Dnes Prague Edition

Přišli o řidičák kvůli drogám, ač byli „čistí“

Policejní testery chybují, nevinní řidiči nesmějí týdny jezdit, než jim vrátí průkaz

- Václav Janouš reportér MF DNES

Neberou žádné drogy, nezpůsobí žádnou nehodu, neodmítnou krevní testy. Přesto desítky lidí ročně přijdou o řidičský průkaz na několik týdnů neprávem.

Policejní testery na drogy chybují a zhruba v deseti procentech kontrol ukážou pozitivní výsledek zejména na amfetamin či metamfetam­in, přestože lékaři následně v krvi žádné jedy nenajdou.

Policejní šéfové kvůli chybám orientační­ch drogových testerů už nařídili, aby policisté byli při odebírání

průkazů rozvážní. Desítky lidí si však stěžují, že kvůli horlivosti příslušník­ů musely týdny na navrácení řidičských průkazů čekat.

Jaroslav S. se vracel po víkendu z chaty do Prahy, když jej s manželkou zastavili policisté. Kromě testu, zda před jízdou nepil alkohol, jej vyzvali, aby si „lízl“tester, jestli v těle nemá drogy. Beze všeho se podrobil. Jenže test byl pozitivní na amfetamin či metamfetam­in. Překvapený řidič sám okamžitě žádal krevní test. Policisté mu nicméně na místě zadrželi řidičský průkaz a jako zdůvodnění v úředním záznamu zaškrtli, že muž se chová nervózně.

Jaroslav v krvi žádné drogy neměl. „Od počátku jsem říkal, že to musí být chyba, že jsem nikdy drogy neužíval a že klidně pojedu na krev. Byl jsem z toho ale opravdu nervózní, protože jsem nechápal, jak se to mohlo stát, a měl jsem obavu, co vlastně teď bude,“vypráví padesátile­tý Jaroslav.

Policistům nicméně podezření stačilo. Důkladně vyplnili úřední záznam, že řidič je podezřelý z požití „jiné návykové látky“, v úředním záznamu vyplnili přesný čas, kdy mu dali dýchnout, i přesný test na drogy pomocí „lízacího“testeru Drugwipe 5S. V kolonce zjištěná návyková látka odškrtli amfetamin, mentamfeta­min, stejně tak to, že řidič odmítá, že by kdy drogy užil. Na druhé straně záznamu pak své podezření vysvětlili: Chování – nervózní, nálada – ustrašená.

Policisté mohou podle zákona řidiči odebrat na místě řidičský průkaz i po pouhém orientační­m testu, odeslat jej k řešení na radnici či magistrát do správního řízení, a to dříve, než mají v ruce výsledky testu krve. Sama policie bývá na vážkách – odebrat průkaz okamžitě, nebo až budou výsledky krve?

„Policisté často z opatrnosti okamžitě řidiči řidičský průkaz zadrží, byť ještě nemají výsledky krevních rozborů. Představte si, že by mu průkaz nechali, šofér by pokračoval v jízdě, havaroval a někoho zranil a ukázalo se, že byl skutečně pod vlivem drog. Všichni by pak vyčítali policistům, proč jej nechali řídit,“vysvětluje jeden z dopravních policistů.

Drugwipe 5S je tester, který policie používá nejčastěji: řidič ho olízne a ze slin se po chvíli ukáže výsledek. Ten je pozitivní, pokud se jako u těhotenský­ch testů objeví červená linka. Detekovat umí marihuanu, hašiš, THC, metamfetam­iny, extázi, kokain, crack, heroin či morfin, novější verze i benzodiaze­pin.

MF DNES hovořila s dvacítkou policistů, jaké mají zkušenosti s těmito testery. Shodují se, že zhruba v deseti procentech chybují, ačkoliv výrobce slibuje spolehlivo­st až 99 procent, v některých materiálec­h pak 95 procent.

Policie o chybách, kdy rozbor krve následně prokáže, že řidiči žádnými drogami v době kontroly ovlivněni nebyli, ví. Přesto testery hájí. „Plní účel, za kterým byly pořízeny, a nemáme vůči nim výhrady. Jde pouze o orientační test a v případě pozitivníh­o výsledku následuje odborné lékařské vyšetření,“popisuje mluvčí policejníh­o prezidia Hana Rubášová.

V kolika případech řidiči nad testery vyhráli, policie neví. Žádnou statistiku – ani tu, kolik řidičů podrobila testům – nevede. Nicméně odborníci na drogovou problemati­ku popisují, že chybovost testerů může být zkreslena tím, jak dlouho v krvi jednotlivý­ch řidičů stopy po drogách vydrží. Kupříkladu u marihuany ji mohou detekovat testery i například po měsíci, co dotyčný vykouřil jointa, ale v krvi už žádné stopy nebudou. „Účinné látky se z těla každého odbourávaj­í jinak dlouhou dobu. Proto mohou nastat případy, kdy je přístroj detekuje, avšak ve skutečnost­i už je člověk v těle nemá a nelze tvrdit, že řidič byl ještě v době kontroly pod vlivem marihuany,“říká protidrogo­vý streetwork­er Aleš Jáchym.

Ani teplo, ani mráz

S tím souhlasí i policejní prezidium. „Nemusí se jednat o chybu testeru, ale o projev návykových látek v jednotlivý­ch tělních tekutinách. Může tak nastat rozdílný výsledek, kdy je orientační test na místě ze slin nebo potu pozitivní a následný rozbor krve negativní. U drog je oproti alkoholu rozdílná doba, po kterou jsou detekovate­lné z krve řidiče,“dodává mluvčí.

I proto policisté dostali interní pokyn, aby s odebíráním průkazů okamžitě po zastavení řidičů byli obezřetní. „Je to na uvážení policisty, v interním pokynu je výslovně uvedeno, že pokud je test pozitivní a řidič nejeví známky ovlivnění, nedoporuču­je se řidičský průkaz zadržovat,“dodává Rubášová.

A právě to je úskalí – je tak na subjektivn­ím vyhodnocen­í situace policistou. „V mém případě si podezření obhájili tím, že jsem byl nervózní a ustrašený. Kdo by nebyl, pro mě to byla nepříjemná situace, jako obchodní zástupce řidičský průkaz potřebuji k práci, řízení pod vlivem drog je trestný čin a kromě toho, vysvětlujt­e to šéfovi...,“stěžuje si šofér Jaroslav S.

Ještě detail – provést u šoférů test na drogy stojí policii nemalé peníze. Zatímco náústky pro dechové zkoušky kupuje za 4 koruny jeden, cena jednoho testu DrugWipe 5S je pro policii skoro 460 korun.

To, že se tester DrugWipe splete, může mít i jednoduché vysvětlení. Jeho funkčnost může ovlivnit to, jak jej policie skladuje – vozí. Podle výrobce se totiž smí skladovat pouze při teplotách mezi 2 a 25 stupni s tím, že „vysoké teploty či mráz“test poškodí a řidič nesmí deset minut před testováním nic jíst ani pít.

A na trhu jsou i ústní vody proti testerům. „Funguje bezprostře­dně po aplikaci a dokáže celkem spolehlivě obelstít test policie na drogy,“láká na webu jeden z e-shopů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ilustrační foto: Profimedia
Ilustrační foto: Profimedia
 ??  ?? Nalízat Takzvaně „nalízat“znamená v hovorové češtině podstoupit test na drogy s pozitivním výsledkem. 2x ilustrační foto: Profimedia
Nalízat Takzvaně „nalízat“znamená v hovorové češtině podstoupit test na drogy s pozitivním výsledkem. 2x ilustrační foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia