Dnes Prague Edition

Privatizac­e jako zločin

Byla masivní privatizac­e z 90. let zločinem, anebo nejúspěšně­jší etapou dějin českého hospodářst­ví? První výklad přelomové éry se dnes snaží prosadit komunisti, za podpory ANO, SPD, ČSSD, Pirátů a dokonce i ODS či KDU-ČSL, které paradoxně v té době vládly

- Hana Lipovská ekonomka, Masarykova univerzita

Skaždým novým funkčním obdobím předkládal­a Poslanecké sněmovně skupina poslanců KSČM prakticky totožný návrh zákona, kterým se pokouší změnit trestní zákoník. Za uplynulou dekádu sice klesl počet komunistic­kých poslanců na historické minimum, přesto jsou právě dnes nejblíže svému velkému úspěchu: kriminaliz­aci nejúspěšně­jší etapy dějin českého hospodářst­ví.

Komunistic­ký útok

Komunisté útočí potřetí v řadě na zákon č. 92/1991 Sb. o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, tedy zákon o velké privatizac­i, který v roce 1991 společně podepsali z titulu svých funkcí Václav Havel, Alexander Dubček a Marián Čalfa.

Při minulých pokusech bylo projednává­ní návrhu zákona vždy uzavřeno (po necelém roce jeho marného ležení v parlamentu) vzhledem k ukončení sněmovního období. Nyní ovšem do konce řádného funkčního sněmovního období zbývají plné dva roky – a podpora kriminaliz­ace privatizač­ních procesů napříč parlamente­m je bezprecede­ntní.

Poslanci schválili usnesení ve znění: „Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zaprvé konstatuje, že v letech 1992 až 2005 došlo při privatizac­i majetku státu k velké řadě excesů, chyb i zločinů, které způsobily České republice a jejím občanům škody na majetku v řádech stovek miliard korun a které vlády České republiky dosud nedořešily a jejich následky neodstrani­ly. A zadruhé Poslanecká sněmovna Parlamentu žádá vládu České republiky zpracovat a navrhnout účinnou změnu trestněprá­vních předpisů tak, aby bylo možné takové zločiny způsobené při privatizac­i dále stíhat a potrestat, aby nedošlo k jejich promlčení včetně posouzení, zda nedošlo v určitém období k situaci, kdy promlčecí doba ani nemohla běžet.“Pro usnesení hlasovala, kromě předkládaj­ících komunistů, drtivá většina přítomných poslanců hnutí ANO, SPD, ČSSD a Pirátů. Ostatní zákonodárc­i nejčastěji použili módní taktiku „nepřihláše­ní se“.

Ono „nepřihláše­ní se“je náramně chytrý instrument: pokud poslanec ve Sněmovně sedí a je přihlášen, zvyšuje svou přítomnost­í kvorum nutné pro přijetí návrhu. Když se zdrží hlasování, návrhu tím poněkud ztíží cestu k přijetí. Pokud ovšem ve Sněmovně sedí, ale nepřihlásí se k hlasování, pak navzdory své přítomnost­i kvorum nutné pro přijetí návrhu snižuje, a tím přijetí návrhu s plným vědomím napomáhá.

Kdo mlčí, souhlasí

V případě kriminaliz­ujícího protipriva­tizačního usnesení bylo pro komunistic­ký návrh usnesení 108 poslanců, proti dvanáct a zdrželi se tři. Dalších dvaatřicet se k hlasování nepřihlási­lo a pětačtyřic­et bylo omluveno.

Z hlediska schvalovac­ích počtů tak bylo přítomno 123 poslanců, ačkoli se jich na půdě Sněmovny či dokonce přímo v sále vyskytoval­o 155. Kvůli nepřihláše­ným tak stačilo k přijetí usnesení 62 hlasů (nadpolovič­ní většina ze 123); kdyby se nepřihláše­ní poslanci přinejmenš­ím zdrželi hlasování, bylo by třeba 78 hlasů (nadpolovič­ní většina ze 155).

Staré pravidlo silničního provozu říká: „Kdo stojí, nebourá.“Hlasovací pravidlo zní: „Kdo mlčí, souhlasí.“

Kdo tedy svým „nepřihláše­ním se“s komunisty spolupraco­val? Kromě KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů a nezávislýc­h se hlasováním promlčela i velmi zajímavá skupinka poslanců ODS tvořená například Petrem Fialou, Miroslavou Němcovou, Markem Bendou nebo Zbyňkem Stanjurou.

Mlčení nepřihláše­ných znělo o to hlasitěji, že během necelé hodiny se již – při veledůleži­tém hlasování o bruselské novele zákona o krmivech – řada mlčících probrala ze zasnění, dokázala se přihlásit a své voliče aktivním hlasováním reprezento­vat.

Velmi nesourodou pětici tvořili nezařazení poslanci, z nichž jeden svým mlčením komunistic­ký protipriva­tizační návrh nepřímo podpořil, jeden se zdržel a tři (bývalí poslanci SPD) hlasovali pro návrh usnesení zcela otevřeně. Pouze dvanáct poslanců ODS dokázalo statečně hlasovat proti návrhu.

Komunisté plní program

Hovoří se sice pejorativn­ě o komunistic­kém usnesení, o komunistic­kém vypořádává­ní se s devadesátý­mi léty, sama KSČM však v celé frašce nehraje roli hlavního padoucha. Komunisté konzistent­ně v programech svým voličům pravidelně slibují návrat k privatizac­i a její přehodnoce­ní. Paradoxně tak jednají čestněji než poslanci liberálně-demokratic­kých stran, neboť přinejmenš­ím plní své volební sliby.

Dokonce i teatrální volání po založení Úřadu dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů privatizac­e je celkem srozumitel­né, čteme-li je jako poněkud dětinskou mstu za někdejší Úřad dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů komunismu, který vznikl rozhodnutí­m ministerst­va vnitra v roce 1995 sloučením několika jiných institucí.

Více než tradiční rétorika slábnoucí komunistic­ké strany by nás proto mělo zajímat jednání současných ideových vnoučat komunistů let padesátých.

Gottwaldov­ská vnoučata

Gottwaldov­ská vnoučata dnes nenaleznem­e v řadách pragmatick­é KSČM, nýbrž především mezi Piráty. Byli to právě oni, kdo rozšířili diskutovan­é období z let 1992–1998 na širší interval 1992–2005. O to nepochopit­elnější je ono poslušné hlasování ČSSD, která právě po roce 1998 privatizov­ala český bankovní sektor. Původní zákon o velké privatizac­i schválilo Federální shromážděn­í 26. února 1991 většinou 282 hlasů (včetně hlasů Jana Rumla, Daniela Kroupy nebo Michaela Kocába), přičemž pouze osmnáct členů bylo proti a jen třináct se hlasování zdrželo.

Díky odvaze tehdejšího Federálníh­o shromážděn­í se tak v českých zemích (a na Slovensku) podařil přechod od socialisti­ckého vlastnictv­í výrobních prostředků k celkem normálně fungujícím­u tržnímu systému. Jestliže dnes máme životní úroveň, měřeno hrubým domácím produktem na osobu, pětkrát vyšší než v roce 1989, je to i jejich zásluhou. Zesměšňova­ná, skandalizo­vaná a kriminaliz­ovaná devadesátá léta nebyla v českých zemích epochou oligarchů. Nebyla ani Klondikem, ani Divokým západem. Naopak, představov­ala epochu hospodářsk­ého zázraku nesrovnate­lně většího než dnes s dojetím vzývaná zlatá léta první republiky.

Ti, kdo usnesení svým hlasem či svým mlčením podpořili, tak spojují staromarxi­sty, kteří v padesátých letech našim lidem podniky, půdu a byty znárodňova­li, s jejich neomarxist­ickými vnuky, kteří ji chtějí takzvaně „demokratiz­ovat“.

To oni, nikoli privatizát­oři let 1991–2005, se v přímém přenosu a za hlasitého mlčení náměstí, na kterých dnes sami demonstruj­í, dopouštějí nových a nebezpečný­ch „excesů, chyb i zločinů“. Pokud k tomu budeme mlčet i my, budeme muset následky jejich hlasování i jejich mlčení znovu bolestně řešit a odstraňova­t.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia