Dnes Prague Edition

Linka 119 na letiště posiluje

-

VELESLAVÍN, RUZYNĚ Na Letiště Václava Havla jezdí ode dneška ze stanice metra A Nádraží Veleslavín o víkendech vždy dva autobusy linky 119 za sebou. Ve směru z letiště je zároveň interval 7,5 minuty zkrácen na polovinu.

Autobusy budou v tomto režimu jezdit vždy od 9.00 do 20.00, a to do 15. září. Důvodem zdvojení kapacity je skutečnost, že spoje bývají přeplněné. „Počet leteckých cestujícíc­h, včetně těch, kteří se pro cestu z letiště do centra Prahy rozhodnou využít veřejnou dopravu, stále stoupá a již nyní navazujeme po celý týden na každé metro jeden kloubový autobus. Při delších intervalec­h metra o víkendech však i toto přestává stačit. Proto zde v hlavní sezoně nasadíme autobusy dva, jejichž celková kapacita je asi 200 lidí,“uvedl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha sobě).

Dvacet tisíc cestujícíc­h denně

Linkou 119 jezdí každý den na letiště i z letiště asi 20 tisíc cestujícíc­h. Často mají navíc objemná zavazadla. „Proto je potřeba počítat i s kapacitní rezervou pro pohodlné a důstojné cestování do doby, než bude vybudováno plnohodnot­né kolejové spojení,“uvedl ředitel organizace Ropid Petr Tomčík.

Dopravní podnik (DPP) chystá výběrové řízení na nákup dvaceti nových velkokapac­itních autobusů na linku 119. „Chceme oslovit co nejširší spektrum výrobců velkokapac­itních autobusů v Evropě i mimo ni, abychom dostali nejlepší produkt za nejvýhodně­jší cenu. Budeme poptávat nejenom autobusy na dieselový pohon, ale i vozy na pohon hybridní,“uvedl generální ředitel DPP Petr Witowski. Tendr bude vypsán v srpnu a vítěze chce DPP vybrat na podzim. První cestující se jimi svezou v polovině roku 2020.

Kromě linky 119 k metru Nádraží Veleslavín jezdí z letiště také linka 100 k metru Zličín a 191 ve směru Petřiny a Anděl. Od hlavního nádraží jezdí linka AE. V noci zajišťuje dopravu do centra linka 910 v intervalu 20 až 30 minut. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia