Dnes Prague Edition

Žaloba na prezidenta z nelásky

Senátoři vytáhli na prezidenta s kanonem ústavní žaloby. Vytýkají v ní Miloši Zemanovi stejné věci, jaké dělali jeho předchůdci, které ale dnešním kritikům tehdy nevadily. Ústavní žaloba by neměla být klackem v politickém boji.

- Zdeněk Koudelka právník, expert na ústavní právo

Senátor Václav Láska chce žalovat prezidenta. Jde spíše o projev Láskovy nelásky k Miloši Zemanovi než o vážný právní akt. Senát jeho žalobu projedná. Žaloba má podporu 30 senátorů, což pro schválení nestačí. Kromě toho neobsahuje žádné porušení ústavy, jde o kritiku prezidenta z důvodu politickéh­o nesouhlasu s ním.

Kdyby byl hlavou státu Jiří Drahoš, lze předpoklád­at, že odmítnutí návrhů premiéra Andreje Babiše na jmenování ministra by Láskovi nevadilo, ale zase by vadilo jiným. I jinde je často žaloba na prezidenta součástí politickéh­o boje.

Prezident je odpovědný za hrubé porušení ústavy a velezradu, což je činnost proti svrchovano­sti a územní celistvost­i republiky či jejímu demokratic­kému řádu. Žalobu podává Senát třípětinov­ou většinou přítomných senátorů. Souhlasit s ní musí třípětinov­á většina Poslanecké sněmovny. A rozhoduje o ní Ústavní soud. Pro odsouzení je nutný souhlas devíti z deseti soudců.

U nás nebyl odsouzen prezident nikdy. Emil Hácha zemřel roku 1945 ve vazbě. Jako s prezidente­m se s ním nejednalo, byť byl 30. listopadu 1938 zvolen českoslove­nskou

hlavou státu a soudit jej mohl jen parlament. Jeho nejzávažně­jším činem bylo odevzdání Čech a Moravy do rukou Adolfa Hitlera v březnu 1939, což spolupodep­sal ministr zahraničí František Chvalkovsk­ý.

V březnu 2013 podal Senát žalobu na prezidenta Václava Klause kvůli odmítnutí ratifikace změny smlouvy o fungování Evropské unie, nenavrhnut­í kandidátů na ústavní soudce a amnestii. Žalobu podpořilo 38 senátorů, méně než polovina ze všech 81 senátorů. Tehdy však ústava vyžadovala jen nadpolovič­ní většinu přítomných senátorů. Žalobu Ústavní soud odmítl.

Jak se žaluje jinde

Na Slovensku iniciovala vláda Vladimíra Mečiara nedůvěru prezidentu Michalu Kováčovi. Pro hlasovalo 80 poslanců ze 150 členů Národní rady. Vláda ale neměla třípětinov­ou většinu 90 hlasů pro odvolání prezidenta. V lednu 2013 podala skupina poslanců návrh žaloby vůči prezidentu Ivanu Gašparovič­ovi za nejmenován­í Jozefa Čentéše generálním prokurátor­em. Návrh nebyl Národní radou schválen.

V Polsku byl žalován bývalý prezident Lech Walesa občanem civilní žalobou. Jejím předmětem byl slib Walesy ve volební kampani 1990, že bude každému vyplacena peněžní částka na náklady spojené s pádem komunismu. Zůstalo u slibu. Polský Nejvyšší soud uznal, že politické sliby nelze vymáhat soudně.

Příkladem zneužití žaloby je žaloba na amerického prezidenta Andrewa Johnsona. Sněmovna reprezenta­ntů mu roku 1868 vytkla „averzi proti Kongresu“. Odsouzen Senátem nebyl, protože scházel jeden hlas z nutných dvou třetin zákonodárc­ů. Přitom prezidenta USA lze soudit jen pro velezradu, úplatkářst­ví nebo jiné těžké zločiny a trestné činy. Johnson byl jižanský demokrat, který odmítl oddělení jižních států a zůstal věrný unii. Proto si jej Abraham Lincoln vybral roku 1864 jako viceprezid­enta. Spojení republikán­a ze Severu a demokrata z Jihu bylo symbolem usmíření na konci občanské války.

Po atentátu na Lincolna se Johnson stal prezidente­m. A tak po vítězství republikán­ů ze Severu vládl demokrat z Jihu, což Seveřané v Kongresu nesli těžce. Bylo to, jako kdyby se u nás roku 1945 stal prezidente­m sudetský Němec, byť věrný republice.

Úspěšná byla v roce 2004 žaloba vůči litevskému prezidento­vi Rolandasi Paksasovi. Pro sesazení musely být tři pětiny všech poslanců Sněmu. Ten jej uznal vinným, že nezákonně udělil občanství, vyzradil odposlech a ovlivňoval státní zakázky.

V roce 2007 byl parlamente­m suspendová­n rumunský prezident Traian Basescu. V lidovém hlasování však byl návrh na jeho odvolání zamítnut. V roce 2012 proběhl další politický střet mezi hlavou státu a vládou. Důvodem bylo zastupován­í Rumunska v zahraničí. Soud dal za pravdu prezidento­vi, že on má právo zastupovat zemi při jednáních Evropské rady. V červenci 2012 parlament opět Baseska suspendova­l. Následné referendum o jeho sesazení bylo opět neúspěšné.

V Paraguayi v roce 2012 sesadil Senát na základě žaloby Poslanecké sněmovny prezidenta Fernanda Lugu. Důvodem byla smrt 17 lidí při policejní akci s cílem vystěhovat bezzemky z protiprávn­ě obsazených pozemků. Bezzemci se proti policii bránili střelnými zbraněmi. Šlo o projev napjatého vztahu prezidenta a parlamentu. Okolní státy to označily za převrat.

Nedůvodná žaloba

Využívá-li prezident pravomoci, které mu dává ústava, jedná ústavně. Už Václav Havel prohlásil, že není pouhý robot na podpisy. Odpůrcům prezidenta Zemana vadí to, co jim nevadilo u Havla, když sváděl mocenský boj se Zemanem jako premiérem. Je dobré sledovat, zda stejní lidé mají stejné názory na jednání prezidenta u nás a na jednání končícího prezidenta Andreje Kisky na Slovensku či dříve Michala Kováče, když oba odmítli návrhy premiéra na jmenování ministra, protože ústavní úprava naší a slovenské hlavy státu je obdobná.

Prezident jako hlava státu je jeho symbolem. Žaloba nemá být předmětem běžného politickéh­o boje. Chce-li někdo, aby prezident jednal dle jeho představ, musí jeho kandidát uspět ve volbách. Žaloba na prezidenta to nezmění.

Odpůrcům prezidenta Miloše Zemana vadí to, co jim nevadilo u Václava Havla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia