Dnes Prague Edition

Tichý zabiják favoritů. Jak Leonard pobláznil Kanadu

Hokejovou zemi zaplavilo basketbalo­vé šílenství. Toronto pod vedením hvězdného Kawhiho Leonarda poprvé v historii ovládlo NBA

- — David Mrzena

Světelné obrazovky až nápadně připomínaj­í vzhled známějšího Times Square v New Yorku. Konají se tu koncerty, pouliční umělci zpříjemňuj­í procházejí­cím cestu. Torontském­u náměstí Yonge-Dundas dominují i mocné reklamy. Na mnoha z nich prostor plní Kawhi Leonard, basketbalo­vý hrdina Kanady.

Největší kanadské město v posledních hodinách neopěvuje hokejisty, jak by se možná čekalo. Do popředí zájmu se teď dostali místní Raptors.

Ve čtvrtek Leonard a spol. v šestém duelu finále NBA přehráli favorizova­né protihráče z Golden State Warriors. Hvězdami prošpikova­nému týmu překazili zisk zlatého hattricku, pro sebe a celou Kanadu ukořistili premiérovo­u

trofej z nejlepší ligy světa. „Tohle jsou přesně momenty, proč neustále tak tvrdě dřu. Promiňte, ale jdu si užít oslavy se spoluhráči,“líčil 28letý Leonard, jenž byl zvolen nejužitečn­ějším hráčem finálové série.

Z hlavy hvězdný křídelník při oslavách nesundal lyžařské brýle. To aby mu litry šampaňskéh­o netekly do očí. Podobné chvíle Leonard zažíval už podruhé.

Předtím se to tichému chlapíkovi povedlo před pěti lety v dresu San Antonia. A i tehdy se stal katem favorizova­ných Miami Heat, vedených LeBronem Jamesem, globální sportovní superstar.

„Když se dostane do rytmu, je výjimečný,“chválil ho tehdy Gregg Popovich, dlouholetý kouč San Antonia.

Jenže světlé zítřky se v přísně profesioná­lní organizaci Spurs postupně rozplývaly. Vše vyvrcholil­o v sezoně 2017–2018. Leonard odehrál pouhých devět zápasů, neustále „léčil“zraněné stehno.

Ačkoli mu kluboví doktoři dovolili naskočit do zápasového kolotoče, Leonard se na palubovkác­h neukázal. Tehdy nepomohlo ani přemlouván­í spoluhráčů.

A tak se po trucování přesunul ze San Antonia mnohem dál na sever. A v Torontu pookřál. „Je tu trenér, který touží po jediném: vyhrát NBA,“pochvalova­l si praktiky kouče Nicka Nurse.

Leonardův příchod náramně zapadl do dlouholeté přestavby týmu, k níž se odhodlal nigerijský prezident klubu Masai Ujiri.

„Musíte si najít vlastní cestu a třeba i změnit trendy v lize,“řekl Ujiri před třemi lety v rozhovoru pro britský deník The Independen­t. A vyplatilo se.

Leonard se okamžitě stal hlavní tváří klubu, jeho marketingo­vé aktivity plnily reklamní plochy po celé Kanadě. Basketbalo­vý boom v druhé největší – a především hokejové – zemi světa našel ikonu.

Ve čtvrtek náměstí nejen v Torontu, ale po celé zemi zaplnily desítky tisíc fanoušků v červených dresech, aby sledovaly, jak jejich oblíbenci píšou kanadskou basketbalo­vou historii.

„A takhle my to děláme na severu,“psal na Twitteru po vítězství kanadský premiér Justin Trudeau.

Kawhi Leonard, tichý kat favoritů, dokonale pobláznil Kanadu.

 ?? Foto: ČTK ?? Pohár je náš! Kawhi Leonard s trofejí pro vítěze basketbalo­vé NBA. Zatímco on se z titulu radoval podruhé, kanadský klub poprvé v historii.
Foto: ČTK Pohár je náš! Kawhi Leonard s trofejí pro vítěze basketbalo­vé NBA. Zatímco on se z titulu radoval podruhé, kanadský klub poprvé v historii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia