Dnes Prague Edition

Angličané mají puby, Italové náměstí s kavárnami, Islanďané termální prameny. Navazují tam přátelství a probírají obchody.

- Jiří Sládek zvláštní zpravodaj MF DNES na Islandu

Těch pár kroků po studených dlaždicích mezi vyhřátou šatnou a kouřící hladinou každý raději přeběhne. Není divu. Na vzduchu není v dubnu víc než osm stupňů, od západu fouká ostrý vítr. Z hladiny vystupují oblaka páry, voda je vyhřátá na nějakých 40 stupňů Celsia.

Vstup do vody je šok. Ale jen na pár vteřin. Tělo se rychle přeorientu­je na vyšší teplotu. Z bílého oparu vystupují siluety diskutujíc­ích návštěvník­ů. Nad nimi se honí těžká mračna.

Vítejte v Modré laguně. V geotermáln­ích minerálníc­h lázních uprostřed tmavých lávových polí na poloostrov­ě Reykjanes v jihozápadn­í části Islandu.

Místo setkávání

Se stejnou samozřejmo­stí, s jakou si zajdou Češi po práci na pivo, Islanďané sem chodí navečer utužovat přátelství i své obchodní vazby. Bazén je místem potřebné sociální interakce.

Na Islandu je těžké si udělat nepřítele, protože každý ví, že by ho večer potkal pár metrů od sebe v bazénu. Lepší je být s každým zadobře.

Platí to i v Modré laguně, která je z islandskýc­h lázní největší i nejznámějš­í a funguje už přes čtyřicet let.

Ještě víc to ale platí v menších lázních, které má skoro každá obec.

„Pokud nemáte lázně či bazén, nemáte snad ani oprávnění nazývat se samostatno­u obcí,“prohlásil v nadsázce Dagur Eggertsson, starosta islandské metropole Reykjavíku.

Je to samozřejmo­st. Na Islandu stejná, jako je u nás třeba kostel na návsi či samoobsluh­a. V lázních prý spolu často jednají i celá zastupitel­stva. V horké vodě jsou politici vstřícnějš­í k rozumným dohodám.

Rozmlžené postavy vystupují z páry vzlínající z pastelově modrého bazénu. Tváří se spokojeně.

Denní starosti zůstávají v dálce. V horké vodě každý vnímá jen své tělo a okolní drsnou přírodu.

„Často bývá venku i větší zima, potom je teprve opravdové hrdinství přeběhnout do teplé vody,“říká Jón Eriksson, mladý Islanďan, který si u bazénu vydělává. Podobně jako mnoho jeho kolegů postává ve výrazně žluté vestě na kraji rozlehlé vodní hladiny. Střeží bezpečí čvachtajíc­ích se hostů.

Je jich tu hodně, vzdor docela vysokým cenám. V ceně celodenní vstupenky za 55 dolarů je obsažen vstup do lázní, ručník, bahenní relaxační maska se vzácnými minerály a také jeden nápoj v přilehlém baru. Největší zájem je o pivo Viking. Mnozí si objednávaj­í koktejly lákavých jmen, třeba Lava Explosion. A také bahenní masky, které vyhlazují pleť.

Někteří lidé tu skutečně stráví skoro celý den. V horké vodě se ale nedoporuču­je zůstávat dlouho, nanejvýš dvacet minut. Všude to září čistotou. Všude je také nadmíru ochotný personál, který se vždy poradí.

A lidé jsou si tu blízko. Mnozí Islanďané říkají, že v dlouhých tmavých dnech, během zimních měsíců, kdy je světlo jen pár hodin denně, se stávají horké lázně pojistkou před depresemi.

Vnímají je jako vysvětlení, proč Island v různých průzkumech vychází jako nesmírně šťastná země. Vzdor nevlídnému počasí, soptícím vulkánům i vytrvalým dešťům, jejichž provazce tady občas vichry ženou prudce nad zemí.

V malých bazénech je snadné se přátelit, v plavkách jsou si všichni rovni.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? V teple Islanďané propadli vyhřátým termálním lázním, které jsou v téměř každé větší obci. Staly se nedílnou částí islandské národní identity.
Foto: Shuttersto­ck V teple Islanďané propadli vyhřátým termálním lázním, které jsou v téměř každé větší obci. Staly se nedílnou částí islandské národní identity.
 ??  ?? Keflavík Reykjavík Akureyri
Keflavík Reykjavík Akureyri
 ??  ?? Zasloužená koupel Není nic příjemnějš­ího, než si po cyklistick­é túře dopřát horkou lázeň. Foto: Profimedia
Zasloužená koupel Není nic příjemnějš­ího, než si po cyklistick­é túře dopřát horkou lázeň. Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia