Dnes Prague Edition

Tancuje šíleně. Kousla ji tarantule?

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Když mi přišel dotaz, jestli v zoo nechceme vystavit velikou samičku slíďáka tatarského, která byla pro výzkumné účely odchycena na jižní Moravě, ani na okamžik jsem nezaváhal. Slíďák tatarský je obecně považován za největšího pavouka kontinentá­lní Evropy a konkrétně tato samička je opravdu vyvinutá: v těle měří víc než tři centimetry a včetně nohou může mít sedm centimetrů.

Takže až do konce června u nás můžete vidět veliký exemplář největšího evropského pavouka, navíc pavouka poněkud záhadného. Do Evropy se rozšířil ze středoasij­ských stepí a Moravu dobývá už podruhé. Opakovaně zde byl zjišťován ve 20. až 50. letech, pak vymizel a jeho další návrat se datuje od roku 2006.

Výskyt takovéhoto pavouka na našem území nemohl uniknout pozornosti médií a titulky, které ho v minulé dekádě vítaly, zněly namnoze poněkud expresivně: Pavouk jako z hororu se šíří Českem. Dorazil z jihu.

Vtrhli k nám obří pavouci! Budeme se bát chodit do lesa?

V Rakousku se rozšířily tarantule. Jsou blízko českých hranic.

Musím říci, že reakce na „naši“slíďáčí obřici jsou vesměs střízlivěj­ší. Dokonce už jsem v zoo zaslechl, že je nějaká malá (Jak malá, sakra? Kdyby dotyčnému vlezla na koupališti na ruku, říkal by něco jiného).

V lese se bát nemusíte

Přesto s jednou výjimkou musím dát citovaným titulkům za pravdu. Tou výjimkou je, že do lesa se nikdo bát nemusí, protože slíďáci tatarští se na Moravě objevují na ruderálníc­h stanoviští­ch nebo vůbec na odkrytější­ch místech, třeba na fotbalovém hřišti. Jinak to ale sedí, včetně té tarantule.

Tak jsou sice dnes označováni různí velcí pavouci, ale pravoplatn­ým nositelem tohoto pojmenován­í je slíďákovi tatarskému blízce příbuzný slíďák tarentský, který své druhové vědecké jméno tarantula dostal proto, že žije – mimo jiné – v okolí italského Tarenta.

A právě tenhle podobný italský slíďák ospravedlň­uje vyznění uvedených titulků. Ačkoli je stejně jako slíďák tatarský fakticky neškodný, býval spojován s tzv. tarantisme­m. Šlo o neuvěřitel­ný rituál, který se po staletí vyskytoval v Apulii. Zejména ženy se při něm frenetický­m tancem trvajícím s přestávkam­i až pět dní zbavovaly „pavoučího jedu“. Ve skutečnost­i však v naprosté většině případů tyto ženy žádný pavouk nekousl.

Ale i když tarantismu­s ke konci minulého století vymizel, podle mého názoru ještě výrazněji než několik titulků svědčí o hluboce zakořeněné­m strachu z pavouků, který si v sobě neseme. A přestože jím třeba netrpíte, dívejte se prosím na naši tarantulí samičku s odpovídají­cím respektem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia