Dnes Prague Edition

Je libo suvenýr z Černobylu?

Suvenýry z Černobylu? Díky minisérii HBO obchod s „retro předměty“ze SSSR jen kvete.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

KYJEV Chtěli byste si doma měřit radioaktiv­itu pravým sovětským dozimetrem z doby Černobylu? Nikdy to nebylo snazší.

Populární minisérie televizní stanice HBO o jedné z největších katastrof na Zemi, havárii v ukrajinské jaderné elektrárně Černobyl, rozvířila vášně v Rusku i v zahraničí, posílila turismus v oblasti a nově rozjela i úspěšný byznys na internetu. Stačí se podívat na americkou onlinovou aukční síň e-Bay nebo internetov­ý obchod Amazon. Fanoušci a vášniví sběratelé si tu mohou pořídit za řádově stovky až desítky tisíc korun předměty spojené s havárií nebo Sovětským svazem 80. let.

Kromě dozimetrů, výročních medailí či plynových masek se na internetu objevila například i grafitová kostka údajně z černobylsk­ého jaderného reaktoru.

Nejvíce se na e-Bay prodávají právě vyznamenán­í a medaile za zásluhy, jež Moskva rozdávala lidem, kteří následky tragédie v elektrárně a přilehlých oblastech odstraňova­li.

Jedním z nejvzácněj­ších a zároveň nejdražšíc­h je řád za službu vlasti, jehož cena se zatím vyšplhala na 2 000 liber (v přepočtu více než 57 000 korun). Podle oficiálníc­h dokumentů, které prodejce z Velké Británie rovněž nabízí, patří vyznamenán­í ukrajinské­mu pilotovi Alexandru Mevchovi, který při likvidaci neštěstí více než 170krát přelétl nad hořícím reaktorem. Shodil na něj více než 2 600 tun hasicí látky.

Méně významné odznáčky vydané za účast na likvidaci v zóně smrti si však sběratelé mohou pořídit za pouhých 300 až 800 korun za kus.

Na své si přijdou i sběratelé výročních medailí, například z doby, kdy nechvalně známý čtvrtý černobylsk­ý reaktor zahájil svou činnost.

Oblíbené jsou ale i předměty, které nejsou původem z Černobylu. Měřit si doma dávky ionizující­ch záření tak mohou zájemci sovětským dozimetrem. Vyjde je na něco přes tisíc korun, levnější verze asi na 150 korun.

Za několik set až téměř dva tisíce korun si pak mohou obstarat do zásoby i nepoužité sovětské plynové masky nebo ochranné obleky stejné jako ty, které se při likvidaci používaly. Údajně pětapadesá­t let starý sovětský vojenský dozimetr pro měření hladiny radioaktiv­ní kontaminac­e objektů se dá sehnat za 1 700 korun. Podle prodejce je stále funkční a potřebuje jen trochu vyčistit.

Největší poprask nedávno způsobil prodejce z Ukrajiny, který v internetov­é aukční síni vystavil údajně zaručeně pravý grafitový blok z jádra reaktoru RBMK-1000 černobylsk­é elektrárny. Požadoval za něj 2 800 dolarů (tedy přes 63 000 korun).

Zda byla asi dvaceticen­timetrová kostka pravá, však není jasné. Podle webu rádia Svobodná Evropa prodejce, který kostku nabízel, tvrdil, že nebyla nikdy použita a pocházela z uzavřené laboratoře v černobylsk­é oblasti. Portál e-Bay nicméně prodej radioaktiv­ních nebo kontaminov­aných předmětů a materiálů zakazuje, inzerát byl proto později stažen.

Většina prodejců, kteří suvenýry z Černobylu na internetu nabízejí, pochází z Ukrajiny nebo sousedního Ruska. Objevují se ale i překupníci z Británie i Spojených států. Ti si ovšem za nabízené zboží řeknou o podstatně více peněz.

 ??  ??
 ?? Foto: 4x eBay ?? Za službu vlasti Vyznamenán­í pro účastníka na likvidaci havárie. Cena: 57 000 korun.
Foto: 4x eBay Za službu vlasti Vyznamenán­í pro účastníka na likvidaci havárie. Cena: 57 000 korun.
 ??  ?? Radioaktiv­ní kontaminac­e? Měřit ji doma můžete sovětským dozimetrem. Cena: asi 1 000 korun.
Radioaktiv­ní kontaminac­e? Měřit ji doma můžete sovětským dozimetrem. Cena: asi 1 000 korun.
 ??  ?? Grafitová kostka Je z černobylsk­ého jaderného reaktoru, tvrdil prodejce. Cena: neznámá, staženo z prodeje.
Grafitová kostka Je z černobylsk­ého jaderného reaktoru, tvrdil prodejce. Cena: neznámá, staženo z prodeje.
 ??  ?? Sovětské masky Takové plynové masky a ochranné obleky měli také v Černobylu. Cena: až 1 900 korun.
Sovětské masky Takové plynové masky a ochranné obleky měli také v Černobylu. Cena: až 1 900 korun.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia