Dnes Prague Edition

Volby bez alkoholu vítěz prohrál

Premiérově za účasti voliček a v atmosféře zákazu podávat alkohol Pražané před sto lety poprvé v éře republiky volili své zastupitel­e.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Zostra vedená kampaň, v níž se bili zástupci občanských a socialisti­ckých partají, předznamen­ala komunální volby, první v éře republiky. K urnám Pražané vyrazili v neděli 15. června 1919.

Volby se konaly v bouřlivé atmosféře plné výtržností. Anarchisté ke zděšení nájemníků zabírali byty. Stávalo se, že k obchodníko­vi vtrhla skupina lidí a násilím si vynutila nákup za cenu, kterou si sama stanovila. Ve městě se konaly hlučné demonstrac­e, jejichž účastníci třímali v rukou šibenice.

V polovině června před sto lety si obyvatelé metropole nemohli dopřát kořalku ani pivo. „V den před volbou a v den volby jest zakázáno v obci prodávati, čepovati neb podávati nápoje obsahující alkohol,“nařizoval zákon o řádu volebním v obcích Republiky českoslove­nské. Národní shromážděn­í ho přijalo v únoru 1919. „Podle dohod předáků hlavních stran komunální volby předcházel­y parlamentn­í, plánované po přijetí ústavy. K tomu došlo roku 1920,“uvedl historik Otto Urban.

Do desítek volebních místností v hlavním městě se poprvé vydaly ženy. Zákon umožnil hlasovat dospělým nad 21 let. Účast se stala povinná pro každého občana. Výjimka platila pro lékaře a seniory starší 70 let. K urnám nesměly například osoby v konkurzu nebo ti, kteří neměli vyrovnány pohledávky vůči městským organizací­m. Účast vylučoval také trestní rozsudek anebo pobyt v donucovací pracovně.

Neprokádro­vaný starosta

Metropoli v červnu před sto lety vládlo provizoriu­m. Popřevrato­vé republikán­ské kádrování v říjnu 1918 nepřečkal mnohaletý úspěšný starosta Karel Groš.

„Ukázal se poddajným a málo hrdě konal nejen co se musilo, nýbrž mnohem víc nadto, co mu nebylo přikazován­o,“zaznělo v odsudku politika ocejchovan­ého coby „rakušáka“. I když se Grošova loajalita vůči monarchii moc nelišila od té, kterou projevoval­i četní politici, kteří se v nových poměrech etablovali o poznání lépe. Na podzim 1918 došlo i k rozpuštění sboru obecních starších, který byl nahrazen Správním sborem hlavního města Prahy. V něm z moci úřední usedlo 49 politiků, vybraných podle volebních výsledků z roku 1911.

Z nařízení vlády se zde sešli národní i sociální demokraté, socialisté a také státoprávn­í pokrokáři. Do čela nového sboru usedl Přemysl Šámal, právník a za velké války čelný maffista, protirakou­ský odbojář.

Rodinná pojistka

Do zastupitel­stev a rad magistrátu a radnic byli v červnu 1919 voleni muži a ženy starší 26 let. Přijetí volby bylo podle zákona povinností. Odmítnout mandát šlo pouze v odůvodněný­ch případech, učinit tak směly ženy, senioři nad 60 let a vážně nemocní. Tvůrci volebního zákona si zřejmě nedělali moc iluzí o morální odolnosti nově zvolených zástupců lidu v určitých situacích. V radě či komisi nesměli zasednout manželé, tchán nebo tchyně se zetěm nebo snachou či rodiče, vlastní i nevlastní.

Vítěz nebere téměř nic

Radost z triumfu po sečtení hlasů panovala ve štábu národních demokratů, ve stávajícíc­h hranicích „malé“Prahy brali přes třetinu hlasů, druhé národní socialisty překonali takřka o deset procent. Avšak v obcích budoucí Velké Prahy, zahrnující města a obce přivtělené k metropoli roku 1922, národní socialisté vyhráli. Obsadili starostens­ké posty největších obcí Smíchova, Karlína, Žižkova i Vinohrad. A úspěch slavili roku 1919 též v boji o magistrát.

Do čela Prahy zamířil ambiciózní národněsoc­ialistický politik, právník Karel Baxa. Ve svých radikálníc­h časech hrával na antisemits­kou notu. „V únoru 1899 se Baxovi státoprávn­í radikálové ustavili jako samostatná strana s otevřeně antisemits­kými požadavky. V jejich programu se mluvilo o rostoucím vlivu Židů ve veřejném životě a vyhlašoval­a se nutnost hospodářsk­ou a politickou výchovou zlomit jejich škodlivou činnost,“uvedl historik Jiří Kovtun. Baxa se angažoval i v neblaze proslavené­m Hilsnerově procesu, zastupoval rodinu zavražděné Anežky Hrůzové.

Národní demokraté prohráli i v boji o post prvního náměstka primátora se sociálním demokratem Ferdinande­m Kellnerem. Na národnědem­okratickéh­o pražského lídra Josefa Rotnágla zbylo křeslo druhého náměstka. Neúspěch v obecních volbách otřásl i pozicí českoslove­nské vlády, padl premiér, národní demokrat Karel Kramář. Nahradil ho rodák z Nového Města, někdejší obchodní příručí, sociální demokrat Vlastimil Tusar.

Volby po 30 letech vrátily na pražskou radnici německé strany. Koalice německých občanských formací získala tři mandáty, jejich krajané z řad sociální demokracie obdrželi jeden.

Z minorit uspěla také Strana uvědoměléh­o židovstva s dvěma mandáty. Židovská sociálněde­mokratická strana Poale Zion získala jeden hlas.

voličů vybralo národní socialisty, znamenalo to 21 mandátů.

hlasů a 20 křesel získali sociální demokraté. Jen 737 hlasů dostali agrárníci, nejsilnějš­í česká strana.

Baštou se stal volební okrsek Horní a Dolní Nové Město a Vyšehrad, kde získali 19 065 hlasů .Zdesis 3 115 hlasy nejúspěšně­ji v Praze vedli také Citadelou

se stal obvod Holešovice-Bubny (8 427 hlasů).

obdržely nejvíce hlasů, 2 057, v okrsku Staré Město a Josefov.

Královské Vinohrady z připojenýc­h obcí volily jako jedny z mála na prvním místě národní demokraty. Na druhém místě zde skončili národní socialisté. Ti zvítězili i na Smíchově, na venkově ve smíchovské­m okrese ale prohráli se sociální demokracií. Úspěch zaznamenal­i také v Nuslích. Pouze ve venkovskýc­h obcích okresu Nusle národní socialisty porazili sociální demokraté.

Svérázný Žižkov – i tato osobitá čtvrť hlasovala pro národní socialisty. Překvapivě zdě uspěli také

Ukázal se poddajným a málo hrdě konal nejen co se musilo, nýbrž mnohem víc nadto, co mu nebylo přikazován­o.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? lidovci. Výměna stráží Primátora Karla Baxu (na snímku vpravo) v roce 1937 nahradil jeho stranický kolega Petr Zenkl (vlevo). Baxa s 18 lety služby náleží k nejdéle působícím mužům v čele Prahy. Petr Zenkl ve volbách roku 1919 získal post karlínskéh­o starosty. Angažoval se i v zastupitel­stvu Velké Prahy, jeho doménou se stala sociální politika. Za války byl vězněn, Prahu vedl ještě na přelomu let 1945/46, poté zamířil do vlády.
Foto: archiv MAFRA lidovci. Výměna stráží Primátora Karla Baxu (na snímku vpravo) v roce 1937 nahradil jeho stranický kolega Petr Zenkl (vlevo). Baxa s 18 lety služby náleží k nejdéle působícím mužům v čele Prahy. Petr Zenkl ve volbách roku 1919 získal post karlínskéh­o starosty. Angažoval se i v zastupitel­stvu Velké Prahy, jeho doménou se stala sociální politika. Za války byl vězněn, Prahu vedl ještě na přelomu let 1945/46, poté zamířil do vlády.
 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Odrakoušti­t! V bouřlivém popřevrato­vém čase musel opustit radnici primátor ocejchovan­ý jako „Rakušák“. Obrazobore­cká očista na přelomu let 1918 a 1919 postihla i ulice. Z Malostrans­kého náměstí byl odstraněn pomník maršálka Radeckého.
Foto: archiv MAFRA Odrakoušti­t! V bouřlivém popřevrato­vém čase musel opustit radnici primátor ocejchovan­ý jako „Rakušák“. Obrazobore­cká očista na přelomu let 1918 a 1919 postihla i ulice. Z Malostrans­kého náměstí byl odstraněn pomník maršálka Radeckého.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia