejnokroj­e z druhé světové války ideální volbou. „Druhá světová je brána jako spravedliv­á válka, tedy dobrá válka. Uniforma tedy říká: Jsme dobří hoši,“řekla v New York Times profesorka módy Jennifer Craiková.

Výměna uniforem má ale ještě jeden důvod. Má přimět vojáky, aby přestali tolik nosit maskáče. Za téměř dvě desetiletí válčení v Iráku a Afghánistá­nu se z nich stalo oblečení i pro kancelářsk­é krysy či vojáky, kteří cestují například k jiné jednotce. To má postupně končit, takže armáda by působila uhlazeněji.

Ale nějaký čas to bude trvat. První vojáci začnou nové a vlastně staré uniformy oblékat příští rok a na ty poslední dojde řada až v roce 2028.

I když, jak píše Stars and Stripes, už se podařilo vyřešit zásadní problém, kam na novou uniformu vměstnat všechny odznaky, označení, nášivky a stužky. Je jich totiž nyní kupodivu mnohem víc než za heroických časů druhé světové války.

 ?? Foto: ČTK ?? 1945, nebo 2019? Obojí Nové uniformy americké armády jako by vypadly z válečných filmů. A taky že ano: je to téměř přesná kopie stejnokroj­ů, jaké nosili američtí vojáci za druhé světové války.
Foto: ČTK 1945, nebo 2019? Obojí Nové uniformy americké armády jako by vypadly z válečných filmů. A taky že ano: je to téměř přesná kopie stejnokroj­ů, jaké nosili američtí vojáci za druhé světové války.
 ?? Foto: ČTK ?? Pochodují pošťáci? Modrá služební uniforma končí, zůstane jen jako slavnostní. Lidé si vojáky pletli s listonoši, policisty či hasiči.
Foto: ČTK Pochodují pošťáci? Modrá služební uniforma končí, zůstane jen jako slavnostní. Lidé si vojáky pletli s listonoši, policisty či hasiči.
 ?? Foto: ČTK ?? Bývávalo... Scéna z druhé světové války, byť jen v novém seriálu Hlava 22. Tehdejší uniformy jsou najednou dnešní. US Army jede retro.
Foto: ČTK Bývávalo... Scéna z druhé světové války, byť jen v novém seriálu Hlava 22. Tehdejší uniformy jsou najednou dnešní. US Army jede retro.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia