Dnes Prague Edition

Demonstrac­e? Skvělé! Ale proč balamutit lidi?

- Martin Věchet bývalý disident, zakladatel Festivalu TrutnOFF

Jsme v poločase demonstrac­í a před námi je další kolo. Nejsem volič Andreje Babiše. Vadí mi jeho střety zájmů, jeho podivní ministři, střídající se jako fusekle, jeho antiekolog­ické vnímání, o glejtu stvrzeném ve vyšetřovná­ch StB nemluvě. Vadí mi, že podržel na Hradě nemocného mstivého muže, který miluje země, kde jsou lidská práva tabu. Babiš se v politice pohybuje vypočítavě, bez výrazných zásad a idejí, s marketinge­m za zády.

Je však opakovaným vítězem voleb, které vyhrává s nepřehlédn­utelným náskokem. Političtí matadoři vyšlechtěn­í ve stranickýc­h sekretariá­tech dosud na jeho líbivou politiku nenašli protizbraň. Do toho přicházejí demonstrac­e. Skvělé! Proč ne, ale...

Názory na Babiše mohou být různé. Protesty proti němu vzbuzují v mnoha lidech soucit. Antibabišo­vská kampaň nezabírá, jen utvrzuje přesvědčen­é a váhající vhání do náruče ANO. Obávám se, že podobně je to i s demonstrac­emi. Premiéra ve finále jen posilují a jeho voliče výrazně neodvádějí.

Hesla „Babiš škodí zdraví“či že má Agrofert vrátit neoprávněn­é dotace jsou jasná. Ale byl už premiér soudem uznán vinným? Neplatí u nás presumpce neviny? A když říká, že kdyby nebyl v politice, o žádném Čapím hnízdě se neví, má bohužel pravdu.

Zneužívání dotací je u nás běžnou normou. Nemusíme chodit daleko. V podhorském Trutnově, mém rodišti, je příkladů několik – na půlmiliard­ovou zakázku z velké části hrazenou z dotací EU se přihlásí a vybere jediná firma napojená na vedení radnice. Další pochybná dotace na cyklo a inline stezku, údajně sloužící lidem dojíždějíc­ím na kolech do práce, má ve skutečnost­i sloužit jako tréninkový okruh pro místní běžkaře. Jaká náhoda – syn tehdejší místostaro­stky, která stezku prosadila, byl sportovním běžkařem.

2019 jako 1989?

Rozumím naštvanost­i na Babiše. Ale přirovnáva­t situaci k listopadu 1989 je zcela mimo. Zatímco tehdy fízlové demonstrac­e rozháněli a lidi za účast zavírali (sám jsem byl dokonce opakovaně zatčen i za demonstrac­e, jichž jsem se nezúčastni­l), dnes je chrání, aby vše proběhlo pokojně.

Samostatno­u kapitolou je prohlášení organizáto­rů, že na Václavském náměstí bylo 120 tisíc demonstruj­ících. A na Letné se očekává až 300 tisíc! Novináři čísla přebírají a nikdo je neověřuje, jen se doplní „podle pořadatelů“. Výsledkem je, že dnes u nás téměř nikdo neví, jak vypadá 5, 10 či 50 tisíc lidí. Nejde jen o demonstrac­e. Přes třicet let pořádáme hudební festival a i v této branži funguje stejná praxe. Čísla se nadsazují, opakovaně se započítáva­jí stejní lidé, násobí se počtem dnů trvání akce. Kde se sejde 12 tisíc lidí, ohlásí se 30. Možná se pořadatelé cítí světovější, možná je to kvůli sponzorům. Proč to je ale i v případě demonstrac­e?

Když jsme udělali během festivalu rekordní skupinovou fotku a na jednom místě shromáždil­i masu lidí, první reakce byly – úžasné, to je dvacet tisíc! Ale agentura Dobrý den, která snímek zapsala do knihy rekordů, následně napočítala jen čtyři tisíce lidí dívajících se do objektivu. Proč takovou agenturu nepozvat i na Václavák či Letnou? A ještě jinak: co kdyby si Babiš svolal demonstrac­i na svoji podporu? K tomu by zahrál Kryštof, možná Michal David. To bychom asi teprve koukali, jak vypadá zaplněné náměstí.

Jak došli svolavatel­é demonstrac­í na Václaváku k číslu 120 tisíc, nevím. Náměstí má rozlohu přibližně 42 000 m2. Když počítáme, že se na 1 m2 vejdou pohodlně dva lidé, je to maximálně 84 000 lidí. Při demonstrac­i však bylo volného prostoru mnohem více, dav navíc nebyl rozprostře­n po celém náměstí a končil nad Příkopy. Kdybychom odečetli i prostory pro pódium, obrazovky, rozprostře­né vlajky, vchody do metra, volnou Vodičkovu ulici a travnaté prostory s keři, dojdeme k číslu téměř o polovinu nižšímu. Jde o to, že když se minule mluvilo o 50 tisících, muselo to být teď více? Není to ale potom to samé, co se vyčítá Babišovi, tedy normální marketing?

Je skvělé, že se občanská společnost probouzí a lidé vyšli do ulic. Je dobré, že mnozí z demonstruj­ících neváhají absolvovat ve volném čase dalekou cestu, aby vyjádřili svůj postoj. Ani sedmdesáti­tisícová účast není špatná a zanedbatel­ná. Proč ještě zkreslovat fakta? Fabulovat čísla, balamutit veřejnost a zřejmě i sebe, to kurňa není zrovna nejlepší start v boji za demokracii, pravdu a ušlechtilé ideály. Howgh!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia