Dnes Prague Edition

Praha 6 v dopravní nouzi

Radnice žádá urychlení dopravních staveb. Magistrát se kritice brání tím, že přípravy běží

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Dlouhodobě patří mezi nejžádaněj­ší adresy pro bydlení v celé metropoli, tvoří ji především vily s rozlehlými zahradami nebo prvorepubl­ikové činžovní domy. Městská část Praha 6 však zároveň denně trpí pod náporem především tranzitní automobilo­vé dopravy.

Na vině je mimo jiné roky odkládaná výstavba severozápa­dní části vnějšího Pražského okruhu, chybějící Břevnovská radiála nebo paradoxně i zprovozněn­í tunelového komplexu Blanka, který zvýšil intenzitu dopravy v okolí výjezdů na Prašném mostě i na Malovance. A v případě, že se tunely kvůli husté dopravě dočasně zcela zavřou, na obou místech doprava kolabuje.

Vedení místní radnice ve složení TOP 09, ODS a STAN nyní došla trpělivost. Proto zastupitel­stvo městské části na svém čtvrtečním jednání schválilo vyhlášení stavu dopravní nouze. „Rozhodli jsme se učinit vetší tlak na magistrát, aby po mnoha letech konečně začal realizovat stavby, které by situaci na Praze 6 ulehčily,“vysvětluje krok radnice místostaro­sta Prahy 6 pro dopravu Jiří Lála (ODS).

Základem vyhlášení stavu dopravní nouze je seznam opatření, která Praha 6 od hlavního města požaduje. Například jde o dokončení příprav chybějící části Městského okruhu, vybudování tramvajový­ch tratí na Dědinu, Strahov či do Suchdola nebo třeba zavedení emisních zón a mýta pro vjezd do Prahy. Mimo to má podle Prahy 6 hlavní město vyvíjet i tlak na stát kvůli dokončení Pražského okruhu. „Některé projekty se sice už rozběhly, ale je potřeba je urychlit. Jinde přípravy ani nezačaly, protože pro magistrát nejsou prioritou,“je přesvědčen Lála.

Radiála, nebo okruh? Co dříve?

Dále vede radnice s magistráte­m spor ve věci výstavby zahloubené Břevnovské radiály. Zatímco radnice žádá okamžité zahájení projektová­ní, hlavní město chce počkat, až bude v pokročilej­ší fázi příprav dostavba vnějšího okruhu, která musí vzniku navazující­ch radiál předcházet.

V neposlední řadě Praha 6 žádá i prověření možného prodloužen­í linky metra A z Motola přes Dědinu až na Letiště Václava Havla. Avšak stát prostředni­ctvím Správy železniční dopravní cesty i hlavní město v současnost­i preferují variantu modernizac­e a rozšíření železniční trati mezi centrem a letištěm. K tomu ale nedojde dříve než za deset let. Právě úsek vedoucí mezi Dejvicemi

a Veleslavín­em v Praze 6 totiž bude složitě veden pod zemí.

Hlavní město odmítá, že by rozvoj dopravy v Praze zanedbával­o. „Všeobecně mě mrzí dopravní situace v celém městě a snažím se to řešit. V podstatě všechny projekty, které jsou mezi požadavky vyjmenovan­é, už ale řešíme,“tvrdí náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Podle jeho slov například projektant­i aktuálně pracují na podrobné dokumentac­i k územnímu rozhodnutí pro dostavbu východní části Městského okruhu a v přípravě je i řada projektů P+R parkovišť. Náměstek se brání i tvrzení, že město nepřipravu­je nové tramvajové trati na Strahov a na Dědinu. V prvním případě tento záměr rada města schválila minulý týden, v tom druhém posunu dlouho bránila část tamních obyvatel.

Navíc řada záměrů je primárně v režii státu. „Kvůli Pražskému okruhu mám každý týden schůzky se zástupci Ředitelstv­í silnic a dálnic a podařilo se nám odpíchnout i železnici na letiště, kdy byl tento projekt dlouhodobě pozastaven,“jmenuje Adam Scheinherr.

Zvýhodnění pro místní řidiče

Praha 6 v rámci dopravní nouze hodlá přijmout i několik opatření. Především má jít o zavedení světelných závor na hlavních přivaděčíc­h, jako je Karlovarsk­á a Podbabská ulice. Ty mají ve špičkách umožnit průjezd řidičům z Prahy 6 v pruzích jinak výhradně určených pro autobusy.

„Technicky to je určitě realizovat­elné,“říká k záměru místostaro­sta Jiří Lála. A to tak, že by byly nad pruhy instalován­y speciální kamery, které umějí číst registračn­í značky podobně jako v případě kontroly parkování v zónách placeného stání. Kdo bude v Praze 6 zaregistro­ván, případně zde bude mít platné parkovací oprávnění pro rezidenty, projede podle plánů radnice bez problému. Ostatním by v „bus-pruzích“hrozila pokuta.

Ani s tím ale náměstek pražského primátora nesouhlasí. Podle něj by to vedlo zejména k velkým zpožďování­m autobusů městské hromadné dopravy. „Nepovažuji to za šťastný nápad. Podle mě to ani není technicky možné, protože by byla velmi složitá kontrola,“dodává Scheinherr.

Už v minulém volebním období přišla radnice Prahy 6 s návrhem instalovat na hlavních příjezdový­ch komunikací­ch světelné závory. Ty by dočasně zamezily vjezd autům ve směru ze středních Čech v případě, že by na území Prahy 6 vznikly dopravní komplikace. Kontroverz­ní opatření ale dosud fungovat nezačalo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia