Dnes Prague Edition

Pět stran ladí bitevní strategii proti Babišovi

ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN teď našly společnou řeč s Piráty. K vytvoření povolební koalice mají však ještě daleko.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Byla neděle v noci, krátce po zveřejnění výsledků nedávných voleb do Evropského parlamentu, když se místopředs­eda ODS Martin Kupka zamyslel nad prvními součty. „Spolu s KDU-ČSL, TOP 09, STAN a eventuálně i s Piráty bychom teď měli šanci skládat vládu. K volbám do Sněmovny přijde sice mnohem víc voličů, ale ta šance tady je,“uvažoval. A oživoval tak myšlenku takzvaného Demokratic­kého bloku, čtyř stran, které se na podzim 2017 daly krátkodobě dohromady.

Tehdy ještě netušil, že jen pár dní

nato do Česka dorazí předběžný audit Evropské komise k dotacím Agrofertu, který tyto strany – a spolu s nimi i Piráty – opět spojí dohromady.

Šéfové ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se zítra dopoledne setkají ve Sněmovně kvůli dojednáván­í mimořádné schůze, na které chtějí otestovat důvěru vlády Andreje Babiše. Může to být nový začátek příští povolební koalice?

„Všechny koalice, v nichž je pět subjektů, jsou velmi těžké i na komunální úrovni, nemluvě o celostátní,“ví první místopředs­edkyně ODS Alexandra Udženija. A šéf Pirátů Ivan Bartoš utíná debatu s tím, že Piráti součástí žádného Demokratic­kého bloku nebyli a ani nejsou. Podmínek k tomu, aby těchto pět stran spolu mohlo fungovat dlouhodobě, a nejen při nahodilých hlasováníc­h, je třeba splnit hned několik.

TOPka a STAN, ODS s lidovci

Tou první je, aby tato pětice dohromady získala víc mandátů než ANO, ČSSD, KSČM a SPD. Nemluvě o tom, že do volebních výsledků může zasáhnout i nějaké nové uskupení, jako je třeba nedávno představen­á Trikolóra. Ta sice podle informací MF DNES, jak ukázal nedávný interní průzkum ODS, může brát voliče hlavně ANO a SPD, ale ani výše zmíněná pětice si nemůže být ničím jistá – klidně se totiž může stát, že do Sněmovny se z ní příště dostanou jen dvě strany – ODS a Piráti. Zbylé trojici – KDU-ČSL, TOP 09 a STAN – se totiž zatím nedaří odpoutat od klíčové pětiprocen­tní hranice. TOP 09 a STAN se i proto snaží vytvořit předvolebn­í pakt.

„Doufám, že se podaří vytvořit projekt Spojenců pro Českou republiku. Je mnohem lepší, když tady bude volební blok TOP 09 a STAN, nebo naopak, podpořený regionální­mi partnery, který dohromady dá deset a víc procent než dvě strany samostatně, které se budou pohybovat kolem pěti,“říká šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Čekáme, jak dopadne na podzim sněm TOP 09. Ale dokážu si představit spolupráci i víc než dvou stran, už do krajských voleb jednáme někde o spolupráci i s KDU-ČSL a Piráty. Je velká otázka, jestli do sněmovních voleb nebude na místě výzva k nějakému velkému předvolebn­ímu bloku,“přitakává předseda STAN Vít Rakušan. Druhý přirozený blok mohou vytvořit lidovci s ODS. Byť zřejmě ne před sněmovními volbami. „S ODS se bavíme o spolupráci v krajských volbách příští rok. Sněmovní zatím vůbec nejsou téma. Říct vám k nim můžu jen tolik, že udělám všechno pro to, abychom v nich získali nějakých sedm osm procent a nějaké předvolebn­í koalice nemuseli vůbec řešit,“říká předseda lidovců Marek Výborný.

„Je pravda, že zvolení Marka Výborného do čela KDU-ČSL naší spolupráci dost nahrálo. Je to jeden z nejkonzerv­ativnějšíc­h lidovců ve Sněmovně. Celorepubl­ikové spojení podle německého vzoru CDU/CSU však před sněmovními volbami moc pravděpodo­bné není, protože průzkumy, které v obou stranách máme, ukazují, že by to voliče obou stran mohlo spíš odradit,“vysvětluje jeden z představit­elů ODS s tím, že po volbách by obě strany byly asi mezi prvními, které by se dokázaly dohodnout.

Problém s Piráty

Dvojblok ODS a KDU-ČSL by celkem logicky jednal s TOP 09 a STAN. Ale pak by přišla dohoda asi

nejsložitě­jší. Aby všechny tyto čtyři strany našly společnou řeč s Piráty. Nejdál k sobě zatím mají Piráti a ODS.

Piráti občanským demokratům vyčítají některé konkrétní osoby, z ODS zase zaznívá, že Piráti jsou pod liberální maskou „čistí levičáci“.

„Je to člověk od člověka. Třeba paní Udženiju vnímáme kvůli jejím vazbám jako problemati­ckou postavu, na druhou stranu s panem předsedou Fialou vycházíme korektně,“říká o možné spolupráci s ODS pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

„Pro nás může být zrovna tak problém pan Ferjenčík. Říkám mu Troll Jenčík, protože pořád šíří nějaké nesmysly, ale jinak třeba na magistrátu máme s Piráty velmi korektní vztahy a v Brně jsme spolu i v koalici a funguje to velmi dobře,“oponuje Udženija.

Podle Pospíšila, který nejdřív musí obhájit mandát předsedy TOP 09 na podzimním sněmu strany, by se však výše zmíněná pětice měla nad rozpory povznést. A pokud bude mít šanci koalici sestavit, tak toho využít.

„Když se v Polsku pět relativně rozdílných stran dohodlo i na společném volebním postupu, bylo by smutné, aby u nás strany, které vyznávají svobodu a princip právního státu, kvůli nějakým osobním animozitám zahodily příležitos­t poslat Andreje Babiše do opozice,“nabádá Pospíšil.

 ?? Foto: ČTK ?? Předsedové
Vít Rakušan (STAN), Marek Výborný (KDU-ČSL), Petr Fiala (ODS), Jiří Pospíšil (TOP 09), Ivan Bartoš (Piráti).
Foto: ČTK Předsedové Vít Rakušan (STAN), Marek Výborný (KDU-ČSL), Petr Fiala (ODS), Jiří Pospíšil (TOP 09), Ivan Bartoš (Piráti).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia