Dnes Prague Edition

Sčítání škod po bouřkách. Voda ve sklepech i potopená loď

-

PRAHA „Než vypadla elektřina, městská meteostani­ce ukazovala přes padesát litrů na metr čtvereční, ale jsou místa ve městě, kde to bylo víc,“popisoval sobotní průtrž ve středočesk­ých Čelákovicí­ch jejich starosta Josef Pátek s tím, že takovou bouřku dlouho nepamatuje. Voda ve městě zaplavila například viadukt nedaleko nádraží a možná se dá mluvit o štěstí, že živel nenapáchal větší škody.

To na přehradě Slapy se během bouřky převrátila a potopila loď. Cestovali v ní tři lidé, kteří doplavali na břeh. V Táboře u břehu Lužnice zase policisté vyzývali tamní obyvatele k evakuaci. Ze svahu se vlivem deště sesunula půda, kterou musela odklízet těžká technika. Mimo jiné hlína zavalila jeden automobil. V Milovicích na Nymbursku byl pak kvůli počasí přerušen hudební festival Votvírák.

„Výstraha nám vyšla,“konstatova­l včera meteorolog Štefan Handžák. Poukázal tak na varování, které před víkendem vydal Český hydrometeo­rologický ústav a které se vyplnilo takřka do puntíku.

Vlna bouřek přes naše území postupoval­a od jihozápadu. Nejsilnějš­í byly severozápa­dně od Prahy a na Orlickoúst­ecku, kde spadlo 50 až 60 milimetrů vody.

Pro představu meteorolog­ové dodávají, že milimetr srážek se rovná jednomu litru vody. Takže ve zmíněných dvou lokalitách, tedy na severozápa­dě Prahy a Orlickoúst­ecku, spadlo na jednom metru čtverečním až šedesát litrů.

I když mnohde spadlo o něco méně srážek, zdaleka to neznamenal­o, že by situace byla výrazně klidnější. Tak třeba na Pelhřimovs­ku se k dešti přidaly kroupy a přímo v Pelhřimově byl v sobotu odpoledne kvůli dešti neprůjezdn­ý hlavní tah městem.

V Královéhra­deckém kraji bylo nejvíce zasaženo Náchodsko, Královéhra­decko a Trutnovsko. Hasiči jen do nedělního rána napočítali třiasedmde­sát výjezdů – například čerpali vodu ze sklepů v pěti vesnicích v okolí Police nad Metují. Velké kroupy, které zde padaly, zůstávaly ležet v příkopech v celých vrstvách ještě v neděli dopoledne.

V Broumově déšť smetl areál dětského hřiště, kde se zrovna konal festival Broumovská kytara a měly zde vystoupit například známé kapely Vypsaná fixa a Gaia Mesiah. Kvůli bezpečnost­i návštěvník­ů hasiči areál vyklidili. Přímo v Polici se z fotbalovéh­o hřiště stal během několika minut rybník.

Přišlo to znovu

Včera se bouřky přesunuly hlavně na východ republiky. „Máme zatopené sklepy, prodejny a sklady a časté žádosti o čerpání vody,“hlásil včera mluvčí olomouckýc­h hasičů Zdeněk Hošák. Krajem se přitom lijáky přehnaly už v noci ze čtvrtka na pátek.

„Naštěstí nám voda tentokrát neskončila v domácnoste­ch, ale stejně nám skončila opět na cestě,“líčil starosta obce Tvorovice na Prostějovs­ku Jiří Petrovský. „Už jsme ale byli připravení, domácnosti měly pytle s pískem,“poznamenal.

Voda podle něj přišla z úplně stejného pole jako ve čtvrtek. A přinesla několikace­ntimetrovo­u vrstvu hlíny a kamení, kterou museli odklidit.

„Půda je stále více nacucaná, a pokud přijde další déšť, nevím, jak to dopadne,“dodal.

Podle předpovědi meteorolog­ů by si Česko mohlo od bouřek a přívalovýc­h dešťů na několik dnů odpočinout. Dnes se očekávají ojedinělé přeháňky jen na východě Moravy. Další přeháňky nebo bouřky by se mohly objevit ve středu, kdy se denní teploty začnou vracet k tropickým hodnotám. „Středeční nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 26 do 30 stupňů,“uvedl meteorolog Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu Štefan Handžák. Ve čtvrtek by pak mělo být zpočátku jen polojasno, během dne oblačno a místy přeháňky a bouřky s teplotami do 32 stupňů. V noci na pátek by počasí měla ovlivňovat zvlněná studená fronta s přeháňkami a bouřkami. (voj, reg. red, čtk)

 ?? Foto: D. Peltrán, MAFRA ?? Hlína V Táboře déšť utrhl svah, zemina zavalila zaparkovan­é auto. Nastoupit musela těžká technika, aby odstranila škody.
Foto: D. Peltrán, MAFRA Hlína V Táboře déšť utrhl svah, zemina zavalila zaparkovan­é auto. Nastoupit musela těžká technika, aby odstranila škody.
 ?? Foto: M. Sváček, MAFRA ?? Tropy Bouřkám předcházel­a tropická vedra.
Foto: M. Sváček, MAFRA Tropy Bouřkám předcházel­a tropická vedra.
 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Blesk Takto vypadala bouřka na Jihlavsku.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Blesk Takto vypadala bouřka na Jihlavsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia