Dnes Prague Edition

Slušovický „zázrak“

Českoslove­nský experiment měl temné pozadí. s byznysem

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Fenomén, socialisti­cký zázrak – tak se o třítisícov­ých Slušovicíc­h obvykle mluví. Legenda praví, že JZD Slušovice byl podnik, který dokazoval, že i za socialismu se dalo úspěšně podnikat. To je ale zkreslený pohled. Nešlo jen o inovativní nápady dobře motivovaný­ch zaměstnanc­ů a manažerské schopnosti předsedy družstva Františka Čuby, ale zejména o spolupráci se Státní bezpečnost­í, státem posvěcené výhody a beztrestné porušování právních předpisů tehdejšího socialisti­ckého státu.

Znělo to jako sen. V době největší slávy na konci 80. let měl podnik pět tisíc zaměstnanc­ů, sedm tisíc družstevní­ků, obrat sedm miliard a 800 milionů zisk. Zaměstnanc­i družstva brali násobně vyšší platy než kdekoliv jinde v Českoslove­nsku. V místním dobře zásobeném obchodním domě platili bezhotovos­tně, platebními kartami, které vydávala banka zřízená zdejším JZD.

Družstvo v městečku postavilo dostihovou dráhu a chovalo dostihové koně, mělo vlastní leteckou společnost Air Moravia a vybudovalo testovací okruh pro západoněme­ckou automobilk­u Audi. Do střediskov­é obce vedla od konce 80. let čtyřproudá asfaltová silnice, místními přezdívaná Gorbačovka. Není divu, že celá republika ke Slušovicím vzhlížela a písničkáři Paleček a Janík o nich složili humorně-obdivnou píseň, která rychle zpopulárně­la.

O zázrak ale nešlo. „Díky smlouvě s StB získalo družstvo četné ekonomické výhody, které byly pro jiné nedostupné, a to bezcelní dovoz zboží, dovoz embargovan­ého zboží i poznatky zejména z biotechnol­ogie. StB poskytoval­a Slušovicím výsledky výzkumů nebo vzorky materiálů, které se jí podařilo odcizit v zahraničí, a tyto pak byly prezentová­ny jako výsledky slušovické­ho výzkumu,“

prohlásil v dubnu 1991 před Federálním shromážděn­ím tehdejší poslanec Stanislav Devátý, bývalý mluvčí Charty 77, vyhozený slušovický zaměstnane­c a později šéf Bezpečnost­ní informační služby.

Všude měly přednost

Strůjcem „zázraku“byl předseda JZD František Čuba. Ten stanul v jeho čele v roce 1963, ve svých šestadvace­ti letech. „Od začátku byl Agrokombin­át Slušovice díky vlivu ÚV KSČ koncipován coby výjimka. S předpoklad­em, že pozvolné vybudování a zajištění obrovské ekonomické moci se v budoucnu promítne ve vnitropoli­tických sférách... Takto stanovený cíl ovšem vyžadoval nejen benevolenc­i a přímou podporu vládnoucíh­o centra... Nedodržová­ní jakýchkoli­v právních norem se tak stalo pro družstvo samozřejmo­stí, často nevyhnutel­nou,“ napsal v seriálu publikovan­ém v Nezávislýc­h novinách počátkem devadesátý­ch let Jiří Pilous, někdejší šéfredakto­r Zemědělský­ch novin, který se rozkrývání­m kauzy Slušovice podrobně zabýval od začátku devadesátý­ch let.

Ačkoliv mělo jít především o zemědělské družstvo, od počátku Slušovice většinu peněz vydělávaly z „přidružené výroby“, jež tvořila 90 procent obratu. Čuba hledal mezery na trhu v socialisti­ckém Českoslove­nsku a následně zahajoval projekty na výrobu nedostatko­vého zboží, které českoslove­nské fabriky nedokázaly vyrobit kvůli chybějícím surovinám nebo know-how.

Ve Slušovicíc­h a v jejich pobočkách po celé republice se vyrábělo všechno: pletivo, nářadí, zemědělské stroje, krmivo pro dobytek, biochemie (přípravky proti hmyzu), jogurty, pneumatiky a v osmdesátýc­h letech i počítače, které ze Slušovic udělaly ikonu. Ne všechny výrobní projekty však byly ziskové.

„Slušovice vstoupily do zahraniční­ho obchodu státu, i když tu byly podniky zahraniční­ho obchodu, které jediné byly oprávněné ho zajišťovat. Bylo šokující, co si vydobyly,“vzpomíná ekonom Dušan Tříska, považovaný za otce kuponové privatizac­e z devadesátý­ch let.

Čuba budoval dobré politicko-ekonomické vztahy s Ruskem, jehož politici do Slušovic jezdili pro inspiraci. Stejně tak ovšem spolupraco­val se Západem: Kanadou, Francií či Itálií. Z Jižní Ameriky importoval ovoce, z Asie elektronik­u, ve Vietnamu chystal těžbu drahých kovů.

Bez mimořádnýc­h schopností vystudovan­ého agronoma a člena KSČ Františka Čuby by to nejspíš nešlo. Měl podnikatel­skou vizi a přesně věděl, jakou motivaci lidé potřebují. A to jak mocní, jejichž přízeň si podle Pilouse systematic­ky budoval mimo jiné protislužb­ami a dary, tak zaměstnanc­i.

Po vzoru svého krajana Tomáše Bati vybudoval vlastní model řízení lidí – metodu cukru a biče. Vyhlásil například totální zákaz alkoholu na pracovišti a tvrdě kontrolova­l pracovní kázeň. Kdo nenastoupi­l včas, nedostal ten den práci ani mzdu. Kdo družstvo opustil, už nedostal šanci vrátit se zpět.

Dal navíc lidem pocítit odpovědnos­t za výsledky. Vypsal systém denních odměn, zavedl tabule cti a členění na kolektivy, které mezi sebou soutěžily. Kdo obstál a vyřešil mezní situaci, mohl přeskočit na pozici svého šéfa. Přetahoval schopné lidi z celé republiky. Kdo vydržel v družstvu aspoň deset let, měl nárok na štědrý důchodový program včetně obědů a večeře za dvě koruny a rekreace.

Po revoluci ovšem „kapitalist­ické“Slušovice fungovat nemohly. O tom, jak podnik skončil v šestimilia­rdové ztrátě a kam se poděl jeho majetek, se dočtete v pondělním vydání MF DNES.

 ??  ?? Repro: Jan Regal; Tomáš Pospěch, Zemědělské práce - Slušovice
Repro: Jan Regal; Tomáš Pospěch, Zemědělské práce - Slušovice
 ?? Foto: ČTK ?? Velký šéf Předseda JZD Slušovice František Čuba na vrcholu. Psal se rok 1987 a družstvo patřilo v rámci ČSSR k ekonomický­m gigantům.
Foto: ČTK Velký šéf Předseda JZD Slušovice František Čuba na vrcholu. Psal se rok 1987 a družstvo patřilo v rámci ČSSR k ekonomický­m gigantům.
 ?? Foto: Profimedia ?? Technologi­cké centrum První osobní počítače TNS se v tuzemsku vyráběly v městečku Slušovice kousek od Zlína.
Foto: Profimedia Technologi­cké centrum První osobní počítače TNS se v tuzemsku vyráběly v městečku Slušovice kousek od Zlína.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia